Atıkları Enerjiye Çeviren Bu Girişim Doğanın Zarar Görmesini Engelleyebilir!

Uşak'ta bir girişimci; 8 yıl süren çalışmanın ardından yakma teknolojisi sayesinde, gaz halini alabilen katı atıklardan enerji elde ederek üretilen aktif karbon ile "nehirlerde kirlenmeyi önleyebilecek" sistem oluşturdu. Detaylar haberimizde..

Uşak'ta bir girişimci; 8 yıl süren çalışmanın ardından yakma teknolojisi sayesinde, gaz halini alabilen katı atıklardan enerji elde ederek üretilen aktif karbon ile "nehirlerde kirlenmeyi önleyebilecek" sistem oluşturdu.

Uzun yıllar Endüstri Meslek lisesinde teknoloji öğretmenliği yapan girişimci Sami Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geri dönüşüm sektöründe bir süredir kullandığı ve patentini aldığı yakma teknolojisi sistemiyle sanayi atıkları ile kirlenen nehirlerin temizlenebileceğini söyledi.

Alüminyum ayrıştırma işiyle uğraşan ve 8 yıldır "Döner Fırınlarda Oluşan Gazlarla Enerji ve Karbon Üretim Sistemi" ismini verdiği teknoloji üzerinde çalışan Yakut, yapı özelliği gereği gaz haline dönüşen tüm katı atıkların sistemde yakılarak enerji elde edilebileceğini, bu enerji sayesinde sanayi atıklarıyla kirlenen doğanın "can bulacağını" savundu.

İnsanoğlunun ürettikçe doğaya zarar verdiğini ancak üretimin yapmadan gelişmenin de mümkün olmadığına işaret eden Yakut; "Plastik, kağıt, tekstil atığı, atık su arıtma çamuru gibi pek çok gaz haline dönüşen katı atık, ürettiğimiz yakma teknolojisi sistemi ile bertaraf edilip çevreye hiç bir zarar vermeden enerjiye dönüşüyor" dedi.

Yakut, atıklardan elektrik enerjisinin üretildiğini, bazı ülkelerde evlerin bu enerji sayesinde ısıtıldığını kaydetti.

"Atıklardan Üretilen Enerji"

Türkiye'de sanayi tesislerinin oluşturduğu kirliliğin doğal yaşamı tehdit ettiğine dikkati çeken Yakut, organize sanayi bölgelerinin atık su çamurlarının enerjiye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Atık su çamurlarının içerisinde ağır metaller barındırdığını ve aktif karbon ile arıtma yapan sistemlerden geçirildikten sonra doğaya salınması gerektiğini ifade eden Yakut, aktif karbon kullanılarak yapılan arıtmanın maliyetli olduğu için tercih edilmediğini kaydetti.

Geliştirdiği sistemle atık su çamurundan artı hiç bir enerji kullanılmadan yüksek enerji üretildiğini ve arıtma sistemleri için aktif karbon elde edildiğini anlatan Yakut, şunları söyledi:

"Organize sanayi bölgelerinde kurulacak sistemle atık su çamuru kurutulacak, elde edilen katı atık, geliştirdiğim yakıt ünitesinde yakılacak, oluşan gaz ısıtılarak enerjiye dönüşecek. Ortaya çıkan enerji, arıtma sistemlerinin enerji ihtiyacını karşılayacak. Ortaya çıkan aktif karbon, atık su çamurundan kalan suyun filtrelizasyonunda kullanılarak doğaya ağır metallerden arındırılmış temiz su pompalanacak. Sistemle oluşan aktif karbonun sadece üçte biri kullanılırken, tonu bin 500 dolar olan aktif karbon petro kimya endüstrisinde kullanılabilecek."

"Kirliliğin Enerjisi Doğaya Can Verecek"

Sistemin uygulanabilir olduğunu, kendi alüminyum ayrıştırma fabrikasında kullandığı yanma sisteminin kuruluş maliyetinin çok düşük olduğunu, uzun yıllar yüksek fayda sağlayacağını savunan Sami Yakut, şöyle konuştu:

"Organize sanayi bölgelerinde kurulacak sistem sayesinde Ergene, Büyük Menderes, Gediz gibi nehirler başta olmak üzere sanayi atıklarıyla can çekişen tüm akarsular yeniden eski haline dönecek, kirliliğin enerjisi doğaya can verecek. Sistem ile zaman içinde kirlenen nehirler için zaman tersine işleyecek. Çok değil bir kaç yıl içinde bu nehirler kurtulacak, canlı hayatı yeniden güçlenecek, en önemlisi çocuklarımız artık kirletmeden üretmeye başlayacak."

Hürriyet kaynaklı haberimizi geri dönüşüm sektöründe uğraş gösteren okurlarımız ve sanayi sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor