Topraksız Tarım Giderek Yükselen Değer mi Oluyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları'nın "Türkiye'de belediyeler tarafından verilen ilk ve tek topraksız tarım kursu" olma özelliğiyle kısa sürede büyük ilgi gören topraksız tarım kursu, üçüncü eğitim dönemini başlattı. Detaylar haberimizde..

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları'nın "Türkiye'de belediyeler tarafından verilen ilk ve tek topraksız tarım kursu" olma özelliğiyle kısa sürede büyük ilgi gören topraksız tarım kursu, üçüncü eğitim dönemini başlattı.

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan ikinci dönem kursiyerlere ise sertifikalarını İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, Sosyal Projeler Şube Müdürü Semra Dinç ve Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Azmi Sabri Akbaytürk verdi.

Mersin'den Geldi

Girişimcilere fırsat kapısı yaratmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve büyük ilgi gören topraksız tarım kursunun ünü kısa sürede kent dışına taştı. Büyükşehir Belediyesi'nin "topraksız tarım" kursu açtığını internetten öğrenen Ziraat Mühendisi Sevim Aslantürk, bu eğitime katılabilmek için memleketi Mersin'den İzmir'e geliyor. Topraksız tarımın inceliklerini öğrenen Aslantürk: "Mesleğim adına ne öğrenirsem kar diye geldim. Bundan sonra topraksız tarımla uğraşacağım. Kursu bitirdiğim zaman işim de hazır. Böyle bir fırsat sunduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederim. Gelişime çok açık bir sektör. Diğer belediyelere de örnek olması gerekiyor." diye konuştu.

Kendi İşinin Patronu Oldu

Özel sektörde çalışan 28 yaşındaki genç girişimci Halit Keskin ise kursa katıldıktan sonra kendi işinin patronu oldu. Menderes'te kurduğu serayla topraksız tarım üretimine başlayan Keskin: "İzmir Büyükşehir Belediyesi, açtığı kursla bana meslek kazandırdı. Menderes'te 1,5 dönümlük serada 18 bin fide ekerek çilek üretmeye başladım. İlk ürünleri Şubat ayı ortasında alacağım. Büyükşehir Belediyesi, desteğini serayı açtıktan sonra da sürdürdü. Ücretsiz danışmanlık vererek, ürün kalitemin artmasını sağladı." dedi.

1-0 Önde Başlıyoruz

50 yıldır çiftçilik yapan ancak son yıllarda istedikleri verimi alamadıkları için topraksız tarıma yöneldiklerini belirten Abidin ve Mehmet Çiçek kardeşler ise: "Organik tarımı seviyoruz. Girdiler kontrol edilebildiği için topraksız tarım tam anlamıyla organik. İlk etapta deneme amaçlı küçük bir sera yaptık. Üretime başlar başlamaz heyecanımız arttı. Topraksız tarım ile çiftçilik yaparken doğaya karşı verdiğiniz savaşa 1-0 önde başlıyorsunuz. Böyle bir fırsat sunduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederiz." şeklinde konuştular.

Öncü Kent İzmir

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde giderek yaygınlaşan topraksız tarım uygulamasının kentimizde de yaygınlaşması için bu kursu açtıklarını ifade eden Eğitmen Taner Kuruner, şu bilgileri verdi:

"Topraksız tarım, maliyeti düşük ama verimi yüksek bir üretim şekli. Bunun için geniş alanlara ihtiyaç yok. Evimizin balkonunda bile yapılabilir. Kursumuzdan mezun olan kursiyerler kendi işlerini kurmaya başladı. Kursumuz büyük ilgi görüyor. Farklı illerden öğrenciler kayıt olmak için arıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kursu açarak öncülük etti. Diğer belediyeler de kendi şehirlerinde kurs açmak için bizden bilgi alıyorlar."

Topraksız tarım hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tarimtv.gov.tr web sayfasını ziyaret edebilir ve bu belgeyi inceleyebilirsiniz.

Haberler.com kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

mutfak ürünleri
mutfak ürünleri
Çok güzel ben gayet beğendim hocam çok güzel gerçekten

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor