Anadolu’daki Girişimciler Teknik Eleman ve Mühendis Arıyor!

PERYÖN PY Dergisi, Anadolu’daki yetenek ihtiyacını ele aldı.PERYÖN şube yöneticilerinin verdiği bilgilere göre,nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamayan şirketler kapasitesinin altında çalışıyor, potansiyelini kullanamıyor. Detaylar haberimizde..

2014 yılı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de toplam çalışan sayısı 25 milyon 933 bin kişiye ulaştı. İl bazında istihdamda en büyük pay İstanbul’da olsa da (%19,7) istihdamın yaklaşık yüzde 80’i Anadolu’da.

PERYÖN Şube Başkanları’na göre Anadolu çok daha fazla kişiyi istihdam edebilecek kapasiteye sahip çünkü nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamayan şirketler kapasitesinin altında çalışıyor, potansiyelini kullanamıyor. Anadolu’nun yetenek ihtiyacında operasyonda görev alacak teknik eleman ve mühendisler öne çıkıyor. Yabancı dil bilen çalışanlara ihtiyaç duyuluyor.

PERYÖN’ün Anadolu şubeleri yöneticilerinin bölgelerindeki yetenek ihtiyacı, şirketlerin yetenekleri elde tutma yöntemleri ve alınması gerekli önlemler hakkında verdiği bilgiye göre; bölgelerde nitelikli eleman sıkıntısının başlıca kaynağı eğitim sisteminin iş hayatının ihtiyaçlarını desteklememesi. Şirketlerde insan kaynağına önem verilmemesi, İstanbul ve hatta yurt dışına beyin göçü, düşük ücret politikaları ise diğer nedenler.

Bölgelerde nitelikli eleman ihtiyacının karşılanamaması şirketlerin iş sonuçlarına doğrudan negatif etkide bulunuyor. Mevcut çalışanlar açık pozisyonların iş yüküyle birlikte ekstra çalışmaktan dolayı mutsuz oluyor, hata ve yanılma oranı artıyor, iş güvenliği açısından sıkıntılar yaşanıyor. İşe alım sürecinin yeniden başlaması; işten ayrılan aday için harcanan zaman ve maliyet, sistemlerin yerine bir türlü oturamaması, işlerin gecikmesiyle sonuçlanıyor. Sonuç olarak firmalar mevcut kapasitelerini yeterli oranda kullanamıyor ve potansiyellerini hayata geçiremiyor. Bunun için her gün daha çok sayıda firma yetenekleri çekmek ve mevcut yetenekleri ellerinde tutmak için kariyer planlama, ödül, performans yönetimi gibi İK sistemlerini iyileştirme ve kurumsallaşma yönünde çalışıyor, eğitime daha çok kaynak ayırıyor.

Bölgeler ve En Çok Aradıkları Pozisyonlar

  • İç Anadolu - Satış mühendisleri
  • Güneydoğu Anadolu - Yabancı dil bilen mühendis ve idari pozisyonlar, satış, müşteri temsilcisi, kambiyo bölümü ile ilgili pozisyonlar
  • Güney Marmara - Operasyonel teknik pozisyonlar, mühendislik, teknisyen, denetim elemanları
  • Ege - Teknik eleman, mühendis ve teknisyen

Nitelikli Eleman İhtiyacıyla İlgili Çözüm Önerileri

  • Bölgelerin iş dünyasının nitelik ihtiyacının tam olarak analiz edilmesi, sektörlerin gelişimine göre ihtiyaç duyulan uzmanlık alanlarında kişilerin yetiştirilmesi için üniversite, kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar ve özel sektör işbirligiyle eğitim merkezleri ve programlar oluşturulması.
  • İstanbul ili ve Marmara Bölgesi’ndeki sanayii ve istihdam koşullarının diğer illerde de homojen bir şekilde uygulanması. Devlet teşvikleriyle şirket yatırımlarının ve iş olanaklarının arttırılması.
  • Bölgelerin ülke çapında tanıtımlarına daha çok yatırım yapılması. Üniversite kariyer günlerinde bölge firmalarının da bulunması gibi.
  • Üniversite sanayi işbirliğinin daha aktif hale getirilmesi, üniversitelerin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda donanımlı öğrenciler mezun etmesi, sektöre yönelik eğitimler planlanması.
  • Şirketlerin KOBİ, patron, aile şirketi yaklaşımını terk edip işi profesyonellere devrederek yeniden yapılanma sürecinden insan kaynağını ön planda tutacak yönetim tarzlarını benimsemesi. Bu yönde yapılanarak şirketlerin kendilerine yeni bir vizyon ve misyon belirlemeleri ve bu doğrultuda hareket etmeleri.
  • Firmaların personel yönetiminden İK yönetimi anlayışına geçmeleri ve İK süreçlerine daha profesyonelce yaklaşmaları.
  • Ücretin; yan haklar, primler vb olanaklarla birlikte bir ödül paketi olarak yeteneği cezbedecek ve elde tutacak şekilde sunulması.
  • Performansın izlenerek yüksek performans gösteren çalışanlara farklı olanaklar sunulması ve gelişim planları hazırlanması.
  • İşe alımda çalışanların hedefleriyle kurum hedeflerinin örtüşmesinin bir kriter olarak ele alınması.
  • Lider yetiştirme programlarına önem verilmesi.
  • Firmalar mevcut çalışanlarının iş-yaşam dengesi, yaratıcılıklarını kullanma, görüşlerine değer verilmesi gibi ihtiyaçlarının karşılanması.

Haberimizi iş arayışında bulunan teknik eleman ve mühendis okurlarımız, insan kaynakları sektöründeki girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor