Müsiad 15. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl on beşincisi düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Detaylar haberimizde..

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl on beşincisi düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu.

MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen ödül töreninde 11 kategoride toplam 29 kişi ödüle layık görüldü. Ekonomi Basının duayen isimlerinin ve iş dünyasının seçkin isimlerinin jüri heyetinde bulunduğu törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MÜSİAD İstanbul Valisi Vasip Şahin, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Kemal Yamankaradeniz, Nazım Özdemir ve Abdurrahman Kaan katıldı. MÜSİAD İletişim Komisyonu Başkanı Aytekin Mert, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Ödül Töreninde açılış konuşması yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yamankaradeniz, “Ödüller, bir mesleğe emek veren sanat erbaplarının kıymetlerinin bilinmesi, yeni düşüncelerin gelişmesi, meslek duayenlerinin hatırlanması, yeteneklerin fark edilmesi ve ortaya çıkarılmasını sağlayan güzel geleneklerden biridir. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri verilirken haberlerin özgün, toplumsal fayda sunan, mesleki ve ahlak ilkelere göre hazırlanmış, çarpıcı ve güçlü olması gibi kriterleri esas aldık” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı açılış konuşmasında, “Biz işadamları olarak çalışırken, faaliyetlerimizi, düzenlediğimiz ulusal ve uluslararası etkinliklerimizi, kamuoyuyla paylaşmamızı sağlayanlar siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızdır. Sizlerin bu katkısını taçlandırabilmek, kendi adımıza bir teşekkür sunabilmek adına, 15 yıl önce başlattığımız ve bugün Geleneksel hale gelen EBBÖ, bu teşekkürün, bizim tarafımızdan bir ifadesi” dedi.

‘2015 Yılı Bizim için Anlamlı Bir yıl Olacak’

2015 yılının, MÜSİAD için daha özel ve anlamlı bir yıl olacağını vurgulayan Nail Olpak, “Büyük heyecan ve coşkuyla, 25. yılımızı idrak edeceğiz. Ülkesini ve milletini seven, özverili iş insanlarının, 25 yıl boyunca, her gün birer tuğla örerek kurduğu bu yapı, bugün uluslararası alanda da saygın bir marka. Bugün, Yurtiçindeki 85 noktamıza ek olarak, 65 ülkede 164 noktada faaliyetteysek, bunun altında, bir sevda yatmaktadır” diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Büyümede Yaşanan Hız Kaybını 2012 Yılında da Eleştirmiştik’

“Biliyorsunuz, 2014 yılında ekonomimiz, siyasi, iktisadi ve toplumsal kargaşa çabalarına rağmen, istikrarını korumaya devam etmiş ve 2014 yılının ilk çeyreğinde %4,8 devamla ikinci çeyrekte %2,2 ve üçüncü çeyrekte %1,7 büyüyerek, 20 çeyrek üst üste büyüdü. Aynı dönemde, AB'nin %0,1 büyüdüğünü hatırlatırım.

İkinci ve üçüncü çeyrek büyümeleriyse, bizim ve piyasa beklentilerinin altında kalmıştır. Cari Açığı azaltmak gibi doğru bir hedefle, piyasayı soğutarak, 2014'ün ilk çeyreğinden sonra yaşanan bu hızlı büyüme düşüşleri, ekonomide bir ivme kaybına neden olmuş, yapısal problemlerimizden olan Cari Açık, önemli ölçüde azalırken, bütçe performansı da hedefe uygun kapanmıştır. Burada sorulacak soru şudur: "4 çeyrek üst üste % 4'ün üzerinde büyütüldükten sonra, büyümedeki hız kaybı, daha yumuşak planlanamaz mıydı?" Biz, büyümede yaşanan bu hızlı ivme kaybını, 2012'de de eleştirmiştik.”

‘Doların Değerinin Artması Türkiye’de Krize yol Açmayacaktır’

“Bugünlerde, Ekonomiye ilişkin değerlendirme yaparken, konulardan ikisi, Faiz ve Döviz oluyor. Temelde, yoğun bir şekilde ABD Doları’nın tüm para birimleri karşısında değer kazanmasından kaynaklanmakla birlikte, bazı çevrelerin manipülasyonunun da etkisiyle, doların, TL karşısında beklenenin üzerinde değer kazandı.

Elbette, parite değişiminin, özellikle ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisi, ki buradaki Ciro Kaybı, aslında direk olarak Kar Kaybıdır, dolaylı olarak da tüm piyasadaki olumsuz etkisi, çok uzatılmadan hafifletilmelidir. Buna rağmen, doların, Euro ve gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değerlenmesi, kimilerinin beklentisinin aksine, Türkiye’de bir krize yol açmayacaktır. Bilakis Türkiye, yeni bir büyüme modeline geçmek için, zor da olsa, mevcut durumu bir fırsata çevirebilmekle karşı karşıyadır.”

‘Programda Reformların Bir An Önce Hayata Geçirilmeli’

“Bu noktada, Yeni bir Ekonomik Model ihtiyacı konusunda, ‘Öncelikli Dönüşüm Programında' yer alan yapısal dönüşümleri önemsiyoruz. Programdaki reformların bir an evvel hayata geçirilmesi, Türkiye ekonomisi için elzemdir. Türkiye’nin, sanayi sektöründen hizmet sektörüne hızlı bir şekilde kayan ekonomisi, yeniden sanayi eksenini de ağırlık merkezine almalı ve ‘kur-faiz-enflasyon’ üçlüsüne bağımlı ekonomik yapıdan, ‘verimli üretim’ odaklı bir ekonomik modele geçiş sağlanmalıdır.

Ticaretten ve yatırımdan para kazanan iş âlemi olarak, faiz konusundaki değerlendirmemizi yaparken, daha önceki çeyreklerde büyümeye olumlu katkı yapan, fakat 2014 Ocak ayındaki faiz artışı sonrasında, yılın ilk 3 çeyreğinde, hem % 0,7’lik daralmayla kamu yatırımları, hem de, önce % 1,1 sonra %3,6 küçülen ve üçüncü çeyrekte hiç büyümeyen Özel Sektör yatırımlarının, büyümeye negatif etkide bulunduğu gerçeği, göz ardı edilmemelidir.”

‘Cumhurbaşkanı Ve Merkez Bankası Arasında Yapılan Görüşme Piyasayı Rahatlattı’

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Ekonomi Yönetimimiz ve Merkez Bankası arasında yapılan son görüşmeler sonrası, piyasadaki gerginliği rahatlatan, risk algısını düşüren, olumlu gelişmelerin yaşanmasını hükümetimizden ve yetkililerden bekliyoruz.

İşsizlik konusunda, Global Kriz dönemindeki sağlanan başarıya rağmen, bir miktar da İşgücüne Katılım'ın artmasıyla, işsizlik rakamının da artması önemlidir. Sorunun temelinde, İş hayatının temel ilkelerindeki yanlışlar yatmaktadır. Bugünkü İşgücü katılığı ve uygulamalarıyla, bugünkü İş Hukuku Yargılama Sistemi ve sonuçlarıyla, İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının ağırlıklı olarak denetim üzerine oturduğu bugünkü yöntemiyle, istenen sonucu almak biraz zordur.”

‘Eski Türkiye'deki Gibi, Sık Sık Seçim Gündemiyle Uğraşmayı Doğru Bulmuyoruz’

“İş âlemi olarak önceliğimiz, Huzur, Güven ve Pozitif İstikrar Ortamının korunmasıdır. Bu noktada, siyasete de bir çağrımız var. Seçimler demokratik hayatın arenasıdır ama Eski Türkiye'deki gibi, sık sık seçim gündemiyle uğraşmayı doğru bulmuyoruz. 2019'da, Genel, Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı yılda yapılacak olmasını önemsiyoruz.

Bir Anayasa değişikliğiyle, Milletvekilliği seçimlerini tekrar 5 yılda bir yapabilirsek, ‘kesintisiz 5 yıllık seçimsiz dönemlerle devam edip’, işimize odaklanabiliriz.”

 

‘Aşırı Değerli Türk Lirasıyla Sanayi Üretim Yapamaz’

15. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Ekonomi basını önemli bir kamu görevi yapıyor. Onun için ben burada bulunan bulunmayan bütün basın mensuplarına şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Aşırı değerli TL bu ülkenin yapabileceği en büyük hatalardan birisi olduğunu ifade eden Bakan Zeybekçi, “Aşırı değerli TL'den bahsediyorum, değerinde olan TL'den değil. Aşırı değerli TL olduğu zaman bu ülkede sanayi, üretim yapmak istemez" diye konuştu.

“Akıllı Bir Şekilde Süreci Yönetmemiz Gerekiyor”

ABD'nin parasal daralmaya gitmesiyle gelişmekte olan ülkelerin bundan etkilenmesinin normal olduğunu aktaran Zeybekci, “Biz de dedik ki Türkiye olarak biz de bundan etkileneceğiz ama AB ile toplam dış ticaret hacminin yüzde 40'ını yapan, yani yüzde 36-37 civarında ihracatını sadece AB'ye yapan, yüzde 45 seviyesinde ithalatını AB'den yapan, doğrudan yabancı sermaye girişini yüzde 72 oranında AB'den alan Türkiye'nin, ABD'den etkilendiği negatif etkilenmeden daha fazla pozitif bir şekilde AB'den etkileneceğini o gün söyledik. Onun için AB'yi yakından takip etmemiz gerektiğini söyledik” şeklide konuştu.

Avronun dün akşam itibarıyla 2014 Haziran ayından itibaren dolar karşısında yüzde 28,1 değer kaybettiğini aktaran Zeybekci, Türk lirasının yüzde 23,5 değer kaybettiğini kaydetti.

Zeybekci, "Küresel ölçekte yaşanan bu gelişmeler, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi değildir. Beklenen, öngörülebilen, hesaplanabilen bir dalgalanma yaşıyoruz. Türkiye de bu dalgalanmaya karşı dünyada doların değer kazanmasını engelleyeceğim diye bir tepki verme durumunda değildir. Akıllı bir şekilde süreci yönetmemiz gerekiyor. Şu anda da öyle yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

“Siyasi İstikrar Sağlamda”

Türkiye'de halkın siyasi istikrardan yana bir kaygı taşımadığını aktaran Zeybekci, "Yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 80'den fazlası, '7 Haziran seçimlerinde bir iktidar değişimi bekliyor musunuz?' sorusuna 'hayır' demiş. Bu, şu demek; Türkiye'de hiç kimsenin siyasi istikrarla ilgili bir şüphesi yok. Siyasi istikrar sağlamda, sürdürülebilir bir şekilde sağlamda” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘AB Adayı Olan Türkiye AB Ülkelerin den Daha İyi Bir Noktada’

"Ekonomiyle ilgili 2014 yılında cari açığını yüzde 30 daraltan bir Türkiye, dış ticaret açığını yüzde 20 oranında daraltmış olan bir Türkiye, etrafındaki bu yangın yerine rağmen, Ukrayna'sından Rusya'sına kadar Gürcistan'dan İran'daki yaptırımlara kadar ve yüzde 40'ı işgal edilmiş olan en büyük ikinci ihracat pazarımız olan Irak'taki, Suriye'deki yıkıma rağmen, en büyük müteahhitlik pazarımız Libya'nın şu anda 3-4 parçaya bölünmüş olmasına rağmen.

AB'nin toplam geçen sene sıfır seviyesinde büyümüş olmasına rağmen, ithalatında AB'nin ortalamada yüzde 1 seviyesinde ithalatını ancak artırabildiği bir ortamda, Türkiye ihracatını yüzde 5,1 oranında artırmış. Bütün bunlara rağmen Türkiye yüzde 3 seviyesinde 2014 yılında büyümüş. Tüm müteahhitleriyle dünyada Çin'den sonra 2. sırada yer almış. Bütçe açığında yüzde 1'in de altına inerek, AB adayı olan bir Türkiye, hemen hemen AB'deki bütün ülkelerden daha iyi bir noktaya gelmiş."

‘Endişe Etmeye Gerek Yok’

“Bazıları bu istikrar ortamından rahatsız. Bu ülkede kriz tellallarına ekmek yok. O kriz tellalları bu ülkede üretime kaynak aktararak üretip, sonunda ürettiğinden helal kar ederek, bundan kar sağlayacak kadar saf değildir. Dışarıda onlar sisteme faizle para vererek, faizin vadesi gelip de o vadede faizini almak gibi bir şaşkınlığı saflığı gösterecek kadar da şaşkın değillerdir. Onlar dünyanın neresinde olursa olsun olağanüstü hal yaratarak o kırılma anlarında farkı almaya kendilerini programlamışlardır. Onlar Türkiye'ye de bunu yapmak istiyorlar. Endişe etmeye gerek yok.”

‘Merkez Bankamızın Bağımsızlığıyla Bugüne Kadar Bizim Asla Tartışmamız Olmamıştır’

“Türkiye'deki ekonomik başarılarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) büyük bir payı bulunuyor. Merkez Bankamızın hukuken olan bağımsızlığıyla bugüne kadar bizim asla tartışmamız olmamıştır. Sorumluluklarıyla ilgili zaman zaman belki bazı şeyler olmuş olabilir ama milletimizin, reel sektörümüzün taleplerini de hiç kimse kulak ardı etmesin. Biz daha çok üretmek, daha çok istihdam sağlamak için yarışacağız.”

11 Kategori de 29 Ödül Verildi

MÜSİAD 15. Ekonomi Basını Başarı Ödüllerinde;

  • Yılın Ekonomi Haberi Ödülü; "Fikirtepe'de tek başına" haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'e,
  • Yılın Reel Sektör Haberi Ödülü; "İstanbul'un yatırım haritası çıkarılacak" haberiyle AA'dan Elif Ferhan Yeşilyurt'a,
  • Yılın Araştırma Haberi Ödülü;"20 milyar dolarlık ihracat 3 kişiye emanet" haberiyle Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç'e,
  • Yılın Ekonomi Röportajı Ödülü; "Ben savaş malzemesi üretmem" röportajıyla Yenişafak Gazetesi'nden İbrahim Acar'a,
  • Yılın Ekonomi Kulisi Haberi Ödülü; "15 günde bir soyulan PTT artık şubelerine para göndermiyor" haberiyle Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'e,
  • Yılın Ekonomi Yazarı Ödülü; Sabah Gazetesi'nden Şelale Kadak'a,
  • Yılın Ekonomi Yayını Ödülü; Turkishtime Dergisi'ne,
  • Yılın Ekonomi Sitesi Ödülü; finansgundem.com'a,
  • Yılın Ekonomi Programı Ödülü; Bloomberght'den "Yatırım kulübü" programı ile Açıl Sezen'e,
  • Jüri Özel Ödülü; Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras'a,
  • MÜSİAD Özel Ödülü; Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'a

sunulduğu gecede, AA muhabiri Belgin Yakışan Mutlu "Kahvenin getirisi altını 5'e katladı" başlıklı haberi ile Yılın Ekonomi Araştırma Haberi kategorisinde üçüncülüğe, aafinans.com ise Yılın Ekonomi Sitesi kategorisinde ikinciliğe layık görüldü.

15. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi ekonomi basınında faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor