birFİKRİNmiVAR? Girişimci Proje Röportajı: Akıllı Sandalye Projesi

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta "Akıllı Sandalye" isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimci Mustafa Onur Aydın ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar haberimizde..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya başlıyoruz.

Bu hafta (14/02/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yarışmacıların hepsi girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya Elazığ'dan katılarak "Akıllı Sandalye" projesiyle dereceye girmeyi başaran girişimci Mustafa Onur Aydın ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Onur Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Merhaba. 24 yaşımdayım. Bilgisayar mühendisiyim, hayalim olan mesleğime erişme şansını elde etmemin ardından,  üniversite yıllarımda hem teknik hem de sosyal birçok önemli projeye imza attım. Girişimci olmak ve hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir probleme çözüm bulmak adına, ben ve ekibim harekete geçtik. Henüz öğrenciyken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Teknogirişim desteği almaya hak kazanarak, girişimcilik serüvenine bir sosyal sorumluluk projesiyle başladık. Bütün amacımız, engelli insanların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak."

“Akıllı Sandalye” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Hem projemizin geleceği adına hem de bizim adımıza çok önemli bir an yaşadık. Elimizden geldiğince yaptığımız çalışmayı ifade etmeye çalışsak da, çok değerli jüri üyeleri karşısında heyecanlanıp atladığımız şeyler oldu. Juri üyelerinin eleştirileri, vermiş olduğu tavsiyeler bizi mutlu etti. Her ne kadar ürün ile ilgili belirlediğimiz fiyat fazla gelmiş olsa da, girişimciliğin altın kurallarından biri olan başarının bedelini talep etmekten vazgeçmeyeceğimizi belirtmeye çalıştık. İnanın bizim için en büyük mutluluk, ürünümüzün ihtiyacı olan insanlara ulaşması, Bir Fikrin mi Var bunun için müthiş bir fırsat."

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Projemiz "Akıllı Sandalye", özellikle ayaklarının yanı sıra ellerini de kullanamayan engelliler için geliştirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesidir. Akıllı Sandalye, hareket edebiliyor, sms gönderip alabiliyor, telefon araması yapabiliyor, internete girebiliyor. Tüm bu fonksiyonları hem kullanıcıdan aldığı ses komutlarıyla, hem de dokunmatik ekran aracılığyla gerçekleştirebiliyor. Bu sayede geliştirmiş olduğumuz ürün hem spesifik bir kitleye hem de sandalyesinin sosyal olmasını isteyen tüm engellilere hitap etmektedir. Ben ve ortağım, birlikte önemli çalışmalara imza attık, girişimci olma yolunda ilerlemeye karar verdiğimizde aklımızda birçok fikir vardı. Kararsız kaldığımız anlar oldu, fakat önceliğimizin kazançtan daha çok, çözülmesinin çok önemli olduğuna inandığımız bir fikri gerçekleştirmek olduğuna inandık. Proje fikri ms hastası olan teyzemden esinlenerek aklıma geldi, çeşitli nedenlerle ayaklarının yanı sıra insanlar ellerini de kullanamayabiliyor. Yaptığımız araştırmalar sonucu ciddi sayıda ürünümüze ihtiyacı olan insan gördük. Biz engellilerin geliştirmiş olduğumuz ürünle bireysel hareket ve iletişim özgürlüklerini elde etmelerini hedefliyoruz."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Projemiz şu an prototip aşamasındadır. Seri üretim aşamasına geçmeye hazır durumdayız."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Detaylı bilgi için, şirketimiz Onpeta'nın web sitesi www.onpeta.com ya da ürünümüzün web sitesinden www.akillisandalye.com' dan bilgi alabilmek mümkün olmakla birlikte, dileyen kişiler Elazığ Fırat Teknokent'te bulunan ofisimizi ziyaret ederek, Akıllı Sandalye'yi test edebilir ve bilgi alabilirler."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Girişimcilik zorlu bir serüven, macera. Başarıya ulaşmak için her yolu denemelisiniz fakat bu yine de yeterli olmayabilir. Girişimcilik için en önemli faktörlerden biri, her ne kadar ilginç gelse de şanstır. Bu nedenle fikrinize güveniyorsanız, girişimcilikten vazgeçmeyin, sonuca ulaşamazsanız bile bu süreç size çok değer katacaktır. Tüm girişimcilere, başarıya ulaşma yolunda şans diliyorum."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Mustafa Onur Aydın’a teşekkür ediyor, hem yarışma esnasında hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor