Türk Organik Ürünlerinde 2023 İhracat Hedefi 2,5 Milyar Dolar!

TİM ve İhracatçı Birlikleri veri sistemindeki ihracatçı firmaların beyanlarına dayalı verilere göre; Türkiye’nin organik ürün ihracatı 2014 yılında 78 milyon dolara ulaştı. Türk organik ürünlerinde 2023 ihracat hedefi ise 2,5 Milyar Dolar. Detaylar haberimizde..

Organik ürünlerin ihracatının takip ve koordinasyonu konusunda Ekonomi Bakanlığınca görevlendirilmiş olan Ege İhracatçı Birlikleri, ülkemizin organik ürünlerini tanıtmaya ve ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. TİM ve İhracatçı Birlikleri veri sistemindeki ihracatçı firmaların beyanlarına dayalı verilere göre; Türkiye’nin organik ürün ihracatı 2014 yılında 78 milyon dolara ulaştı. Ancak, sektör mensuplarına göre gerçek ihracat hacmi, tarım-dışı organik ürünler (tekstil,vb.) dahil  olmak üzere 350 milyon dolar civarında. İç piyasadaki ticaret hacminin ise 50 milyon doları aştığı tahmin ediliyor.

Organik ürünler konusunda dünyanın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan Biofach 2015 Dünya Organik Ticaret Fuarı’na Ege İhracatçı Birlikleri 13 Türk firması ile milli katılım gerçekleştirdi. Almanya’nın Nürnberg kentinde 11-14 Şubat 2015 tarihleri arasında düzenlenen fuarda firmalar, Türkiye’nin organik tarımsal üretim alanındaki iddiasını da ortaya koydu.

Fuarda Ege İhracatçı Birlikleri milli katılım organizasyonu ile yerini alan Türk firmaları, başta organik kuru kayısı, üzüm ve incir gibi organik kuru ve kabuklu meyvelerimiz olmak üzere, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, odun dışı orman ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, meyve suyu, püresi ve konsantresi, yarı kuru meyve ve sebzeler, IQF ve dondurulmuş meyve ve sebzeler, un, çay gibi gıda ürünlerini tüm dünyaya tanıtma şansı elde ettiler.

Bu yıl 26’ncısı düzenlenen Biofach Fuarı’na 2014 yılına oranla yüzde 4 artış ile 2 bin 348 firma katıldı. Yalnızca uluslararası geçerliliği olan ekolojik ürün sertifikasına sahip ürünlerin sergilendiği fuarda; gıda, tekstil-hazır giyim, mobilya-dekorasyon malzemeleri, kağıt ve kağıt ürünleri, bahçe ürünleri, tarımsal ve hayvansal ürünler, deri ürünleri, takı-mücevherat, el işleri, hediyelik eşyalar, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri alanlarında firma ve ürünler yer aldı. Geçtiğimiz yıldan beri dünya organik sektöründe nişastası alınmış buğdaydan üretilmiş döneri ve dondurma gibi ürünleri kapsayan Vegan tarzı tüketim ürünleri yenilikçi ürünler anlamında fuara damgasını vurdu. Türk firmalarının standlarında ise IQF (şoklama yöntemiyle dondurulmuş) meyve ve sebzelerin ağırlığında artış görüldü.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu fuarla ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye'de organik üretimin 1987 yıllarında başladığı Ege Bölgesi, organik ürün sektöründe önemli pay sahibi. Kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı gibi ürünlerin organik üretim ve dış ticaretinde ülkemiz söz sahibi. Son dönemlerde sağlık ve çevre açısından artan tüketici bilinci ile birlikte organik ürünlerin dünya genelinde ticaret hacmi artış eğiliminde ve 60 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Ürünün yetiştirilmesi ve işlenmesi sırasında insan sağlığına zararlı kimyasal maddelerin kullanılmadığı organik ürünlerimizi ve sektörümüzü tüm dünyaya tanıtmak amacıyla bu alanda dünyanın en büyük fuarı olan Biofach 2015 Dünya Organik Ticaret Fuarı’nda 16. kez yerimizi almış olmaktan dolayı mutluyuz. Milli katılım düzenlediğimiz fuarda bir yandan dünyanın her tarafından alıcı firmalarla ticari ilişkilerimizi geliştirme şansı elde ederken; bir yanda da diğer ülke ve firmaların ürünlerini görme ve sektördeki yeni trendleri, gelişmeleri yakından takip etme şansı elde ediyoruz.” dedi.

