165 ülkedeki çeşitli üniversitelerin ve Türkiye’nin 81 ilindeki üniversite gençliğinin temsilcisi olan üniversite öğrencileri, ülkelerinin geleceğine yön vermek için her yıl Genç Türkiye Zirvesi’nde bir araya geldi. Detaylar Haberimizde
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında stratejik hedeflerine ulaşacak "Lider Ülke Türkiye" vizyonu için çalışan Türkiye gençliğinin temsilcilerini buluşturacak bir platform niteliğindeki "Genç Türkiye Zirvesi"nin 3'üncüsü, 10-12 Nisan 2015 tarihlerinde "Girişimci Genç, Güçlü Türkiye" ana teması ile hayat buldu.
165 ülkedeki çeşitli üniversitelerin ve Türkiye’nin 81 ilindeki üniversite gençliğinin temsilcisi olan üniversite öğrencileri, ülkelerinin geleceğine yön vermek için Genç Türkiye Zirvesi’nde bir araya geldi.
Türkiye gençliğinin bir araya geldiği "Genç Türkiye Zirvesi" Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın konuşmasıyla başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen zirveye, ülkemizin birçok kentinden gelen üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
"Aranızdan, Dünyanın Gidişatını Değiştirecek İnsanlar Çıkacak"
Programın açılış oturum konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç yaptı. Kılıç; "Gençlerimiz ülkemiz için her zaman en değerli insan kaynağı oldu. Çağımızda insan kaynaklarının niteliği küresel rekabetin de odak noktası haline geldi. Türkiye genç ve dinamik nüfus gücünü, kalkınmada itici bir güce dönüştürmek zorunda. Türkiye'nin önündeki "zihinsel eşik" insan kaynağının niteliğini artırmak ve girişimcilik ekosistemi kurmak zorunluluğunda. Bu misyonun başarılması sonrasında, teknoloji ile refah ve medeniyet üreten bir Türkiye ortaya çıkacak. "Genç Türkiye Zirvesi" bu bağlamda Cumhuriyet tarihinin en dinamik gençlik projesi olarak önem kazanıyor." dedi.
3. Genç Türkiye Zirvesi açılışına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlerin kendilerini yetiştirmeleri ve güvenmeleri gerektiğini vurgulayarak; “Kendinize, medeniyetinize, tarihinize güvenin. Oradan aldığınız güvenle kendini geliştirin. Üzerinizdeki misyonu iyi anlayın. Aranızdan belki de, dünyanın gidişatını değiştirecek insanlar çıkacak” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yaptığı "Uluslararası Girişimcilik ve Büyük Türkiye" konulu oturum, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan'ın moderatörlüğünde, Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Genel Müdürü İhsan Necipoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve Cardtek Group Ceo'su Ayşe Nil Sarıgöllü'nün katılımıyla yapıldı. Oturumda panelistler, ülkemizde girişimciliğin eğitim sistemi içerisinde yer alması gerekliliği ve önemine vurgu yaptılar.
"Girişimcilik, Toplumsal Fayda Yaratan Ekonomik Aktördür"
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise, “Girişimcilik işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu için ekonomik büyümenin de önemli bileşenidir. Bu yönüyle girişimci, toplumsal fayda yaratan ekonomik bir aktördür” diye konuştu.
"Altın Üçgen Kurulmalı"
Dünyanın bugün birçok küresel sorunu bulunduğunu ifade eden Necipoğlu, bu sorunların çözümünde girişimciliğin büyük rol oynadığını anlattı:
"Ekonomik ilerlemeyi sürdürülebilirlikle dengelemenin, yeni temiz su kaynaklarını temin etmenin, artan nüfusu beslemek için tarımsal verimliliği geliştirmenin ve karbon ayak izimizi azaltmanın etkili yollarını tüm toplumların bulması gerekiyor. Bunlar, cesur girişimler gerektiren büyük küresel zorluklar. Ve toplumun hiçbir tekil unsuru, hiçbir hükümet, sanayi veya şirket, bu sorunları tek başına çözemez. Bunu yapmak için iş dünyası, hükümet ve üniversiteleri kapsayan ve birlikte uyumlu çalışan güçlü bir ortaklık, yani 'altın üçgen'i kurmalıyız." dedi.
Etkin girişimcilik için Türkiye'nin aktif üniversitelere; bilgili ve kararlı gençlere ihtiyacı olduğunu ifade eden İhsan Necipoğlu "Girişimcilik ruhunun şekilldendirildiği ve altyapısının oluşturulduğu yer üniversiteler. Bana göre Türkiye'nin en büyük kaynağı genç, dinamik bilgili ve değer yaratan insanlardır. Bu büyük kaynak ise üniversiteler tarafından hayata hazırlanır. Büyük Türkiye hedeflerimize ulaşabilmemiz için uluslararası alanda rekabet edip başarılı olacak, uluslararası trendleri özümseyebilecek eğitim ve yeteneğe sahip gençlere ihtiyaç var." diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in aralarında bulunduğu katılımcılar, zirvede kurulan stantlara ziyaret gerçekleştirdi. Üniversiteli öğrenciler, protokol ile sohbet etme fırsatı buldu.
İki gün süren, Genç Türkiye Zirvesi'nde, "Girişimci Genç, Güçlü Türkiye" vizyonu ile ülkemiz zirveye taşındı. Türkiye gençliğinin bir araya geldiği zirvede,
- Girişimcilik Politikaları, 21.YY Eğitim Stratejileri,
- Yenilenebilir Enerji Kaynakları,
- Kadın Girişimcilik ,
- Uluslararası Girişimcilik,
gibi konu başlıkları üzerinde duruldu. Zirvenin sonunda ise Genç Türkiye Ödülleri sahiplerini buldu.
Genç Türkiye Ödülleri 2015
- Yenilikçi Teknoloji Ödülü: Vestel,
- Kadın Girişimci Ödülü: Big Chef's kurucusu Gamze Hatice Cizreli,
- Özgün Sanatçı Ödülü: Hülya Koçyiğit,
- Girişimci Şirket Ödülü: B-Fit,
- Girişimci Destekleme Kurumu Ödülü: KOSGEB,
- Yatırımcı Platformu Ödülü: Arya Kadın Platformu,
- Özel Ödülü: Aktif Yaşam Derneği, Gençler Uçuyor Programı ve Gazoz
Kazananlar, 165 ülkedeki çeşitli üniversitelerin ve Türkiye'nin 81 ilindeki üniversite gençliğinin temsilcisi olan 17.800 öğrencinin oylarıyla belirlendi.
Genç Türkiye Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.gencturkiyezirvesi.org web adresini ziyaret edebilirsiniz
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.