Marmarabirlik Zeytin Atıklarından Elektrik Üretecek!

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce birliğin Ar-Ge projesi olarak başlayan "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" projesinde sona gelindiğini açıkladı. Detaylar haberimizde..

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce birliğin Ar-Ge projesi olarak başlayan "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" projesinde sona gelindiğini açıkladı.

Arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde, 2,5 dönüm alan üzerine yaklaşık 3 milyon liraya kurulduğunu belirten Asa; "Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Asa, dünyanın her yerinde zeytinin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Marmarabirlik'te zeytin atıkları ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin lira bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon liraya ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak. Tesis, sağlayacağı kazanımlarla 3 yılda kendini amorti edecek. Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak, deneme testlerine başlandı. Proje şu ana kadar hiçbir sıkıntı olmadan hayata geçirildi."

Dünya markaları inceleyecek Projenin birbirini besleyen bir yapılanmaya sahip olduğunu anlatan Asa, tesiste ilk olarak zeytin salamura suyu, kara su ve işletmenin atık sularının arıtılacağını vurguladı.

Atık sulardan elde edilen katı atık, zeytin atıkları ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütlenin enerji sistemine verileceğini dile getiren Asa; "Burada gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, organik rankin çevrim türbinini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak. Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı. Dünyada bir ilk olacak proje için şimdiden uluslararası markaların temsilcileri tarafımıza inceleme talebinde bulunmaya başladılar" ifadelerini kullandı.

Asa, tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ'a yapılan başvuruların kabul edildiğini, Ankara TEDAŞ'ta konuyla ilgili izin sürecinin devam ettiğini bildirdi. Elde edilecek elektriğin yerli üretimle gerçekleştirilmesi nedeniyle ek teşvik de alınacağının altını çizen Asa, yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelirin 300 bin dolara tekabül edeceğini kaydetti.

"Amacımız, Daha Güçlü Marmarabirlik"

Asa, Marmarabirlik'in yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında güneş enerjisiyle elektrik üretiminin de yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Kooperatiflerimizin sürekli kar etmesini sağlayacak yatırımlarla daha güçlü ortak, daha güçlü kooperatif ve daha güçlü Marmarabirlik için çalışıyoruz. Bu kapsamda güneş enerjisi tesislerimizle ilgili gerekli başvurular yapılarak, UEDAŞ'tan ön izinler alınmış olup, geçtiğimiz günlerde TEDAŞ'tan yatırım izni de onaylanmıştır. Güneş enerjisi tesislerimiz, Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde ve birliğimize bağlı 8 kooperatifte, ilk etapta çatı alanlarında olmak üzere toplam 20 megavatlık üretim kapasitesine sahip olacak şekilde planlanmıştır. Bu proje için 30 milyon dolar civarında bir yatırım bedeli ön görmekteyiz."

Milliyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.611 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Reel Sektör, Ulusal, Yeni Girişim
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor