Türkiye son yıllarda elini taşın altına sokup teknoloji atılımı yapmak isteyen girişimcilerin yuvası haline geldi. Art Sistem, donanımsal olmasa bile doğru yatırım ve yazılım farkıyla akıllı telefon treninde kendimize bir yer bulacağımızı söylüyor. Detaylar haberimizde..
Türkiye son yıllarda elini taşın altına sokup teknoloji atılımı yapmak isteyen girişimcilerin yuvası haline geldi. Art Sistem, donanımsal olmasa bile doğru yatırım ve yazılım farkıyla akıllı telefon treninde kendimize bir yer bulacağımızı söylüyor.
Teknoloji, ekonominin en güçlü dinamikleri arasında kısa sürede ilk sıralara yükseldi. Tüketimi hızlı olan teknolojinin arka planında, büyük bir emek ve Ar-Ge bulunuyor. Türk firmaları da bu durumun farkında, trendi yakalamak için farklı stratejiler üzerinde çalışıyor.
Art Sistem, 2004 yılında iki kardeşin ortaklığıyla yola çıkan Türk teknoloji firmalarından biri. Piyasadaki yerli firma boşluğunu dolduran Art Sistem, kısa sürede 500 bin’in üzerinde kayıtlı bayi ve 200’ün üzerinde küresel markayla anlaşarak yola devam etmektedir.
Marka, girişimcilik macerasını unutmayarak yerli yazılımcılara da destek veriyor. Art Sistem Genel Müdürü Serkan Kekik; Türkiye’de donanım üretiminde büyük üreticileri yakalamak zor olsa da, yazılım ve girişimleri destekleyerek markalarımıza değer katabileceğimizi düşünüyor.
Serkan Kekik konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Ülke olarak bizim donanım üretirken Uzakdoğu pazarı ile rekabet şansımız maalesef şu anda yok. Dolayısıyla bilişim teknolojileri konusunda bizimde yazılım tarafında ülke olarak kendimizi geliştirmemiz ve yazılım tarafına yatırım yapmamız gerekiyor. Nihai tüketiciler, aynı işlemci ve özellikleri olan sadece yazılımı farklı cep telefonunu bile diğerinin 2 katı fiyatına satın almaya razı olabiliyorlar.”
Yerli Yazılım Fark Katacak
Akıllı telefon pazarında Türkiye son yıllarda yer almak için büyük bir çaba gösteriyor. Burada esas nokta donanım için zorlanmak yerine, dünyadaki birçok yerel üreticinin takip ettiği, özelleştirme stratejisinde gizli. Yerel kullanıcının isteklerine göre, yapılan araştırmalar ve yazılımların yerli hale getirmesi, ürünün tüketici gözündeki değerini artırıyor.
Ar-Ge Yapamayan Firma Girişimcilere Destek Vermeli
Teknoloji, Ar-Ge ile birlikte güçlenen ve değerlenen bir sektör. Ülkemizdeki orta ölçekli firmalar Ar-Ge konusunda büyük markalar kadar şanslı olamayabiliyor. Öte yandan, genç nüfus sayesinde girişimci cenneti haline gelen Türkiye, bu konuda büyük bir şansa sahip. Genç girişimcilere destek olarak, firmalar Ar-Ge açıklarını kapatabiliyor. Art Sistem Genel Müdürü Serkan Kekik konuyla ilgili kendi yaptıkları bir çalışmayı anlattı: “Art Sistem temelde teknoloji geliştiren bir firma değil. Ancak teknoloji geliştiren yerel firmalara yatırım yaparak ve dağıtım kanalımızı açarak destek oluyoruz. Mesela plaka tanıma sistemi geliştiren belki de sektörün hiç tanımadığı bir firmanın yazılımını geliştirmesine destek olduk ve yazılımı dağıtım kanalımızla nihai tüketiciye ulaştırdık. Program yurt içinde ve yurt dışında çok beğenildi. Şimdi Dubai, Afrika ülkeleri ve İran’a satmak üzere distribütörlük anlaşmaları yapacağız. Melek yatırımcı olarak bulunduğumuz tamamen yerli olarak geliştirilen bu proje bize onur veriyor.”
Art Sistem şu anda, güvenlikten, bilgisayar güvenlik ve perakende sektörüne hizmet veriyor.
Haberimizi teknoloji girişimcileri başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.