Türkiye'nin Önümüzdeki Yıllardaki Yeni Üretim Metodu: Leylek Modeli!

Sanayi Bakanı Fikri Işık, leyleklerin sürü halinde ‘V’ şeklinde uçtuklarını ve her leyleğin çırptığı kanadın arkasındakine enerji verdiğini anlatarak; “Bakanlık sektörlerin bir araya gelmeleri için ön ayak olacak. Katalizör rolü oynayacağız” şeklinde konuştu. Detaylar haberimizde..

Sanayi Bakanı Fikri Işık, leyleklerin sürü halinde ‘V’ şeklinde uçtuklarını ve her leyleğin çırptığı kanadın arkasındakine enerji verdiğini anlatarak; “Bakanlık sektörlerin bir araya gelmeleri için ön ayak olacak. Katalizör rolü oynayacağız” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TBMM’de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken, desteklenecek yeni üretim modeli konusunda da ipuçları verdi: “En büyük eksiğimiz, birlikte iş yapma kültürü bulunmaması” diyen Işık, şöyle konuştu: "Biz onlara şunu söylüyoruz; ‘Her biriniz iyi olduğunuz alanda daha iyi olmaya bakın. Herkes aynı şeyi üretmesin. Herkes birbirini tamamlayan işler yapsın.’ Leyleklerin bir uçuş düzeni vardır. ‘V’ şeklindedir. Her leyleğin çırptığı kanat, arkasındakine enerji verir, diğerinin uçuşunu kolaylaştırır. Eğer biz üretimde bu leyleklerin uçuş modelini kendimize rehber yaparsak, daha az enerji ile çok daha verimli, güçlü üretim yaparız. Bunun için de bakanlık olarak katalizör rol oynamak istiyoruz.

Bakan Işık’ın verdiği diğer mesajlar şöyle:

İki Başlıklı Eylem Planı

Ekonomide 25 başlıktan oluşan eylem planında 2 tanesi bizim sorumluluğumuz altında. Teknoloji transferi ve bilginin ticarileştirilmesi ile bir de kamu alımlarında teknolojinin desteklenmesi. Diğer 23 başlıkta da bizim sorumlu olduğumuz eylemler var. Bakanlık’ta, TÜBİTAK’ta, KOSGEB, TSE ve Türk Patent Enstitüsü’nde ikişer kişilik birimler oluşturduk. Bunların tek görevi bu eylemlerin takibini yapmak. Müsteşar da koordinasyonunu yapıyor.

Makineler de Teminat Gösterilebilecek

Şu anda Meclis gündeminde bulunan torba düzenlemelerde yer almasını istediğimiz konulardan biri, tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesi. Burada, daha önce eylem planlarında bulunan bazı adımlar olacak. Her makineye bir plaka numarası vereceğiz. Ve bunu teminata konu yapacağız. Adamın bir makinesi var, 500 bin dolar ama teminat gösteremiyor, çünkü kaydı kuydu yok.

Sanayi Paketi Geliyor

Eylemlerden bir tanesi yüksek teknoloji ürünlerin Türkiye’nin her yerinde teşvik edilmesi. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yakında bu da devreye giriyor. Orta yüksek teknoloji ile ilgili de çalışma yapıyoruz. Başbakanımız sanayi üretimi ve istihdamı destekleyen bir paketi önümüzdeki iki hafta içinde açıklayacak.

Hedef Bürokrasinin Yüzde 85’lik Kısmını İnternete Kaydırmak

Bürokrasinin azaltılması için çalıştıklarını da kaydeden Bakan Işık; “Hedefimiz istenen evrak sayısının yarıya indirilmesi. Mart ayı sonuna kadar toparlayacağız. Hedefimiz, tüm işlemlerin yıl sonuna kadar yüzde 85’ini elektronik ortama aktarmak” dedi. Bugüne kadar kendi bakanlıklarında yaptıkları en kapsamlı bürokrasiyi azaltma ve işlemleri hızlandırma operasyonu olduğuna da dikkat çeken Işık; “Bakanlığa gelmeden işlemlerin yapıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz. TÜBİTAK’a proje başvurusunda sistemi kolaylaştırıyoruz.” diye konuştu.

Motor Çalışma Grubu

Yerli motor üretimi projesine de değinen Işık; “Geçtiğimiz hafta motorla ilgili çalışan grupları bir araya getirdik ve motor çalışma grubu kurduk. Bu grup ile her segmentte yerli motor üretimi için çalışma yapıyoruz” dedi.

Almanca Bilen Çıkmadı

Bakan Işık, bu yıl Berlin’e bilim ataşesi göndereceklerini ifade ederek; “Şu ana kadar gidemedi çünkü müracaat edenler arasında Almanca bilen çıkmadı. Bilim ataşeleri de, genel ataşe atama şartlarına bağlı. Başbakanlık’la görüşeceğiz. Çok iyi isimler var ama Almanca’yı anadili gibi bilmesi gerekiyor” dedi.

HaberTürk kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor