Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz; "İhracatın yoğun olduğu sektörlerde gerçekleştirilecek sürdürülebilir Ar-Ge ve inovasyon hareketleri ile lider konuma yerleşmemiz mümkün" Detaylar haberimizde..
Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ‘26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü’ kapsamında fikri ve sınai hakların korunması noktasında ülkemizin durumunu değerlendirdi.
Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz şunları dile getirdi: “2013 ve 2014 yıllarında gerçekleşen başvurulara baktığımızda; patent başvuru adedi 12 bin 055’den 15 bin 943’e, marka tescil başvuru adedi 108 bin 698’den 111 bin 544’e yükselmiştir. Son iki yılın rakamlarındaki olumlu artış, ülkemiz adına umut verici. Fikri ve sınai haklar konusunda dünya ülkeleri arasındaki mevcut konumumuzu daha iyi seviyelere taşımamız için bilinçli bir toplum yapısına kavuşup inovasyonu sürdürebilir hale getirmemiz gerekiyor. İhracatın yoğun olduğu sektörlerde gerçekleştirilecek sürdürülebilir Ar-Ge ve inovasyon hareketleri ile lider konuma yerleşmemiz mümkün” diye konuştu.
“Başvurulardaki Artış, Artan Bilincin de Göstergesi”
“Fikri mülkiyet hakkının önemi konusunda toplumda oluşturulacak bilinç sayesinde Türkiye, diğer dünya ülkeleri arasından sıyrılarak zirveye yerleşebilir. Bu durum Türkiye için hiç de zor olmayacak bir süreç. Çünkü bizim insanımız kendi haklarını koruma altına alma konusunda oldukça hassas. Gerekli bilgilendirmenin yapılması ve ortamın oluşturulması halinde inovatif bir toplum yapısı oluşacak, böylece Türk markaları, dünya markası haline gelebilecek” diyen Yamankaradeniz; “Buluş konusunda yalnızca kurumların değil bireylerin de değerlendirme sürecine dahil edilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Genç nüfus oranı yüksek, dinamik bir ülke olarak, ilerleyen dönemlerde özgün fikirlerle başvuru sayımızı artıracağımıza olan inancımız tam” dedi.
WIPO’dan Örnek Uygulama
Kamuoyunun her kademesinin bilinçlendirilmesini ve fikri ve sınai haklarının bilincinde olarak hareket edebilmesi gerekliliğine değinen Yamankaradeniz; “Öte yandan, Dünya Fikri Mülkiyet Günü kapsamında WIPO tarafından yayınlanan temada, entelektüel birikimin yaratıcılık ve inovasyon üzerindeki önemini vurgulamak amacıyla müziğin birleştirici, harekete geçirici gücünden faydalanıldı. Bizler de ülke olarak bir takım yerel ve küresel değerleri kendi içimizde harmanlayarak inovasyonu özendirmeliyiz. Gelişmekte olan bir ülke olarak, güçlü ekonomiye sahip olmanın yolunun sürdürülebilir inovasyondan geçtiğini kabul etmeli, Ar-Ge yatırımlarımızı artırmalıyız” şeklinde konuştu.
Haberimizi ihracatın yoğun olduğu sektörlerde faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.