Yeni E-Ticaret Yasası Girişimcilere ve Tüketicilere Neler Getirecek?

Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, yeni e-ticaret yasasının hem daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağını hem de online alışveriş hacminin de artmasına destek olacağını ifade ederek, yeni yasanın tüketicilere ve şirketlere getireceği yenilikleri açıkladı. Detaylar h

Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, yeni e-ticaret yasasının hem daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağını hem de online alışveriş hacminin de artmasına destek olacağını ifade ederek, yeni yasanın tüketicilere ve şirketlere getireceği yenilikleri açıkladı.

İnternet üzerinden yapılan tüm elektronik işlemleri ve ticareti düzenleyerek belli kurallara bağlayan 6563 no’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme süreçleri, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler gibi farklı alanlarda önemli değişimleri getirecek yeni kanunun yaratacağı en büyük farklılığın haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacağını ifade eden Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, tüketici odaklılığın artık bir zorunluluk haline geleceğini ve bunun da e-ticaret başta olmak üzere tüm sektörlerin geleceğe doğru daha emin adımlar atmasını ve sağlıklı büyümesini sağlayacağını söyledi.

Yeni Yasa Tüketicilere Neler Getirecek?

1. İzinsiz İletişim Dönemi Sona Erecek

Yeni kanunla birlikte internetten alışveriş anlamında en çok şikayet edilen konuların başında gelen istenmeyen e-posta, SMS gibi uygulamalar sonlanacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra herhangi bir elektronik ileti gönderilmeden önce izin alma şartı gelecek. Yazılı ya da elektronik olarak alınmış herhangi bir onay olmadan, şirketler tüketiciye ileti gönderemeyecek.

2. Kişisel Bilgiler Yasa İle Korunacak

Yeni kanun bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme sayfaları, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler alanında önemli değişimleri beraberinde getirecek.

3. Bilgiler Net ve Eksiksiz Sunulacak

Tüketici ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması zorunluluğu olacak. Sipariş onayından önce ödenecek toplam bedel ile birlikte sözleşme şartları müşteriye gösterilecek. Hediye ve promosyonlarla ilgili tüm şartlar net bir şekilde sunulacak. Hizmet sağlayıcı, kampanyalarında, bültenlerinde, yarışmalarında tüketicileri her adımda ve değişiklikte bilgilendirecek.

4. Tüketici İleti Almaktan Vazgeçebilecek

Tüketici isterse, kararından vazgeçerek ileti almak istemediğini ilgili şirkete söyleyebilecek. Vazgeçme kararının sunulmasıyla birlikte, şirket tüketiciye ileti gönderimini durduracak.

Yeni Yasa Şirketlere Neler Getirecek?

1. Haksız Rekabet Ortadan Kalkacak

Yeni kanun ve yönetmeliğin, e-ticaret alanına getireceği en büyük farklılık, haksız rekabetin ortadan kaldırılması olacak.

2. Tüketici Odaklılık Zorunlu Olacak

Tüketici odaklılık artık bir zorunluluk haline gelecek. Tüm kurumlar, tüketicilerinin gizliliğine önem veren ve onların haklarına saygı duyan bir pozisyona geçecek.

3. Tüketici Odaklı Dijital Pazarlama

Doğrudan pazarlama kanalları, tek taraflı duyuru ve kampanya bildirimi olmaktan çıkıp hedef kitle ile marka arasında etkileşimi arttıran, bağlılık yaratan, interaktif bir yapıya dönüşecek. Bu yolda kişisel tavsiye sistemleri ve müşteri zekası gibi yeni teknolojiler ön plana çıkacak.

4. E-ticarette Güven Artacak

Özellikle Türkiye’de çok sık rastlanan e-ticarete güven unsuru konusunda önemli adımlar atılacak. Artık yasal düzenlemelerle tüketicilerin tüm hakları koruma altına alınacak ve hem tüketicilerin kurumlara, hem de kurumların diğer kurumlara olan bakış açısı değişecek.

5. Online Alışverişin Hacmi Artacak

Yeni kanun, getireceği tüketici odaklı yaklaşım, güven ortamı ve şeffaflık sayesinde daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi online alışverişin hacminin de artmasına destek olacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor