İstanbul Dev Projeleri İle Fransa'ya Taşındı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Fransa’nın Cannes şehrinde başlayan dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de, İstanbul’u 96 metrekarelik bir maketle tanıtıyor. Detaylar haberimizde..

İstanbul, Fransa'nın Cannes şehrinde dün 26’ncı kez kapılarını açan ve dört gün sürecek MIPIM’e iz bırakacak projelerle katılıyor. Bugüne kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olarak tasarlanan çalışma, MIPIM’in bu yılki konsepti olan ‘dijital devrim’e de uygun olarak geliştirildi. Ses ve görüntü efektleriyle İstanbul’un 24 saatini yaşatacak maket, İTO girişimiyle kurulan 300 metrekarelik ‘İstanbul Çadırı’nda sergileniyor.

Projeleri, kültürel ve tarihi mirası ile İstanbul'u Fransa'ya taşıyan maketin yer aldığı çadırda da yine dijital teknoloji ön planda. İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarının ve dev projelerinin yer aldığı makette eski İstanbul’u yeniden canlandırmak için harekete geçen Beyoğlu Belediyesi de başta kamu yatırımları olmak üzere 43 projeyle yer alıyor.

MIPIM, gayrimenkul ve kentsel dönüşüm projelerinin uluslararası arenada tanıtılması, markaların önemli ortaklıklara imza atması için büyük bir platform. Fuarda bu yıl da uluslararası yatırımcılar, şehir planlamacıları, alışveriş merkezleri, mimarlar, konut sektörü, belediyeler ve otel zincirleri bir araya geliyor.

"Dünyanın Yeni Markaları Artık Ülkeler Değil, Şehirler"

İTO’nun hazırlıklarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MIPIM Fuarı sayesinde uluslararası yatırımcıların 'geleceğin Türkiye’sinin' başarı öyküsüne tanıklık edeceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu; "Bugün İstanbul'a, küresel anlamda değer katmak için büyük bir heyecanla yola çıktık. Dünyanın yeni markaları artık ülkeler değil, şehirler. Rakamlar da bunu çok net ortaya koyuyor. 1950’de dünya genelinde nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehir sayısı 77 idi. Bugün 436’ya çıktı. Bu şehirlerde toplam 179 milyonun insan yaşıyordu, şimdi ise 1.4 milyar insan yaşıyor. Bu süreçte İstanbul küresel bir marka kent haline geldi. Dolayısıyla İstanbul’un gelecekte oluşturacağı katma değer hem yakın coğrafyamız hem Avrupa hem yatırımcılar hem de insanlık için bir kazançtır" diye konuştu.

Mega Kentin 24 Saati Şovlarla Canlandırılacak

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da MIPIM 2015'te İstanbul'un simgeleşmiş tarihi mekanlarını, gayrimenkul ve altyapı projelerini İstanbul Çadırı'nda, üç boyutlu kent maketiyle tanıtarak bir ilke imza attıklarını söyledi. İstanbullu 380 bin şirketi temsil eden İTO’da gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren 60 binden fazla şirket bulunduğunu belirten Çağlar, bu projeyle İstanbul’un ilk defa birebir ve canlı maketinin oluşturulduğunu kaydetti. Çağlar; “Hareket, ışık, ses, görüntü efektleri ve İstanbul’un sembolik sesleri ile zenginleştirilmiş, hatta Boğaz’da yüzen gemilerin de yer alacağı maketimizle, yaşayan İstanbul’un 24 saatini gün içinde gerçekleştirilen şovlarla yansıtarak şehri ve ruhunu ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz. Kültürler arası bir geçiş ve kaynaşma noktası olan şehrimizde yer alan önemli ve uluslararası platformda rağbet görecek projelerimiz dünya yatırımcılarına tanıtılıyor” dedi.

Maketin, fuar bitiminde İstanbul’a getirilmesi, zaman içinde tüm İstanbul’u kapsayacak şekilde eklemelerle geliştirilmesi ve halkın ziyaretine sunulması amaçlanıyor.

Dev Projeler İstanbul Çadırı'nda

3’üncü Köprü: Uluslararası karayolu taşımacılığına ivme kazandıracak ve İstanbul trafiğini nefes aldıracak projenin yatırım maliyeti 4.5 milyar lirayı bulacak. Proje, 29 Ekim 2015’te tamamlanacak.

3’üncü Havalimanı: 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanının ilk etabının Ekim 2017’de, tüm etaplarının 2018’de tamamlanması öngörülüyor. Yatırım maliyeti 46 milyar dolar.

Avrasya Tüneli: Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Göztepe’yi denizin altından karayolu ile birleştirecek tünelin maliyeti 1.2 milyar dolar. Proje, 2016’da tamamlanacak.

Marmaray: 9 milyar liraya tamamlanan ve Avrupa ile Asya’yı denizin altından demiryolu ile birleştiren proje, dünyanın deniz altındaki en derin tüp geçidi. 2014’te hizmete girdi.

Kanal İstanbul: İstanbul’a Karadeniz ile Marmara’yı birleştiren ikinci bir boğaz kazandıracak projeyle mevcut boğazdaki gemi trafiği de azalacak.

İstanbul Finans Merkezi: Türkiye’nin bütün finans oyuncularını Ataşehir’de bir araya getirecek projenin maliyetinin 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İFM, önümüzdeki 10 yılda dünyanın en büyük 10 finans merkezi arasında yer almayı hedefliyor.

Yeni Fuar Alanı: Atatürk Havalimanı'na komşu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'ne (İDTM) ait 500 bin metrekarelik alanda, fuar ile iş merkezleri, oteller ve kongre merkezi yer alıyor. Yılda ortalama 100 fuara ev sahipliği yapan İDTM'nin, 100 bin metrekare olan fuar kapasitesi 250 bin metrekareye çıkarılacak. Projenin tüm etapları bitince İDTM, 700 bin metrekarelik kapasiteye sahip olacak. Avrupa’nın en büyük fuar kompleksine sahip olabilmek için 350 milyon dolar yatırım yapılacak.

Dünya Gazetesi kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor