Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli 17 Mart’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Kars’ta atılıyor. Detaylar haberimizde..
Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli 17 Mart’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Kars’ta atılıyor.
Dünyanın birçok bölgesinde kaos ve işgallere sebep olan enerji projeleri, Azerbaycan ve Türkiye’nin inisiyatifiyle, kardeşliğin, istikrarın ve kalkınmanın teminatı oluyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’yla başlayan Türkiye-Azerbaycan enerji işbirliği, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Avrupa’nın ve bölgenin enerji haritasının sağlıklı hale dönüşmesine katkı sağlıyor. Türkiye, Şah Deniz 2 sahasından çıkarılacak doğal gazı taşıyacak olan bu boru hattıyla Şah Deniz 2 projesinin üretim tarafının yanı sıra iletim tarafında da önemli bir oyuncu olarak yer alarak küresel enerji jeopolitiğindeki yerini güçlendirmiş oldu.
Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefinde TANAP’ın kritik önemine değinen HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü Efgan Nifti’ye göre, Türkiye dünyada enerji ihtiyacı hızla artan ülkelerin başında geliyor. Sadece doğalgaz tüketimimiz son 10 yılda nerdeyse 3 kat artarak 45 milyar metreküpün üzerine çıktı ve bu miktarın nerdeyse yüzde 98’ini ithal etmekteyiz. Türkiye bu doğrultuda enerji arz güvenliğinin temini için kaynak çeşitliğine özel önem veriyor.
TANAP’ın gerçekleşmesi ile beraber 2018 yılı itibariyle Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılacak. Şu anda toplam doğalgaz ithalatımızda yüzde 9 olan Azerbaycan’ın payı TANAP’ın ilk aşamasının sonuçlanmasıyla beraber yüzde 15’e yükselecek.
Projenin en üst kapasiteye ulaşmasıyla birlikte sadece Azerbaycan değil, bölgemizdeki Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden de enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması söz konusu olacak. Tüm bunlar Türkiye’nin stratejik hedefi olan “enerji merkezi” olmasını destekleyecek ve daha ileri aşamaya taşıyacak.
12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan TANAP Türkiye’yi aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından kilit ülke konumuna getirecek. TANAP’ta yüzde 30 hisseye sahip Türkiye aynı zamanda Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı. Tüm bunlar Türkiye’nin artık sadece transit ülke değil, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında çok farklı bir rol üstlendiğini gösteriyor.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (Tanap) Hakkında
- TANAP için imzalar Haziran 2012'de düzenlenen törenle atıldı,
- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı (Türkgözü),
- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesi,
- Boru hattının uzunluğu 1850 km,
- Türkiye’de 20 il ve 67 ilçeden geçecek,
- Ardahan'dan Eskişehir'e kadar olan bölümünde kullanılacak boruların çapı 56 inç (bin 422 mm),
- Eskişehir’den Edirne’ye kadar olan bölümünde kullanılacak boruların çapı 48 inç (bin 219 mm),
- 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak,
- 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak,
- İlk gaz akışı 2018’de,
- Türkiye’de yapılan en büyük boru hattı projesi,
- Yıllık taşıma kapasitesinin 2018’de 6 milyar metreküp, 2019’da 16 milyar metreküp, 2023’te 24 milyar metreküp, 2026’da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tanap.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi doğalgaz sektörü ve enerji sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.