Yatırımda Yeni Adres Buzdolabı Geri Dönüşümü Olabilir

Enerji harcayan ürünler içinde büyük paya sahip buzdolabı ve dondurucuların oldukça zor olan geri dönüşümü yatırımın yeni adresi oldu. Detaylar haberimizde..

Enerji harcayan ürünler içinde büyük paya sahip buzdolabı ve dondurucuların oldukça zor olan geri dönüşümü yatırımın yeni adresi oldu.

İTÜ Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, buzdolaplarını oluşturan çok sayıda bileşen olduğunu ifade ederek; “Oldukça zor olan bu geri dönüşüm önemli bir yeni yatırım alanı doğurarak, katma değer ve istihdam yaratır” dedi.

Karaosmanoğlu, buzdolabı tasarlanırken eko-tasarım ilkesi öncelik alınarak, mevcut en temiz teknoloji ile üretim yapılması ve uzun ömürlü eşyaların pazara sunulması gerektiğini bildirerek, şunları söyledi: “Buzdolabında çelikten, plastiğe; poliüretan köpükten bakır ve alüminyuma kadar çok sayıda bileşen bulunmakta. Bunun yanında kurşun, kadmiyum, krom(altı), cıva ve dekabromodifenil eter gibi tehlikeli bileşenler de buzdolabı üretiminde kullanılıyor. Çok farklı bileşenleri içerdiği için geri dönüşümü de tahmin edildiği kadar kolay olmuyor. Özellikle buzdolabı ve soğutucuların geri dönüşümü önemli bir yeni yatırım alanı doğurarak, katma değer ve yeni istihdam yaratır. ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi beyaz eşyaların üretim, yeniden kullanım, toplama, geri dönüşüm ve bertaraf aşamalarında, yaşam döngüsü takip edilerek, sürdürülebilir yönetimler yapılmalıdır.

Bir Buzdolabı=250 Kg Sera Gazı

Buzdolaplarındaki kritik bileşenlerin soğutucu akışkan olduğunu ve bu hidrokarbonların geri dönüşümü için Avrupa Birliği yönergeleri bulunduğunu kaydeden Karaosmanoğlu, bir buzdolabının geri kazanımı ile ortalama 250 kilogram karbondioksit eşdeğeri sera gazı salımının önlenebildiğini vurguladı.

Ülkemizde de enerji verimli ve çevresel yasaklı bileşenleri içermeyen buzdolabı üretimi konusunda büyük aşama gerçekleştirildiğini bildiren ancak yine de piyasada çok sayıda eski ürünün bulunduğunun altını çizen Karaosmanoğlu; “Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin açıkladığı üzere 2014 yılında 10 bin ton elektrikli ve elektronik atık toplandı. Bu rakamın artması hepimizin başarısı olacaktır. Ne mutlu ki kendi geri dönüşüm tesisini kuran yerli üreticimiz olduğu gibi, yerli ve yabancı ortaklı geri dönüşüm lisanslı firmalarının sayısı da artıyor. Bu başarıyı artırmak üzere sektörün tüm ilgililerini, SÜT-D ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) olarak 5-6 Mart 2015 tarihlerinde İTÜ, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz ve E-atık Kahramanı ödüllerini takdim edeceğimiz İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’ne davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi ve Elektrikli ve Elektronik Atık Kahramanları Ödülü hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bu haberimizi okuyabilirsiniz.

Haberimizi üretimde ve tüketimde geri dönüşüme duyarlı  ve bu konuda çalışmaları olan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

istanbuleews.org
istanbuleews.org
Haberimiz istanbuleews.org tarafından alıntılandı: www.istanbuleews.org/.../

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor