Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; "10 kişilik bir tasarım ofisi kuran bir şirketi aynen Ar-Ge merkezi destekler gibi destekleyeceğiz." şeklinde konuştu. Detaylar haberimizde..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; "10 kişilik bir tasarım ofisi kuran bir şirketi aynen Ar-Ge merkezi destekler gibi destekleyeceğiz." şeklinde konuştu.
Işık, "Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi" açılışında Koç ailesini ve Ford Otosan'ı tebrik ederek, grubun başarısının ülkenin başarısı olduğunu söyledi.
Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisinin aynası olduğunu ifade eden Işık, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki teknolojik dönüşümün uzağında kalamayacağını kaydetti.
AK Parti hükümetleri döneminde gayrisafi milli hasılanın (GSMH) 233 milyar dolardan 800 milyar dolar düzeyine yükseldiğini anımsatan Işık; "Ar-Ge harcamalarımızı 0,48'den yüzde 1 seviyelerine getirdik. Bunlar Türkiye için son derece önemli başarılardır ama bütün bunları Ford Otosan'la birlikte yaptık. Ford Otosan'ın başarısı Türkiye'nin hanesine yazıldı. Bunlar her birimizin ortak gurur duyması gereken sonuçlar ama Türkiye gibi bir ülkeye bu başarılar yetmez. Güçlü bir potansiyeli olan bir topluma bu başarılar yetmez, onun için 2023 hedeflerine odaklanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın 2015-2018 dönemini kapsayan Sanayi Strateji Belgesi'ni hazırladığını belirten Işık, birinci dönem belgede yüzde 85'e varan başarının daha ileriye taşınmasının hedeflendiğini söyledi. Işık; "Şimdi 2. dönemde ise reform niteliğinde adımlar atıyoruz. Artık endüstrimize mühendislik doktorasını getirmek istiyoruz. Endüstride çalışan insanlarımız aynı zamanda doktora yapsın istiyoruz, artık uygulamalı yüksek lisansı getirmek istiyoruz. Artık üniversitede yükselme kriterleri arasında üniversite sanayi iş birliğini de bir kriter olarak koymak istiyoruz" diye konuştu.
"Türkiye Genelinde 180 Ar-Ge Merkezine Ulaşıldı"
Bilgi toplumuna ulaşmak için hükümet tarafından hayata geçirilen adımların sürekli güncellendiğini belirten Işık, şöyle devam etti: "Bu alanda hayata geçirdiğimiz en önemli alanlardan biri 2008 yılında çıkardığımız Ar-Ge Merkezleri Kanunu'dur. Ford Otosan'ın Ar-Ge çalışanı sayısına baktığımızda 2009-2010 arasında neredeyse ikiye katlanan bir sayı var. Her yıl belirli oranda artarken 2009'dan 2010'a geçişte sıçrama görüldü. Neden? Orada kanunu çıkardık ve dedik ki 'Ey Koç Topluluğu, ey Ford Otosan! Eğer sen Ar-Ge merkezi kurarsan senin yaptığın masrafların yaklaşık yüzde 40'ını devlet olarak ben finanse edeceğim.' Neden bunu söylüyoruz? Çünkü biliyoruz ki Ford Otosan kazanınca Türkiye kazanacak."
Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ile Türkiye genelinde 180 Ar-Ge merkezine ulaşıldığını belirten Işık; "Hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi. Ulaşılan sayı iyi ama yeterli değil" dedi.
"Tasarım Ofisleri İle KOBİ'lere Destek Vereceğiz"
Işık, KOBİ'lere yönelik Tasarım Merkezi yasa tasarısının meclise sevk edildiğini anımsatarak, şu bilgileri verdi: "Özellikle Ar-Ge merkezi açma imkanı olmayan KOBİ'lerimizin tasarım ofislerine yoğunlaşması ve bu yolla kendi ürünlerinin katma değerini yükseltip satmaya yoğunlaşmasını hedefliyoruz. Meclise sevk ettik ama yoğun gündem nedeniyle henüz gündeme alınamadı maalesef. Ama inanıyorum ki meclis açılır açılmaz ilk ele alınacak kanunların başında tasarım ofisleri gelecek. Burada 10 kişilik bir tasarım ofisi kuran bir şirketi aynen Ar-Ge merkezi destekler gibi destekleyeceğiz. Hatta profesyonel Ar-Ge merkezinden hizmet alan KOBİ'lerimiz de vergi avantajlarından yararlanacak. Bunları yapıyoruz çünkü artık üretimimizi inovasyona dayandırmak zorundayız."
Son 12 yılda Türkiye'de orta sınıfın oranının yüzde 22'den yüzde 44'e çıktığını anlatan Işık, Türkiye'nin hızla refah toplumu olmaya ilerlediğini söyledi. Ar-Ge merkezleri Kanunu'na ilişkin bir yeni düzenlemeyi paylaşan Işık; "Araştırmacılarımız belirli bir saatte giriyor belli bir saatte çıkıyor. Onun dışında geçirdikleri zaman Ar-Ge'den sayılmıyor. Ama Ar-Ge'nin devamı niteliğinde olacak çalışmaları da artık Ar-Ge kapsamına alıyoruz. Bu, şirketlerimizin yoğunlaşmalarını sağlayacak. Bunun gibi pek çok adımı atacağız. Üniversitelerimizde Ar-Ge yapan hocalarımızın maalesef elde ettiği gelirlerin yüzde 50'si gidiyor. Şimdi diyoruz ki yüzde 5 Ar-Ge payı, yüzde 10 döner sermaye kesintisi… Gelir vergisini melir vergisini kestik. 'Hocam ürettiğin değerin gelirinin yüzde 85'ini kendin al' diyeceğiz. Niçin yapıyoruz bunu? Türkiye daha fazla Ar-Ge yapsın, inovasyona yoğunlaşsın diye yapıyoruz" bilgilerini aktardı.
"Projeler İş Paketlerine Bölünerek Start-up Firmalarına Verilecek"
Işık, artık devlete araştırmacı alarak Ar-Ge yapmanın mantıklı olmadığını, bütün projelerin iş paketlerine bölünerek start-up firmalarına verileceğini anlattı. Işık, Ar-Ge'de özel sektörü çok daha fazla oyunun içine çekeceklerini belirtti.
TÜPRAŞ'ın özelleştirmesine karşı çıkanların yakalanan istihdamı ve üretim düzeyini görerek gelinen noktada mahcup olduklarını söyleyen Işık, aynı üretken mantığı Ar-Ge'nin yoğunlaştırılması için de uygulamak istediklerini kaydetti.
Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden mezun olan gençlerin büyük şirketlerin iş tekliflerini geri çevirdiği gün Türkiye'nin üst lige çıkacağını anlatan Işık, çalışmaların tüm kulvarlarda sürdüğüne dikkati çekti.
İlkokullara kod yazma derslerinin bir an evvel konulması için Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüşme halinde olduklarını bildiren Işık; "Artık maliyetlerin önemli bir kısmı yazılım alanında… Bu çapa Türkiye'nin tamamını hazırlamak zorundayız. Teknolojiyi tüketen bir nesil değil, teknolojiyle dost ve bunun üzerine koyan, üreten bir nesil istiyoruz."
sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tasarım ofisi kuran şirketlerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.