ASİAD Sosyal Girişimcilik Yaparak Organlarını Bağışladı!

Organ bağışının önemine dikkat çekmek için ASİAD’ın ev sahipliğinde DÜYADER'in katkıları ile Organ Bağışı Sempozyumu düzenlendi. ASİAD Başkanı Barış Aydın: “Organ bağışını yaygınlaştımak için; bağışta bulunan çalışanlara prim, vergi indirimi gibi teşvikler uygulanabilir” dedi. Detaylar haberimizde..

Organ bağışının önemine dikkat çekmek için Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD)’ın ev sahipliğinde Dünya Yaşlılık Derneği’nin (DÜYADER) katkıları ile Organ Bağışı Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma ASİAD Başkanı Barış Aydın, DÜYADER Başkanı Umut Çınar, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Bahri Kemaloğlu ve Ankara’daki STK temsilcileri katıldı.

Organ Bağışçısına Prim ve Vergi Teşviki

ASİAD Başkanı Aydın, sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeterli düzeyde organ bağışı yapılmadığına işaret ederek, bu alanda bilinç oluşturma ve farkındalık yaratma konusunda hem devlete, hem özel sektöre, hem de sivil toplum örgütlerine görev düştüğünü vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın organ bağışı konusundaki faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Aydın, ASİAD olarak kendilerinin de her zaman konunun destekçisi olduğunu belirtti.

Organ bağışında farkındalığın artırılmasının bir devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “İşe girişte, çalışanlar organ bağışına davet edilip, bağışta bulunmak isteyenlere prim, vergi indirimi gibi teşvik unsurları uygulanabilir, bu gibi teşvik edici düzenlemeler üzerinde çalışılabilir. Biz, ASİAD olarak dernek bünyesinde de bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın organ bağışı konusunda ülke genelinde ciddi bir kamuoyu oluşturmak için yoğun bir çaba sarf ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülke genelinde 111 tam donanımlı nakil merkezine ve bu konuda yeterli deneyime sahip bulunuyoruz. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alıyoruz. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 arasında bulunuyor ki; bizdeki oran da hemen hemen bu seviyelerdedir. Gerekirse adeta bir seçim kampanyası yapıyor gibi aktif bir çalışma süreci ile kapı kapı dolaşarak organ bağışı anlatılmalı, vatandaşlar bu konuda bilinçlendirmelidir.

25 Bin Kişi Organ Bekliyor

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Bahri Kemaloğlu da konuşmasında, ülkede organ nakli bekleyen 25 bin dolayında hasta bulunduğu, ABD’de bir milyon kişi başına 25 olan organ bağışında bulunan sayısının, Türkiye’de sadece 5 kişi düzeyinde kaldığına işaret etti. Kemaloğlu, ABD’de yüzde 80-90 olan beyin ölümü sonrası ailelerin organ bağışlama oranının Türkiye’de yüzde 25’te kaldığına dikkat çekti. İnsanların sosyokültürel ve dini çekincelerle organ bağışından kaçındığı vurgulayan Kemaloğlu, sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde bu konuda farkındalık yaratmaya, halkı bilinçlendirerek organ bağışına özendirmeye çalıştıklarını söyledi.

DÜYADER Başkanı Umut Çınar ise, Türkiye’de organ bağışı konusunda farkındalık oluşturulması konusunu kendilerine misyon edindiklerini ifade ederek, bu amaçla yurtdışı dahil 850 bin gönüllü ile çalıştıklarını söyledi. Çınar, önümüzdeki günlerde İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Markalar Zirvesi’nde de katılımcı olarak yer alacaklarını ve bu konuyu gündemde tutacaklarını belirtti.

İşadamlarından Organ Bağışı

Sempozyum kapsamında; Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan stand aracılığıyla katılımcılar organ bağışında bulundu. ASİAD Başkanı Barış Aydın, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 28 kişi organ bağışı için form doldurdu.

Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) ve çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.asiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor