Dünyanın önde gelen yenilikçi ilaç firmalarından Sanofi, Türkiye ilaç sektöründe Ar–Ge çalışmalarına ivme kazandırmak amacıyla “Ar–Ge Çağrısı” platformunu ikinci kez hayata geçiriyor. Detaylar haberimizde..
60 yıldır Türkiye’de Ar-Ge’nin ve bilimsel altyapının gelişmesi için yatırım yapan Sanofi, ikinci kez 'Ar-Ge Çağrısı' başlatıyor. 'Ar-Ge Çağrısı' platformu ile Türkiye’deki tüm bilim insanları ve akademisyenlere yeni molekül geliştirme çağrısı yapan tek ilaç şirketi olan Sanofi, bu platformla projeleri dünyaya açarken, aynı zamanda Global Ar-Ge altyapısını ve kaynaklarını da Türkiye’nin hizmetine sunmaya devam ediyor.
Türkiye’de ilgili tüm bilim insanlarına açık olan ‘Ar-Ge Çağrısı’ platformuna katılım için son başvuru tarihi 30 Haziran 2015.
Türkiye’nin Bilim İnsanları Projeleri İle Dünyaya Açılacak
Sanofi bu platformla, Türkiye’den yeni molekül adaylarının önünü açmak, yeni Ar-Ge projelerinin çıkmasının ve Türk bilim insanlarının Sanofi Global ile işbirliği ve lisans anlaşmaları yapmalarının yolunu açmayı amaçlıyor. Türkiye’de ilaç Ar-Ge’si ve yeni molekül keşfinin desteklenmesi hedefiyle Sanofi Türkiye ekibi tarafından hayata geçirilen “Ar-Ge Çağrısı”, karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni fikirleri olan bilim insanlarının uluslararası platformlara taşınarak Sanofi Global Ar-Ge merkeziyle birlikte ürün geliştirilmesini ve bunların insanlığın hizmetine sunulmasını amaçlıyor.
“Ar-Ge Çağrısı”, başta üniversitelerin Tıp, Eczacılık ve Fen Fakülteleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri’ndeki araştırmacılar olmak üzere tüm bilim insanlarının katılımına açık bulunuyor. “Ar-Ge Çağrısı”nda, özgünlük, yapılabilirlik, yaygın etki ve hukuki anlamda fikri mülkiyet oluşturma niteliğine sahip olmak gibi temel kriterlere göre değerlendirilecek olan proje başvuruları 30 Haziran 2015 tarihine kadar yapılabilecek.
“Türkiye’nin Dünyaya Önemli Keşifler Sunması İçin Köprü Kuruyoruz”
Sanofi Türkiye Medikal ve Ruhsatlandırma Direktörü Dr. Edibe Taylan projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sanofi Grubu olarak temel ve klinik araştırmalar ile ilaç Ar-Ge’sininTürkiye’de ilerlemesi ve bilim insanlarının yeni projeler geliştirmeleri için biz bir yol açtık. 12 senedir devam eden AkademiKA® programımız ile bugüne kadar 1800’den fazla hekime ilaç araştırmaları alanında eğitim verdik. Hedefimiz Türkiye’deki ilaç sektöründeki Ar-Ge ve klinik araştırmaların dünya standartlarına yükselmesi ve Türkiye’den de önemli keşifler çıkması için, uluslararası ağlarla bağlantı kurulması için bir köprü olmaktır. Bu amaçla Türkiye’de ulusal çapta bir “Ar-Ge Çağrısı” yapıyoruz. Bu yolculukta, Türkiye’den de yeni molekül geliştiren bilim insanı ve akademisyenlerin çıkmasına vesile olmayı amaçlıyoruz.”
Katma Değeri Yüksek Ürünler Üreten, İhracat Kapasitesi Yüksek Bir İlaç Endüstrisi
Dr. Taylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücünü yükseltebilmesi için Ar-Ge’ye yatırım yapması kaçınılmazdır. Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10. Kalkınma Planı’nda ilaç ve sağlık endüstrisinin ileri teknolojili, katma değeri yüksek ürünler üreterek güçlü bir ihracat kapasitesine sahip olması öncelikli bir hedef olarak belirlenmiştir. Sanofi bu hedefe ulaşılması yolundaki tüm çalışmaları her zaman destekleyecektir. Ar-Ge gücümüzü Türkiye’nin hizmetine sunmak için bugüne dek eğitim, altyapı desteği ve üniversitelerle bilimsel işbirlikleri başlıkları ile özetleyebileceğimiz pek çok program geliştirdik ve uygulamaya koyduk. Bu çabalarımızı yeni alanlarda ve yeni işbirlikleriyle de desteklemeye devam ediyoruz."
Sanofi, Türkiye’de Ar–Ge’nin ve Klinik Araştırmaların Gelişmesi İçin Öncü Rol Üstlendi
60 yıldan bu yana sunduğu kaliteli, yenilikçi, etkin ilaç ve tedavilerle Türkiye’nin sağlık hizmetlerine önemli destek sağlayan Sanofi, aynı zamanda ilaç sektöründe Ar–Ge’nin ve bilimsel altyapının gelişmesi için çalışma ve yatırımlarını sürdürüyor. Global araştırma deneyimi, mevcut bilimsel uzmanlığı ve yenilikçilik konusunda sürekli taahhüdünün sonucunda çeşitlendirilmiş Ar-Ge portföyüne sahip olan Sanofi, Türkiye’nin bu alanda gelişmesinde öncü bir rol üstleniyor.
Sanofi, 1995 yılında Faz IV araştırmalar ile başlattığı klinik araştırma yolculuğunu, geniş bakış açısı, planlı yatırım, sürekli eğitim ve altyapı desteği ile 20 yıllık sürdürülebilir bir faaliyete dönüştürmüş; ikisi Faz I olan 130 klinik araştırma projesi; 26 Temel İyi Klinik Uygulamalar (İKU), 7 İleri Düzey İKU ve ayrıca 9 uluslararası İKU eğitiminden oluşan AkademiKA® programlarını başarı ile tamamlamış bulunkmakta.
Sanofi’nin Lüleburgaz Üretim Tesisleri’nde 78 kişinin istihdam edildiği Ar-Ge Merkezi, 2009 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillendi ve böylelikle Türkiye’nin Ar-Ge Merkezi Belgeli ilk çok uluslu ilaç firması oldu. Sanofi bu merkezdeki çalışmalarıyla, uluslararası standartları karşılayan yüksek kalitede jenerik ilaçlar geliştirilmesine öncülük ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Lüleburgaz Üretim Tesisleri’nde bulunan Ar-Ge Merkezi, ilaç sektöründe birinci, tüm sektörler kapsamında 165 Ar-Ge merkezi içinde üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca Global bilimsel ağından güç alan Sanofi, Türkiye’de üniversitelerle güçlü işbirlikleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Ar-Ge konusunda 15 yıldır başarılı bir işbirliği yürüten Sanofi Türkiye ile Ege Üniversitesi, Türkiye’de inovasyon ortamının geliştirilmesini sağlayacak yeni bir işbirliğine 2011 yılında imza attı.
Türkiye’deki ilaç araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin çoğaltılması ve derinleştirilmesinin amaçlandığı anlaşma kapsamında Sanofi ve Ege Üniversitesi klinik araştırma çalışmalarına ek olarak ortak bir bilim platformu kurmaya dönük pek çok bilimsel çalışmayı ortaklaşa yürütecek. Bir diğer önemli üniversite işbirliği ise, Sanofi ve Koç Üniversitesi arasında imzalanan anlaşma ile 2014 yılında gerçekleştirildi. Bu işbirliği ile sağlık sektöründeki temel ve uygulamalı araştırmaların ilerlemesini sağlayarak yenilikçi bir ortam oluşturmak amacıyla ortak bir bilimsel platform geliştirilmesi hedefleniyor.
Unutmayın, Türkiye’de ilgili tüm bilim insanlarına açık olan ‘Ar-Ge Çağrısı’ platformuna proje başvuruları için son başvuru tarihi 30 Haziran 2015.
Ar-Ge Çağrısı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.akademika.org web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi üniversitelerin Tıp, Eczacılık ve Fen Fakülteleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri’ndeki araştırmacılar başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.