Silikon Vadisi’ni Ziyaret Eden Fikri Işık Devleri Gebze'ye Davet Etti!

Bakan Fikri Işık, Silikon Vadisi ziyaretinde teknoloji devleri olan Apple, Microsoft, Tesla, Intel, Cisco ve Oracle’ı Gebze’de kurulacak Bilişim Vadisi’ne davet etti. Detaylar haberimizde..

"Önümüzdeki 10 yılda pek çok yeni kavram ve teknoloji hayatımıza girecek. Buna hazırlıklı olmayan ülkeler çok hızlı irtifa kaybedecek. Biz bunlardan biri olmak istemiyoruz." Bu sözler geçtiğimiz hafta teknolojinin merkezi olan Silikon Vadisi’ni ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a ait.

Bakan Işık, bu görüş doğrultusunda hem teknoloji devleri olan Apple, Microsoft, Tesla, Intel, Cisco ve Oracle’ı Gebze’de kurulacak Bilişim Vadisi’ne davet etti hem de TİM, ODTÜ, TİM, TEB ve Intel’in desteğiyle kurulan ve Türk girişimcilerin Silikon Vadisi’ne gidebilmesini kolaylaştıracak ‘T-Jump’ inovasyon merkezini inceledi.

Gebze’deki İzmit Geçiş Köprüsünün hemen yanında kurulması planlanan Bilişim Vadisi’nde, yabancı ile yerli teknoloji şirketlerinin bir araya gelmesi ve bu birliktelik sayesinde Türkiye’nin bir teknoloji merkezine dönüştürülmesi amaçlanıyor.

İrtifa Kaybetmeyelim

Bakan Işık, Silikon Vadisi ziyaretini ve Bilişim Vadisi planlarının ayrıntılarını anlattı. Bilişim Vadisi için son adımı atmaya hazırlandıklarını belirten Işık, önümüzdeki 10 yıl içinde pek çok yeni kavramın ve teknolojinin hayatımıza gireceğini ifade ederek; “Buna hazırlıklı olmayan ülkeler çok hızlı irtifa kaybedecek. Biz irtifa kaybetmeyen ülkelerden olmak için buna hazırlıklı olmak için şimdiden Bilişim Vadisi’ni hayata geçiriyoruz” dedi. Işık şöyle konuştu:

Güçlü Ekosistem

Bilişim Vadisi, teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması açısından önemli. Biz bunu sadece Türkiye’nin kendi gücüyle değil, büyük global şirketlerin işbirliği ile yapmak istiyoruz. Büyük şirketlerin Ar-Ge merkezlerini Bilişim Vadisi’ne davet ediyoruz. Amacımız, bu şirketlerinden birkaç tanesi Türkiye’ye gelirse, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekteki şirketleriyle güçlü bir ekosistem oluştururuz. Pek çok yeni girişimcimizi bu ekosistem içinde büyütür dünya çapında markalar haline getirebiliriz. Şu anda Silikon Vadisi’nde bu son derece başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu bizi bütün kurumlarımızın büyük bir sinerji içinde çalışmasına imkan tanır. Şu ana kadar biz gelemeyiz diyen yok. Genelde bu konuyu çalışalım ve bu konuyu detaylandıralım yanıtlarını alıyoruz. İnanıyorum birkaç şirketi Bilişim Vadisi’nde göreceğiz.”

545 Araştırmacı Yurda Döndü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uzun süreden beri üzerinde durduğu konuların başında tersine beyin göçü bulunuyordu. Bakan Fikri Işık, 2007-2014 yılları arasında Türkiye’ye dönüş yapan araştırmacı sayısının 545'e ulaştığını açıkladı. Işık; “AB 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 215 araştırmacı, TÜBİTAK’ın tersine beyin göçünü desteğiyle de 330 araştırmacı yurda döndü” dedi. Türkiye’ye dönmek isteyen araştırmacılara kapıların sonuna kadar açık olduğunu belirten Bakan Işık sözlerine şu şekilde devam etti: “KOSGEB öncülüğünde ilk Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin Silikon Vadisi’nde kurulacak. Hedef Türkiye Çalıştayları vesilesiyle yurtdışında yaşayan akademisyenlerimizle bir araya geliyor, onlarla ülkemizde bilim ve araştırma alanında yaşanan gelişmeleri birlikte değerlendiriyoruz. Bugün özellikle gelişmiş ülkelere baktığımızda, bu ülkelerin bilim ve teknolojide önemli adımlar attıklarını ve özelikle bilimsel gelişmeyi, kalkınmanın temel itici gücü haline getirdiklerini görüyoruz. Bir ülkenin kalkınması için üniversitelerde üretilen bilginin teknolojiye ve üretime dönüşmesi gerekiyor.

Akıllı Düğmeyi Test Etti

Bakan Işık, geliştirdiği yeni nesil cihazlarla dikkat çeken Intel’in merkezinde son teknoloji ürünlerini yakından inceledi. Bu ürünlerin başında ise geçtiğimiz aylarda Intel’in tanıttığı akıllı düğmeye sığan modülü Curie vardı. Kullanıcıların günlük aktivitelerini takip edebilen bu yeni nesil modül, yakında birçok giyilebilir teknoloji ürününde yer alacak. Intel merkezinde şirketin başkan yardımcıları Greg Pearson ve John Davies, Bakan Işık’a sunum yaptı. Intel’in Türkiye’deki yatırımlarından bahseden başkan yardımcıları, tablet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi ürünlerde Vestel, Casper, Arçelik ve Türk Telekom ile çalıştıklarını ifade ederek, Türkiye’de kurulacak olan Bilişim Vadisi için çalışmalara hemen başlayacaklarını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaları bakanlığa sunacaklarını dile getirdi.

Hürriyet kaynaklı haberimizi teknoloji sektöründe faal ve teknoloji sever okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor