Dünyada ne olup bittiğini merak eden ve bunlardan haberdar olmak isteyen girişimcilerimiz; girişimcilik ile ilgili takip etmeniz gereken 17 siteyi Baybars Altuntaş sizler için kaleme aldı. Detaylar haberimizde..
Dünyada ne olup bittiğini merak eden ve bunlardan haberdar olmak isteyen girişimcilerimiz; girişimcilik ile ilgili takip etmeniz gereken 17 yabancı web sitesini Baybars Altuntaş sizler için kaleme almış.
Bizde Girişim Haber olarak detaylandırıp sizlerle paylaşıyoruz. İşte Girişimcilerin Muhakkak Takip Etmesi Gereken 17 Yabancı Web Sitesi:
1. Global Girişimcilik Haftası / (GEW – Global Entrepreneurship Week)
Her yılın ilk haftası, dünya çapında ve 152 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nda gerçekleşen veya gerçekleşecek tüm etkinlikleri bu siteden takip edebilirsiniz. Tüm dünyada 11.000 farklı organizasyon tarafından gerçekleşen bu etkinliklerin Türkiye bacağında ise her yıl Borsa İstanbul’da yapılan törenle başlama gongu çalınıyor.
2. Startup Deneyimi / Startup Experience
Öğrencileri girişimciliğe özendirmek için hazırlanmış bir site. Genç girişimci adaylarını heyecanlandırmak, girişimcilik bakışı açısı kazandırmak ve kreatif kapasitelerini harekete geçirmek için hazırlanmış eğitim programları ve workshop’lara ulaşabileceğiniz bir site. Girişimci ruhlu tüm öğrencilerin bu siteyi ziyaret edip, içeğinde yer alan eğitim programları ve workshop’lardan faydalanmalarını öneririz.
3. Girişimcilik Kütüphanesi / Global Entrepreneurship Library
Uluslararası girişimcilik becerilerinin gelişimini desteklemek amacıyla Dünya Ekonomik Forumu ve Kauffman Vakfı işbirliğiyle hazırlanmış olan bir site. Girişimcilikle ilgili doğru bilgi kaynağına ulaşımı kolaylaştırmak ve tüm dünyadaki girişimcilikle ilgili değerli kaynakları girişimcilere tek bir siteden kullanıma açmayı hedefleyen bu site bir bilgi havuzu niteliğinde.
4.Global Şirket Kayıt Sistemi / Global Enterprise Registration
Online site kayıtlarına yönelik dünyadaki tüm kayıt sitelerinin index’ini barındıran bu site sayesinde, dünyadaki tüm alternatif kayıt sistemlerine tek bir web sitesi üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, kamu birimlerinin online kayıt sistemleri konusundaki karşılıklı deneyimlerini geliştirmelerini de hedefleyen bu site UNCTAD ve Global Girişimcilik Haftası işbirliğiyle geliştirilmiş.
5. LIONS@AFRICA
2012 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklanan ve Afrika’da 100 bin girişimcinin 2020 yılına kadar kendi işlerini kurmuş olmayı hedef olarak ortaya koyan programın resmi web sitesi. LIONS kelimesinin açılımı şu şekilde: The Liberalizing Innovation Oppurtunity Nations / İnovasyon Fırsatları Ülkelerinin Liberalizayonu. Kısaca LIONS denilmiş, yani Afrika Aslanları şeklinde kullanılıyor. Afrika’daki girişimcilerle temasa geçebilmek ve Afrika’da girişimcilik ve inovasyon alanındaki hareketleri takip edebilmek için ideal bir site.
6. Global Melek Yatırımcılar Network’ü / GBAN – Global Business Angels Network
Dünyadaki tüm melek yatırım ağlarına ulaşabilmeniz için kurulmuş bir site. Bildiğiniz gibi, Türkiye bu network’ün ilk üyesi oldu ve TBAA – Melek Yatırımcılar derneği de bu network’te Türkiye’deki tüm melek yatırımcıları burada temsil ediyor. Site 19 Mart’ta Milano’da açıldı ve bu yüzden içerik henüz tam oturmuş değil. Ancak zaman zaman sitenin gelişimini takip etmenizde fayda var.
7. Startup Open Yarışması / Startup Open
Dünya çapında bir startup ve girişimcilik yarışması. Her yıl 60 ülkeden 50 startup ülke birincisi olarak seçilip, GEW50 olarak Global Girişimcilik Haftası’nda anons ediliyor. Genç girişimcileri hedefleyen bu yarışmayı kazananlar CNBC, CNN, Forbes gibi dünya medyasında haber olarak yer bulabiliyor. Türkiye’den de bu yarışmaya başvurular yapılabiliyor.
8.Creative Business Cup
Dizayn, online oyun, müzik, film, içerik üretimi, mimarlık gibi yaratıcı kapasite gerektiren konulardaki dünya girişimcilik şampiyonlarının ortaya çıkmasını sağlayan yarışmanın web sitesi. Her yıl dünya finali, Danimarka’daki Kopangan Girişimcilik Haftası içinde yapılıyor. Amaç şu: Bu sektörler daha ziyade sanat ağırlıklı sektörler olduğu için, bu sektörlerden çıkan girişimciler iş projelerini sonraki aşamalara taşımakta zorlanıyorlar. Kazananları ödüllendirmek ve motive etmenin yanı sıra özel eğitim programlarıyla girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
9. Ringe Çık / Get in the Ring
64 ülkeden girişimcilerle yatırımcıları aynı salonda bir araya getiren bir yarışma. Hollanda’daki Erasmus Girişimcilik Merkezi tarafından geliştirilen Yatırımcıyla Savaş Zamanı isimli yarışmayı da içeren Get in the Ring’in finalleri her yıl Roterdam’daki Global Girişimcilik Haftası'nda yapılıyor.
10. Geleceğin Ziraat Girişimcileri Yarışması / Future Agro Challenge
Günlük yiyecek-içecek ve ziraat konularındaki inovatif iş fikirlerini desteklemek ve bu alanlardaki başarılı girişimcileri ödüllendirmeyi hedefliyor. Özellikle su yönetimi (water management), üretim sistemleri, anında data bildirimi, hasat sonrası atıklar gibi konulardaki yaratıcı ve inovatif iş fikirlerinin ortaya çıkması asıl hedef. Tarım ülkesi olan Türkiye’den şimdiye kadar herhangi bir başvuru yapılmamış. Bunu fırsat bilerek Geleceğin Ziraat Girişimcileri Yarışması'na ilk başvuru yapanlar arasında yer alarak, bu alanda dereceye giren başarılı türk girişimci belkide siz olabilirsiniz.
11. Global Girişimciliği Araştırma Network’ü / Global Entrepreneurship Research Network
Kendi ülkesinde lider konumda bulunan araştırma enstitülerinin bir araya geldiği bir site. Özellikle, girişimciliğin istatistik verilerinin ortaya çıkmasını sağlayan ve akademisyenlerin ağırlıklı olarak boy gösterdiği bu sitede, dünyanın her yerinden girişimcilikle ilgili teknik bilgiye ulaşmanız mümkün.
12. Startup Devletleri / Startup Nations
Politika yapıcıların ve kamu otoritelerinin bir araya geldiği site. Kendi ülkelerindeki ekonomilerinde girişimcilerin karşılaştıkları yapısal sorunlara ürettikleri çözümler, girişimcilerin şirket kurarken ve sonrasında karşılaştıkları sorunlar, tüm bunlara kamunun getirdiği çözüm önerileri gibi pek çok konunun bir araya geldiği bir site.
13. Global Girişimcilik Endeksi / Global Entrepreneurship Index
Her yıl 130 ülkedeki girişimcilik gelişimini ölçen önemli bir araştırma. Girişimcilik eğilimleri, becerileri gibi konularda bilgi toplayan ve bu bilgileri ülkelerin makro ekonomik durumlarıyla karşılaştırmalı analizini yaparak, ülke ekonomilerinin gelişiminde girişimcilik ve inovasyon becerisinin nedenli rol oynadığını ortaya koyan çalışmaları bu sitede bulabilirsiniz.
14. Pusula Raporu / Compass Reort
30 ülkenin en önde gelen işletmeleriyle yapılan girişimcilik araştırması. Bu rapor, büyük işletmelerin aldıkları kararlardan küçük girişimcilerin nasıl etkilenebileceğini ortaya çıkaran bir rapor. Her yıl Global Girişimcilik Kongresi’nde sonuçları kamuoyuna açıklanıyor. Mutlaka inceleyin.
15. Global Girişimcilik Kongresi / Global Entrepreneurship Congress
Her yıl 150 ülkeden girişimci, melek yatırımcı, politika yapıcı, akademiyen, araştırmacının bir araya geldiği kongre. Bu kongreye katılım ücretsiz. Bu web sitesi üzerinden kongre programı, konuşma başlıkları ve kongre çıktılarını takip edebilirsiniz.
16. Startup Devletler Zirvesi / Startup Nations Summit
Startup ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesinde kamu politikalarının ve danışmanlarının bir araya gelerek karşılıklı bilgi ve deneyim değişimi yaptıkları zirve. Ülkemizdeki girişimcileri ilgilendiren bürokratlar ne yazık ki bu zirveye katılmıyor fakat siz gelişmeleri bu siteden takip debilirsiniz.
17. Genç Girişimciler / GES Youth
Dünyanın çeşitli yerlerinden son bir yıl içinde kendi işini kurmuş 50 genç girişimcinin bir araya geldiği, yaşadıkları tecrübeleri birbirleriyle paylaştıkları bir etkinlik. Özellikle işlerini sınır ötesine taşımak isteyen genç girişimcilerin birbirleriyle tanışabilmeleri için aktif bir platform niteliğinde. Bu site yardımıyla dünyanın bir ucundaki genç girişimcilere ulaşabilirsiniz.
Girişimci veya girişimci adayı okurlarımız, Dünya çapındaki girişim gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizde bu siteleri takip edebilir, ayrıca ücretsiz bir şekilde bu sitlere üye olabilirsiniz.
Haberimizi Girişim Haber'i takip eden ve global ekosisteme entegre olmak isteyen okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.