Türkiye’den Çıkacak Milyar Dolarlık Girişimlerin Sırrı Açıklandı!

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın moderatörlüğünü üstlendiği Girişimcilik Paneli’nde Türkiye’den çıkıp dünyada yeni bir devrin kapılarını açacak girişimler masaya yatırıldı. Detaylar haberimizde..

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın moderatörlüğünü üstlendiği Girişimcilik Paneli'nde Türkiye’den çıkıp dünyada yeni bir devrin kapılarını açacak girişimler masaya yatırıldı.

Gerek düzenlediği yarışmalar gerekse girişimciliğe verdiği destekle adından söz ettiren teknoloji lideri Intel, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve ekonomiye yön verenlerin bir araya geldiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde Girişimcilik: Milyar Dolarlık Şirketler Paneli’nin sponsoru olarak bu konuyu gündeme taşıdı. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Ruvix Kurucusu Josep Mambwe, Nord Holding CEO'su Matthias Kues, IG Expansion CEO'su Jose Marin panelde konuk olarak yer aldı.

Türkiye’den milyar dolarlık şirketlerin çıkması için yapılması gerekenlerin tartışıldığı panelde moderatörlük görevini üstlenen Aydın, girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve girişimciliğin önünü açmak için iş adamlarına büyük görevlerin düştüğü çağrısında bulunurken sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yeteneğe erişmemiz ve yeteneğin arkasında durmamız lazım. Türkiye çok cazip bir pazar ve çok büyük bir genç nüfusa sahibiz. Yenilikçi fikirleri sermaye ile desteklersek, onları yüreklendirirsek Türkiye’den de milyar dolarlık şirketler çıkarabiliriz.

Hayal Kuranlar Desteklenmeli

Panelde katılımcı olan Ruvix Kurucusu Josep Mambwe girişimciliğin bir kültür olduğunu ve bu kültürü Türkiye’de yaygınlaştırmamız gerektiğini dile getirirken özellikle teknoloji alanında daha fazla hayal kuran insanlara ihtiyaç olduğunun ve milyar dolarlık şirket olabilmek için teknolojiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise Türkiye’den milyar dolarlık şirketlerin çıkabilmesi için öncelikle müşteri ihtiyaçlarının iyi anlaşılması gerektiğini dile getirdi. Sabancı, başarısız olmaktan korkmayan bir toplumun girişimcilik ruhunun daha yaratıcı olacağını dile getirirken; "Türkiye'de gelecek 5-10 yılda milyar dolarlık şirket çıkar mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Çıkıyor da ve daha fazla da çıkması lazım. Benim havayolu şirketimin geçmişi 10 yıl. 3 bin 500 ferdi var. Tarihin en düşük değerinde. 1 milyar dolardan 20 milyon dolar eksik. Ben iki şirket batırdım, ama ondan çok şey öğrendim. Eğer hayal edebilirsek, denemekten, başarısız olmaktan korkmazsak, müşterinin ihtiyacını anlayabilirsek, o zaman milyar dolarlık şirketler çıkar. Girişimciliğin genlerde olmadığını düşünüyorum. Türkiye ekonomisinde de şirketlerin 3'te 2'si aile şirketleri tarafından yönetiliyor. Soy ismi seninle aynı olmayan insanların da olduğu bir havuz yaratabilmek gerekiyor. Bunu yaratabilmek için de esasında kültür olarak paylaşmayı bilmemiz gerekiyor."

Hayal Kurmayı Unuttuk

Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ise dünyanın farklı ülkelerinde milyar dolarlık Türk şirketleri olduğunu ifade ederken, Türkiye’de de girişimcilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, yurt dışında milyar dolarlık şirket kuran Türkler var. Fakat neden çok başarısızız buna bakacak olursak fonlama konusunda sıkıntı var, ekosistemde gelişmemişlik var. Temassal olarak bakarsak bence biz biraz hayal kurmayı unuttuk. Ben işadamı olarak tek görevimiz olduğunu düşünüyorum. Gençlerin önünü açmak durumundayız. Bunu beceremediğimiz zaman burada debelenmek zorundayız. Ayrıca burada yapısal büyük farklılıklar da var. Türkiye'de bugün doların durumu ne olacak diyorlar, öteki tarafta ise gelecek 10 yılda dünyanın durumu ne olacak diye düşünülüyor."

Panelin katılımcılarından TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici global markalar çıkarabilmek için global düşünülmesi gerektiğini ifade ederken Türkiye’de KOBİ’ler kadar start-up’ların da önemli olduğunu vurguladı ve şeffaflığı ön planda tutarak bir takım prensipler koyarak kendi bünyemizdeki girişimcilerin ne kadarını alabiliriz diye düşünmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Teknoloji Temelli Girişimler Ekonomik Büyüme İçin Vazgeçilmezler Arasında

Girişimcilik Paneli’nin sponsoru olarak moderatörülük görevini üstlenen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, girişimciliğin teşvik edilmesi noktasındaki görüşlerini ifade etti:

Türkiye’de girişimciliğin yaygınlaşması, daha fazla girişimci çıkarmamız için her şeyden önce ülkemizde bir kültür değişikliğine gitmek gerekiyor. Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerde, bir girişimci yeni bir iş için yola çıktığında çevresinin takdirini ve desteğini alırken, bizim ülkemizde üniversiteden mezun olan kalifiye insanlar halen daha güvenli alanlarda iş bulmaya, kamuda görev almaya ya da maaşlı işlerde çalışmaya teşvik ediliyor. Yeni bir fikri olan insanlara çoğu zaman geçmişten gelen alışkanlıklarımızla “İcat çıkarma” diyerek şevklerini kırıyoruz. Burada genel bir kültür değişiminin şart olduğunu düşünüyorum. ABD’de bulunan Silikon Vadisi örneğine bakıldığında yaratılan ekonomik katkının yanında ülkedeki patent başvurularının neredeyse yarısının buradaki şirketler tarafından yapıldığı görülüyor. Silikon Vadisi’nde tüm dünyayı etkileyen bu teknoloji devlerinin birçoğu, küçük bir garajda ve birkaç kişilik ekiple yola çıkarak bu seviyelere ulaştı. Biz de Türkiye’de bu kültürün yayılması için çalışıyoruz. Ülkemizin kalkınması ve yeni dönemde ekonomik büyümenin gerçekleşmesi için teknoloji temelli girişimlerin oluşması vazgeçilmezler arasında. Örneğin dünyanın ilk öğrenebilen akıllı termostatını üreten Nest isimli bir girişim, teknoloji devi Google tarafından 3.2 milyar dolar nakit paraya satın alındı. Tek bir inovatif düşüncenin bile gerçeğe dönüşmesiyle ortaya nasıl bir ekonomik hareketlenme çıktığını görebiliyor musunuz? Intel Türkiye olarak önümüzdeki dönemde Türkiye’den de milyar dolarlık teknoloji şirketleri ve girişimcilik fikirleri çıkmasını istiyoruz. Küresel anlamda böyle bir etki yaratmak için bizim de gözü pek girişimcilere ihtiyacımız var.

Uludağ Ekonomi Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.uludagekonomizirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

Kocaeli Bilgisayar Servisi
Kocaeli Bilgisayar Servisi
Bu işin tek sırrı bence yatırımcının önünün açılması. Yasal engellerin kaldırılması. Tüketim toplumundan çıkıp üretim toplumuna geçmenin nedenleri alt tabakadan doğru herkese anlatılmalıdır.
Aydın Tel Çit
Aydın Tel Çit
Yatırımcının önündeki  Yasal engellerin kaldırılması bence tek çözüm. Kocaeli bilgisayar servisi size katılıyorum.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor