Pazarlama E-Postaları ve Mesajlarınız İçin Tüketicilerinizin Onayını Aldınız Mı?

Şirketler Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe gireceği 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren tüketicilerden önceden izin almadan, e-posta, SMS ya da robotik aramalarla pazarlama mesajları yollayamayacak. Detaylar haberimizde..

Şirketler Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe gireceği 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren tüketicilerden önceden izin almadan e-posta, SMS ya da robotik aramalarla pazarlama mesajları yollayamayacak.

Yeni e-ticaret yasasının uygulanmasıyla birlikte değişecek süreci değerlendiren Esin Avukatlık Ortaklığı danışmanlarından Av. Can Sözer; “1 Mayıs’tan itibaren aksi şekilde davranan şirketlere cezai yaptırımlar uygulanmaya başlanacak. Halihazırda rutin bir şekilde pazarlama mesajları yollayan ve daha önce bu tür bir yapılanması olmayan şirketlerin tüketicilerin onayını derhal almaya başlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Şirketlerin, önceden onay yükümlülüğüne ek olarak yeni yasayla uyması gereken düzenlemeler şöyle:

  • Ticari mesajların içeriği, tüketici tarafından verilen onayla orantılı olacak. Ayrıca gönderilen mesaj, gönderenin kimliğini, mesajın konusu ile amacını, kullanılan mecraya göre gönderen telefon/faks/sms numarasını ya da email adresini ve son olarak da üçüncü bir kişi ya da kurum tarafından yollanıyorsa, asıl kurumun bilgilerini içerecek.
  • Eğer gönderilen mesaj bir promosyon (yarışma, çekiliş, indirim vs.) ile ilgiliyse, gönderici kullanıcıya promosyonun katılım şartlarına ulaştıran kolay bir yol önerecek.
  • Tüketiciye, mesajları almak istediğine dair verdiği onaydan hiçbir bedel ödemeksizin vazgeçme hakkının olduğu önceden bildirilecek. Mesaj içeriğinde sürecin nasıl iptal edebileceğinin detayları paylaşılacak.
  • Önceden onay yükümlülüğü iki tarafın da tacir olduğu ilişkiler için geçerli olmayacak. Bu tarz ticari mesajlar mevcut durumda olduğu gibi önceden onay olmadan işletmelere gönderilebilecek.

E-Ticaret Kanunu’ndaki belirsiz noktaları açıklığa kavuşturacak ve kanunun uygulama usul ve esaslarını açıklayacak bir yönetmeliğin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılması bekleniyor.

Unutmayın, "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Haberimizi e-ticaret sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor