2014'te İstanbul'daki Dört Yatırımcıdan Biri Suriyeli Oldu!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2014'te İstanbul'da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı. Buna göre, İstanbul'da geçen yıl 4 bin 487 yabancı yatırımcı, toplam 1 milyar 222 milyon TL sermaye tutarında yeni şirket kurdu. Detaylar haberimizde..

İstanbul Ticaret Odası (İTO), yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, "2014 Yılı Yeni Kayıt ve Kapanış Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu" raporunu açıkladı.

Buna göre İstanbul'da 2014 yılında 4 bin 487 yabancı ortak tarafından toplam 1 milyar 222 milyon lira sermaye tutarında yeni firma kaydı yapıldı. Yabancı ortak sayısında en büyük payı yüzde 25,21 ile Suriyeli yatırımcılar aldı.

Geçen yıl 1.131 Suriyeli ortak toplam 85 milyon lira sermaye kaydettirerek İstanbul'da yeni firma kurdu. Yani, 2014 yılında İstanbul'da yeni kurulan firmalara ortak olan dört yabancı yatırımcıdan birini Suriye vatandaşları oluşturdu.

Yeni kayıt yaptıran yabancı ortak sayısında Suriye'yi 399 girişimciyle İran ve 289 firma ortağıyla Almanya izledi. Bu ülkeleri Azerbaycan, Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Libya takip etti.

Diğer yandan İstanbul'da kurulan yabancı ortaklık sayısında Suriye ilk sırayı alırken, bu ülke 85 milyon lira sermaye taahhüdüyle 6'ncı sırada yer buldu. 2014 yılında Lüksemburg, Çin, İtalya ve Kuveyt firma kuruluşlarında en fazla yabancı sermayeyle yatırımda bulunan ilk dört ülke oldu.

Yabancı sermaye değerine göre incelendiğinde Lüksemburglu 39 yatırımcının firma kuruluşu için taahhüt ettiği yabancı sermaye değeri toplam içerisinde yüzde 14,90 pay ile 182,1 milyon TL oldu. Bu ülkeyi Çin 138 milyon TL sermaye ile ikinci, İtalya 123 milyon TL ile üçüncü, Kuveyt ise 116,1 milyon ile dördüncü sırada takip etti.

İstanbul'a gelen yabancı yatırımcı sayısının yüzde 60,80'i üç, taahhüt edilen sermayenin ise yüzde 80,84'ü dört ana sektörde yoğunlaştı.

En çok yabancı yatırımcı çeken sektörler sıralamasında, toplam yabancı yatırımcı içinde yüzde 30,15 pay ile hizmet, yüzde 15,82 pay ile her türlü ticaret, yüzde 14,82 ile inşaat sektörleri ilk sıraları paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı İbrahim Çağlar; "Veriler İstanbul'a yönelen yabancı yatırımcıların hangi yıldız sektörleri seçtiğini net bir şekilde gösteriyor. Dolayısıyla gerek ekonomiyi gerekse İstanbul'u ilgilendiren kararlarda bu verileri iyi okumak gerekiyor. İstanbul'un Türkiye ekonomisi içinde istihdam, ihracat ve vergi gelirlerindeki payını dikkate alırsak; şehrimize gelen yabancı sermayenin Türkiye ölçeğindeki önemi daha iyi anlaşılır. Bundan sonra yabancı yatırımlar için sadece makro istikrar değil, İstanbul ile ilgili çizilecek vizyon da önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

cnnturk.com kaynaklı haberimizi yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor