birFİKRİNmiVAR? Girişimci Proje Röportajı: Dikey Eksenli Rüzgar Türbini

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta “Yüksek verimli dikey eksenli rüzgar türbini” isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimci Cihan Ergin ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Pazar akşamları 19:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Pazar dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.

Bu hafta (08/03/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yarışmacıların hepsi girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya “Yüksek verimli dikey eksenli rüzgar türbini” projesiyle katılarak dereceye girmeyi başaran girişimci Cihan Ergin ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Cihan Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Merhaba, makina mühendisiyim. Daha önce çeşitli inşaat firmalarında tesisat mühendisliği alanında çalıştıktan sonra son 3 senedir mekanik malzeme satışı üzerine kendi işimi yapmaktayım. Enerji, çevre, verimlilik her zaman ilgilendiğim konular arasındadır."

“Yüksek verimli dikey eksenli rüzgar türbini” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Sunum aslında beklediğimden rahat geçti. Kendi işim dolayısıyla pek çok firmada çok sayıda mühendis arkadaşıma malzeme tanıtımı yapmaktaydım bu aslında bir nevi sunum sayılabilir, dolayısıyla çok fazla heyecanlanmadım, yalnız ışıklardan sanırım sunumun sonlarına doğru ağzım kurudu ve konuşmakta zorlandım. Jüri üyelerinden de olumlu tepkiler almaya başlayınca sunum daha rahat geçti."

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Projemiz Sn. Ufuk Palandöken'in tasarladığı dikey eksenli yüksek verimli bir türbindir. Kendisinin ricası üzerine ben de yarışmaya dahil olarak sunum görevini üstlendim.

Projemiz bu türbini nasıl daha verimli bir hale getirebiliriz sorusuyla başladı. Piyasada bulunan türbinler rüzgarın bir yöndeki kuvvetini kullanmaktaydı, diğer yönlerde esen rüzgar ters etki yaparak türbinin dönüşünü yavaşlatmaktaydı. Çevresel yönlendirici kanatlar kullanılarak 360 dereceden gelen rüzgarı kullanarak verimi artırmak hedeflendi, bu sayede aynı türbinden daha fazla güç üretebiliyoruz bu da haliyle daha çok enerji üretimi demek. Bunun dışında dünyada bir ilk olduğunu düşündüğümüz güneş panelleriyle türbin milini döndüren hibrit bir sistemdir; düşük rüzgar hızlarında da türbin mili dönerek enerji üretmeye devam etmektedir.  Projemiz rüzgar enerjisini verimli bir biçimde son kullanıcıya sunacaktır."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Ürünümüz şu anda prototip aşamada, henüz piyasaya sunulmadı fakat patent başvurusu yapıldı. Kısa bir süre içinde testleri tamamlayarak üretime geçmeyi hedefliyoruz."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Henüz projeyle ilgili detaylı bilgileri internette paylaşmadık, fakat bize ulaşmak isteyenler www.ergingreentech.com firma adresimden hem ilgilendiğimiz konulara hem de iletişim bilgilerimize ulaşabilirler."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Ülkemizde girişimcilik gelişmekte, bu konuyla ilgili yarışmalar, melek yatırımcılar vb. pek çok imkan oluşmaya başladı. İyi bir fikri olan girişimci arkadaşlarıma fikirlerinin peşinden koşmasını ama bu konuda güvendikleri 3. gözlerden de yorum, değerlendirme ve eleştri alarak çalışmalarını öneriyorum. Bazen bir fikir bizim gördüğümüz kadar parlak olmayabilir."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Cihan Ergin'e teşekkür ediyor, hem yarışma esnasında hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Pazar saat 19:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor