25. Yılında KOSGEB'in KOBİ Destek Programları Yeniledi!

Kurulduğu günden bu yana küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri var etmeye ve geliştirmeye çalışan KOSGEB, 25. yaş gününde yenilen KOSGEB Destek Programlarını açıkladı. Detaylar haberimizde..

25’inci yılını kutlayan KOSGEB üretimde teknolojik dönüşüme destek olacak. Ar-Ge destek programında hizmet alım gideri desteği yüzde 50 artırılırken, kira desteği iki katına çıktı. Teknoloji destek limitleri de 1.5 milyon lira oldu.

İlk kurulduğu günden bu yana küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri var etmeye ve geliştirmeye çalışan KOSGEB 25. yaş gününü kutladı. 25. yıl kutlamaları kapsamında KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Başkanlık binası toplantı salonunda, Başkanlık personeli ve il müdürleri ile bir araya geldi.

25. Yıl etkinliklerinde konuşan KOSGEB Başkanı, KOSGEB’in bugün itibari ile 800 bine varan KOBİ ile ilişki içinde olduğunu belirterek; “Devlet artık üretenin hemen yanı başında bir ağabeydir.” dedi. Geçmişten günümüze kadar gelinen süreçte KOSGEB’in çalışmaları ile ilgili bilgi veren Başkan Biçer; “Kurumumuzun ve Türkiye’mizin geleceği için hep birlikte el ele KOBİ’lerimizin yanında olamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, hükümetin üretimde teknoloji ağırlıklı yapıya dönüşüm hedefi kapsamında KOSGEB destek mekanizmalarının da değiştirildiğini bildirdi. Biçer’in verdiği bilgilere göre, Orta yüksek ve ileri teknoloji destek limitleri 1.5 milyon liraya çıkarıldı. Ar-Ge destek programında hizmet alım gideri desteği yüzde 50 artırılırken, kira desteği iki katına yükseltildi.

Mehmet Biçer, KOSGEB’in kuruluşunun 25’inci yılı sebebiyle başkanlık binasında, basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin sanayileşme tarihiyle birlikte kurulan ve gelişen KOSGEB fikrinin KOBİ’lerle birlikte büyüdüğünü belirten Biçer, bugüne kadar 215 bin işletmeye 12 milyon liralık kolay kredi imkanı sunduklarını, 300 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ve 17 bin girişimciye de 300 milyon liraya yakın destek sağladıklarını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KOSGEB ödül töreninde açıkladığı destekleri yenilediklerini belirten Biçer, 81 ilde 88 müdürlük ve 44 teknoloji merkezi aracılığıyla KOBİ’lerin yanı başında olduklarını bildirdi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer Kamu Hizmetindeki 25. Yılını KOSGEB’in 25. Yılı ile geçirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KOSGEB’in yeni döneminde yenilenen Destek programlarını açıkladı. Basın Toplantısına, KOSGEB Başkan Yardımcıları Ahmet Karakoç, Süleyman İslamoğlu ve Yusuf Keskin de eşlik etti.

A - Genel Destek Programları

-Yurtiçi Fuar Desteği

Yurtiçi uluslararası sanayi ihtisas fuarlarında metrekare başına destek üst limiti 120 liradan 150 liraya, yurtiçi ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda metrekare başına destek limiti 80 liradan 100 liraya çıkarıldı.

Yurtiçi ihtisas fuarlarında makine, mobilya, mermer gibi büyük sergileme alanına ihtiyaç duyulan sektörlerde desteklenecek alan 100 metrekareye kadar artırılabilecek.

-İş Gezisi Desteği

Destekten yararlanabilmek için;  Yurtdışı İş gezileri programı, meslek kuruluşları ile toplantı, sanayi bölgesi, fabrika, teknopark gezileri, finans grupları ile görüşmeler ve yurtdışı fuar aktiviteleri gibi etkinliklerden en az 2 tanesini gerçekleştirme şartı, 1’e düşürüldü. Girişimciler, ikili iş görüşmeleri ile birlikte bu etkinliklerden bir tanesini yapması desteği almak için yeterli olacak. Bu kapsamda işletmelere  10 bin liraya kadar destek  sağlanıyor.

-Tanıtım Desteği

Ürün ve hizmetlerin, ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılması amacıyla uygulanan destekler kapsamına, web/mobil tabanlı tanıtımlar da eklendi ve 10 bin liralık destek, 15 bin liraya çıkarıldı.

-Enerji Verimliliği Desteği

İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında alacakları etüt, danışmanlık, eğitim hizmetlerini verilen desteklere, uyulama giderleri de eklendi ve toplam üst limit 30 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.

B - Girişimcilik Destek Programı

-Yeni Girişimci Desteği

Desteğin süresi başlangıç tarihi itibarıyla 2 yıl olarak belirlenirken, kadın girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını ve engelli olması halinde destek miktarı yüzde 20 fazla olacak.

İşletme gideri kapsamından, kira, elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, üretim amaçlı kullanılan teçhizata ait yakıtlar çıkarıldı. Bunun yerine, personel net ücretleri ve işyeri kirası gider olarak düzenlendi.

Sabit yatırım desteğinde 24 ay sonra başlayan geri ödemeler, yeni dönemde 30 ay sonra başlayacak.

C - İşbirliği Güçbirliği Destek Programı

Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında hazırlanacak işbirliği-güçbirliği projeleri de bu kapsama alındı. Proje başvurusu için gerekli 5 işletme sayısı, teknoloji alanındaki işletmeler için 3’e düşürüldü.

Projede destek limiti 750 bin liradan, 1 milyon liraya çıkarıldı. Bunun geri ödemesiz kısmı 250 bin liradan, 300 bin liraya yükseltildi.

Proje orta yüksek ve yüksek ileri teknoloji alanlarında olursa, üst limit 1.5 milyon lira olacak. proje kapsamında yerli makine ve teçhizat alınırsa, destek oranları yüzde 15 artırılacak.

D - Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Kamu kurumundan Ar-Ge desteği alarak işletme kuran girişimcilere aylık 500  lira olan geri ödemesiz kira desteği, bin liraya çıkarıldı. Bu işetme teknopark içinde kurulursa, aylık bin 250 lira olmak üzere 30 bin liraya kadar destekten yararlanabilecek.

Projesi kabul edilen işletmelerin, hammadde, makine, teçhizat, donanım, yazılım ve dışarıdan sağlanan hizmet giderleri kapsamında geri ödemesiz desteğin üst limiti 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarıldı. Yerli makine kullanan işletmelere ilave yüzde 15 destek verilecek.

Ar-Ge projelerinde çalışan başına verilecek destek limitleri de yükseltildi. Daha önce lisans mezunları için bin 500 lira olan destek 2 bin liraya çıkarılırken, lisans programlarında okuyup da 1 yıl içinde mezun olabilecekler de kapsama dahil edildi. Yüksek lisans mezunları için 2 bin lira olan destek, 2 bin 750 liraya, doktora mezunları için 2 bin 500 lira olan destek ise 3 bin 500 liraya çıkarıldı. Personel giderlerinde toplam destek üst limiti 100 bin liradan, 150 bin liraya yükseltildi.

Endüstriyel Uygulama Programı kapsamında test, analiz, sarf malzemesi, tasarım, donanım, yazılım gibi alanlara yapılan harcamalar için verilen geri ödemeli destekte üst limit 200 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı.

Yeni Kapsama Alınan Destekler

KOSGEB destek kalemlerine iki yeni destek daha ekledi.

1-Gönüllü Uzmanlık Desteği:

İşletmelerin ihtiyaç duydukları gönüllü uzmanlardan alacakları hizmetlerde, üst sınırı 10 bin lira olmak üzere he bir uzmanlık için 2 bin lira destek verilecek.

2-Lojistik Desteği

Son bir yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere, üst limiti 20 bin lira olmak üzere her bir ihracat için 4 bin liraya kadar lojistik desteği verilecek.

Yenilenen KOSGEB Destek Programları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.kosgeb.gov.tr web adresini ziyaret edebilir, Destek programları hakkındaki detaylı dökümana ise buradan ulaşabilirsiniz.

Girişim Haber olarak yapılan değişiklikleri içeren yeni mevzuatın ne zaman uygulamaya konulacağını yine haber olarak siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

KOSGEB kaynaklı derleme haberimizi KOBİ'lerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor