Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2015 Raporu yayınlandı.Türkiye’den Arçelik,Anadolu Efes ve Vestel,net satışlarda dünyanın ilk 250 firması arasına girdi. Üç Türk markası aynı zamanda “Afrika ve Ortadoğu” bölgesinden dünya ligine girmeyi başaran 4 firma içerisinde yer aldı. Detaylar haberimizde..
Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2015 Raporu yayınlandı. Rapora göre tüketici ürünleri sektöründe 2013’te en çok satış yapan 250 şirket 3,1 trilyon dolar düzeyinde toplam satış rakamı ve %9,6 net kar marjı ile dikkat çekti.
Rapor, ülke ve bölge bazında piyasa analizleri, birleşme ve satın alma aktiviteleri ile tüketici ürünleri şirketlerini etkileme potansiyeli bulunan temel trendleri masaya yatırıyor.
Konsolide halka açık verilerden yola çıkılarak hazırlanan raporda, 2013 yılı net satış rakamlarına göre dünyanın en büyük 250 tüketici ürünleri firması arasına 3 Türk firması girdi. Türk markaları Arçelik (126), Anadolu Efes (153) ve Vestel (232) dünya devleri arasında yerini aldı. Anadolu Efes aynı zamanda 2008-2013 arasında en hızlı büyüyen tüketici ürünleri firmaları arasında 18. sırada yerini alırken, Arçelik ev gereçleri ve mobilya kategorisinde 7. sırada geldi.
Devir Artık “B2ONE” Devri
Dünyanın en büyük tüketici ürünleri şirketlerinin sıralamasının yanı sıra tüketici ürünleri firmalarının karşı karşıya oldukları değişime ve atmaları gereken adımlara da değinen rapor, artık firmaların B2ONE devrine uyum sağlamaları gerektiğini savunuyor.
Günümüzde arzın talebi şekillendirdiği bir dünyadan, tüketicinin kontrolde olduğu ve talebin arzı şekillendirdiği bir dünyaya dönüşüm gerçekleşiyor. Pazarlama dünyasında yeni bir yaklaşım öne çıkıyor. Tüketiciler hem son kullanıcı, hem de yaratıcı konumundalar. Diğer bir deyişle, bir ürün ya da hizmetin fikir, tasarım ve üretim süreçlerine de katkıda bulunuyorlar. Tüketicilerin bu rolünü benimseyerek stratejilerini oluşturan markalar ise, rekabette öne çıkıyor. Pazarda hakim olmaya başlayan ve tüketici gruplarının iç görüsünden yola çıkarak kişiselleştirilmiş çözümler sunmaya yarayan bu trend, ‘kalabalığın kişiselleşmesi’ (‘billion-to-one’ ya da ‘B2ONE’) olarak tanımlanıyor.
Raporda, firmaların başarılı olabilmesi için üç kritik konudan bahsediliyor:
- Firmaların tüketiciye dokunulan tüm noktalarda doğru tüketici deneyimini yaratmaları, büyümeyi ve inovasyonu tetikleyecek şekilde tüketici ile etkileşim içinde olmaları büyük önem taşıyor. Bunun için sadece ‘ürün satışına’ odaklanmak yeterli olmuyor. Firmaların çalışanlarını yetkilendirerek tüketicilerini bilgilendirmeleri, yönlendirmeleri ve eğitmeleri; teknoloji ve analitik yetkinliklere yatırım yaparak istenilen deneyimin sunulabilmesi için tüm kanallarını entegre bir şekilde yönetmeleri gerekiyor.
- Firmaların daha etkin ve hızlı geri bildirim mekanizmaları kurarak, hem tüketicilerden bireysel olarak hem de toplu şekilde aldıkları görüşleri değer zincirlerine entegre etmeleri önem kazanıyor.
- Tüketiciler her ne kadar ürünlerin/hizmetlerin kendilerine özelleştirilmesinden hoşlansalar da birçoğu bilgilerinin güvenliği konusunda endişe duyuyor. Tüketicilerin %80’i kişisel bilgilerini koruyacaklarını düşündükleri firmalardan satın alma eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla, tüketicilerin güvenlik ihtiyacına cevap verilmesi, bilgi paylaşımının isteğe bağlı olması ve bilgi güvenliği ve mahremiyetin, firmalar tarafından önceliklendirilmesi gerekiyor.
Samsung, Apple ve Nestlé İlk Üçte
Listede ilk 10 içerisinde 4 teknoloji şirketi yer alıyor. Samsung, tüketici ürünleri şirketleri arasındaki liderliğini 7’nci yılında da pekiştirirken, ikinci sırada ise Apple bulunuyor. İsviçreli Nestlé 99,4 milyar dolarlık satış üçüncü sırada. İlk 10’a giren tamamen yeni bir şirket ise satış gelirini %22,7 oranında artıran ve 43,3 milyar dolarlık satış geliri elde eden Brezilya menşeili JBS oldu.
Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2015 Raporu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www2.deloitte.com web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Deloitte kaynaklı haberimizi tüketici ürünleri sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.