Organik tarım ürünleri ihracatında özellikle ihraç edilen ürünlerin kaydı konusunda sorunlar yaşandığına da dikkat çeken Tarakçıoğlu; “Organik ürün ihracatımıza bakıldığında bazı ürünlerde bir süreklilik olmadığı, hatta son yıllarda bazı ürünlerimizin ihracatında hava şartlarına bağlı olarak düşüşler yaşandığını da görebiliyoruz. Organik ürünlerinin ihracat kayıtlarında tüm dünyada olduğu gibi sorunlar yaşıyoruz. Ülkemiz dış ticaret sisteminde organik ürünler ‘ihracatı kayda tabi ürünler’ sınıfında yer alıyor, firmalarımızın organik ürünlerin ihracı aşamasında ‘e-birlik’ sisteminde organik ürün olarak beyan etmeleri gerekirken maalesef çoğu firmamız veya gümrükçüleri bunu yerine getirmiyorlar. Bu nedenle, 350 milyon dolar olarak tahmin edilen organik ürün ihracatımızın, firma beyanlarının düşüklüğü nedeniyle resmiyette 78 milyon doları ancak tespit edilebiliyor. Firmalarımızı bu konuda daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

Nurettin Tarakçıoğlu son olarak “Diğer yandan, organik tarım ürünlerinin üretim sahalarının artırılması, ürün deseninin genişletilmesi, üreticilerin organik tarıma geçişlerinin özendirilmesi, organik ürünlerin üretim ve ticaretine ilişkin yasal düzenlemeler ile ilgili de bir talebimiz var. Bu konuda sorumlu olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ülke ve dünya şartlarını ve gelişmelerini gözeterek daha gerçekçi ve yapıcı politikalar üretip izlemesi gerektiği düşüncesindeyiz. Kekik, biberiye, defneyaprağı gibi tüm dünyada doğal ortamdan ve genellikle ormanlardan temin edilen ürünlerin ülkemizde de orman köylüsü tarafından toplanıp ülkemiz ekonomisine kazandırılması noktasında Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan da daha fazla duyarlılık ve anlayış bekliyoruz. Ülkemizin iç ve doğu bölgeleri organik üretime geçiş için uygun ve avantajlı, nispeten bakir geniş alanlara sahip. Bu bölgelerde organik tarıma geçiş konusunda üretici ve proje sahiplerinin özendirilmesinde fayda var. Yine, son 10-12 yılda ağaç varlığımızın 90 milyondan 170 milyona çıktığı zeytin-zeytinyağı sektörümüz organik ürün üretim ve ticareti açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Ülkemiz organik ürün sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın sadece iç piyasayı veya ihracatı hedeflemek yerine, üretim ve ticarette her iki piyasayı da gözeterek hareket etmeleri sektöre daha fazla canlılık kazandıracak" diye belirtti.

Biofach Fuarı sırasında, fuara 16. kez katılan Ege İhracatçı Birlikleri'nin 75. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Fuar yönetimi tarafından Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu'na bir plaket de takdim edildi.

Türk Organik Tarım Sektörüne İlişkin Bazı Veriler:

  2013
2014
Ürün Sayısı 204 213
Üretici Sayısı
54.035 60.797
Üretim Alanı (ha) 702.909 769.014

Haberimizi organik tarım sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor