Müşteri Teknolojileri ve Finansal Hizmetlerde 2015'te Neler Olacak?

Accenture Interactive bünyesinde faaliyette olan uluslararası servis tasarım danışmanlık şirketi Fjord,2015'te müşteri teknolojileri,finansal hizmetler,müşteri hizmetleri ve işletme yönetimi konularında gerçekleşmesi beklenen gelişmeleri kapsayan “Trendler” raporunu yayınladı.Detaylar haberimizde..

Accenture Interactive bünyesinde 15 ülkede faaliyet gösteren ve İstanbul’da da stüdyosu bulunan uluslararası servis tasarım danışmanlık şirketi Fjord, 2015 yılında müşteri teknolojileri, finansal hizmetler, müşteri hizmetleri ve işletme yönetimi konularında gerçekleşmesi beklenen gelişmeleri kapsayan “Trendler’’ raporunu yayınladı.

İşte, 2015 Yılının Trendleri:

  • Akıllı Telefonlar Vücudumuzun Bir Parçası Haline Gelecek

2014 yılında, vücudumuzdan aldığı sinyallerle spor yapmamızı ve sağlığımızı takip etmemizi kolaylaştıran akıllı cihazlara alıştık. Bu yıl ise telefonlarımız sayesinde çevremizdeki nesneleri kontrol etme ve standartlaşacak yeni sistemler sayesinde dünyayla daha kolay etkileşime girme fikrine alışacağız. Bu yeni dünyada, tıpkı Dr. Who’nun her işe kadir sonik tornavidası gibi, birçok farklı nesneyi kontrol etmek için bizim elimiz de telefonlarımıza gidecek.

Kapılardan otomobillere kadar her şeyi kapsayabilecek bu “yakınlaşılabilir” teknolojiler telefonlarımızı çok daha güçlü kılmakla kalmayacak, ses ve işitme ile işleyen akıllı cihazlar sayesinde dünyayla daha da hızlı etkileşim kuracağız. Tüm bu gelişmeler, akıllı cihazları haberleşme aracının ötesinde adeta vücudumuzun bir parçası haline getirecek.

Yakınlaşılabilir ve duyulabilir teknolojiler, nesneler ve cihazlarla etkileşim kurmanın çok daha kesintisiz ve kolay olacağı bir dünyaya doğru atılan adımlardan biri.

  • "Fatura Bilgileri İçin Lütfen Bire Basın..." Dönemi Sona Erecek

İnsan, bir diğer deyişle “Çok Fonksiyonlu Meslektaşlar”, dijital çağın yeni müşteri hizmetleri kahramanı olmak üzere geri dönüyor.

Fjord’a göre çalışanların dijital servislerle entegrasyonu sayesinde, müşteri hizmetleri dünyası insani kişiliğini geri kazanacak. Böylece henüz Cyborg veya Tron tarzı bir entegrasyon olmasa da, markaların müşteri ilişkilerinin temel taşı olarak yeniden insan kaynağından yararlanmaya başlaması ve bu çalışanların, diğer bir deyimle “meslektaşların” her dijital kanaldan müşteriyle kesintisiz bir iletişim kurması bekleniyor.

Müşteri hizmetleri, geçtiğimiz yirmi yıl boyunca dijital hizmetlerin daha iyi ve daha etkili çalışmasını sağlamaya odaklandığı için, içinde insanın yer aldığı bir müşteri hizmetleri sistemi yerine tümüyle robotik çözümlere yöneldi. Şirketler yavaş yavaş, en önemli varlıkları olan “insan”ın önündeki perdeyi kaldırmaya başlıyor. Şirketler, dijital çağda gerçekten gelişmek için insanı tekrar faaliyetlerinin bir parçası haline getirerek müşterisiyle olan ilişkisini yüzeysel olmaktan çıkaracak.

  • Anlık Mesajla Para Transferleri

Engel tanımayan hizmetler: Anlık mesajla para aktarımı buzdağının yalnızca görünen kısmını oluşturuyor.

Batılı genç tüketiciler banka ile sosyal medya kanalının birleşmesinde bir engel görmüyor ve bu değişim dünyanın diğer ucunda da hız kazanıyor. Gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan bu yeni nesil dijital platformlar ve e-ticaret girişimleri, dijitalde ezber bozmanın yeni dalgasını oluşturuyor.

Örneğin; WhatsApp’ın Çinli rakibi “WeChat” yalnızca bir mesajlaşma uygulaması olmayı bırakıp oyun, alışveriş ve bankacılığa da yöneldi. Çin’de hizmet veren bir internet sitesi olan Taobao, tüketicilere ve küçük ölçekte ticaretle uğraşan kişilere ürünlerini ve hizmetlerini sanal olarak satma olanağı veriyor. Taobao tabanlı bir seyahat acentesi yalnızca uçak bileti rezervasyonunuzu yapmakla kalmıyor, isterseniz seyahat programınızı hazırladığı gibi, seyahate ilişkin tüm harcamalarınızı tek noktadan yapmanızı sağlıyor.

Kategoriler arası bu “kural dışılık”, hizmetlerini mevcut dijital kanallar üzerinden sunmaya başlamış temel hizmet sektörleri için büyük değişiklikler vaadediyor.

Fjord, Snapchat’in Square ile iş birliğine giderek başlattığı, kullanıcıların arkadaşlarına para göndermelerine olanak veren sistemi, diğer birçok hizmet kategorisi arasındaki engellerin de kalkmaya başlayacağına dair bir sinyal olarak değerlendiriyor.

  • Dijitalde Ezber Bozma Fiziksel Dünyaya Sıçrıyor

Endüstri, üretim, ulaştırma ve lojistik şirketleri, verimlilikte ezber bozmayı nasıl başaracak?

Airbnb 2014 yılında dijital teknolojinin, tüketicilerin faydalarını rahatça görebileceği şekilde sunulan dijital vasıtasıyla fiziksel faaliyet alanlarında nasıl ezber bozduğunu ortaya koyuyor.

2015 yılı, farklı sektörlerden giderek daha çok şirketin, ezber bozmanın sağlayacağı verimlilik seviyelerine ulaşmak amacıyla şirket süreçleri ve tedarikçi, müşteri ve çalışanlarıyla olan etkileşimlerden elde edilen veriler ile dijital sistemlerden yararlanmaya başlayacağını mı gösteriyor. Buna paralel olarak, otomobil gibi fiziksel ürünler, fiziksel bakım yerine dijital yönetim vasıtasıyla kontrol edilecek, güncellenecek ve onarılmaya başlanacak. Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemleri veya bunların benzerleri, Tesla’nın çığır açan örneğinde olduğu gibi, araç içi işletim sistemleri olarak karşımıza çıkmaya başlayacak.

  • Cihaz, Konum ve Hizmet Arasındaki Yeri Doldurmak, 2015 Yılında Tasarımcıların Yüzleştiği En Önemli Güçlüklerden Biri Olacak

Çevrim dışı fiziksel dünya ile her gün kullandığımız farklı dijital cihazlar arasındaki yeri dolduracak servisler yaratmak, 2015 yılında tasarımcıların karşılaşacağı güçlüklerden biri olacak.

Bugün gittiğimiz her yerde akıllı telefonlardan tabletlere, akıllı saatlerden fitness bilekliklerine uzanan bir cihazlar korteji bizlere eşlik ediyor. Peki kullanıcıların farklı cihazlar, ortamlar ve bağlantı modları arasında gezinirken akıcı ve tutarlı bir deneyim yaşamalarını sağlamak mümkün mü? Bu soru, kanallar arası müşteri deneyimine yeterli önemi vermeyen şirketler için önemli zorluklar doğuruyor.

Kullanıcıların kanallar arasında kesintisiz bir şekilde dolaşmalarını, farklı ortamlar ve bağlantı modları arasında rahatça geçiş yapabilmelerini sağlamak, dijital hizmet sağlayıcıların karşılaştıkları en önemli mücadele haline geliyor.

  • Dijital Servisler Farklı Alanlarda da Büyüme Yakalayacak

Başta seyahat, alışveriş ve eğlence alanında hizmet veren birçok dijital servis, gelecekte hizmet alanlarını genişleterek farklı alanlara yayılacak.

Günümüzde kullanıcıların toptan bir hizmet almak için farklı dijital servisler kullanmak zorunda kalması kafa karışıklığına ve hayal kırıklığına yol açıyor. Bu sorunun farkına varan markalar, kullanıcılarına aynı servisten daha fazla hizmet sunma yoluna gidiyorlar. Örneğin; Fransız demiryolu şirketi SNCF, yalnızca tren bileti değil, kapıdan kapıya seyahat planlaması sunuyor. Tink gibi yeni markalar da kullanıcının banka ve kredi kartı gibi tüm finansal hizmetlerini tek bir noktada toplamasına olanak veriyor. Bu markaların yaptığı, tıpkı Google ve Facebook’un yaptığı gibi, hizmetlerini kümelemek. Bu da şirketlerin kullanıcılarına sundukları deneyimi tamamlayacak ve geliştirecek yeni kategorilere ulaşmak amacıyla, temel faaliyetlerinin ötesine geçme yollarını araması anlamına geliyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor