Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.Detaylar haberimizde..
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Nisan ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 3,31 puan azalarak 55,25 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 3,81 puanlık azalış göstererek 55,69 puana düşmüştür. Bileşik Endeks Nisan ayında da 50 baz puanının üstüne çıkarak 52,85 puan olarak ölçülmüştür. Nisan ayındaki 52,85 puanlık SAMEKS Bileşik Endeksi bizlere Türkiye’de ekonominin büyümeye devam ettiğini fakat ivme kaybettiğini gösteriyor " dedi.
2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Olpak, "Nisan ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 3,31 puan azalarak 55,25 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 3,81 puanlık azalış göstererek 55,69 puana düşmüştür. Bileşik Endeks Nisan ayında da 50 baz puanının üstüne çıkarak 52,85 puan olarak ölçülmüştür. Nisan ayındaki 52,85 puanlık SAMEKS Bileşik Endeksi bizlere Türkiye’de ekonominin büyümeye devam ettiğini fakat ivme kaybettiğini gösteriyor " dedi.
‘TL – Dolar Kurunun Rekor Seviyelerde Seyretmesi Risk Taşıyor’
Nail Olpak, Türk Lirası’nın, gelişmekte olan diğer ülke para birimleri karşısında negatif yönde ayrışmasıyla, Dolar/TL kurunun rekor seviyelerde seyretmesinin Türkiye ekonomisi için bir risk unsuru oluşturduğunu söyledi.
‘Cari Açık Daralıyor’
Dış ticaret hacminin daralmaya devam etmesinin, cari açığın azalışını desteklediğini ifade eden Olpak, “Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesi de cari açık üzerindeki olumlu etkisini sürdürmektedir. Bu gelişmeler ışığında, 2015 yılı Şubat ayında cari açık %4,4 oranında daralmış, yıllık bazdaysa cari açık düşüş eğilimini sürdürerek 42,8 milyar$ seviyesine gerilemiştir” diye konuştu.
‘Uluslararası Kuruluşlar Büyüme Beklentilerini Aşağı Yönlü Revize Etti’
Küresel ekonomideki belirsizlik ortamının devam ettiğini hatırlatan Olpak, 2015 yılında da küresel ekonominin toparlanma sürecinin yavaş bir seyir izleyeceğinin tahmin edildiğini belirterek, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, 2015 yılı için küresel büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini vurguladı.
‘Amerikan Ekonomi Beklentilerin Altında Kaldı’
2015 yılı 1. çeyreğinde %1 büyümesi beklenen ABD ekonomisinin, beklentilerin çok altında kalarak %0,2 büyüdüğünü dikkat çeken Olpak, “ABD Doları’nın diğer ülke paraları karşısındaki değer artışı, yılın ilk çeyreğinde ABD ihracatının %7,2 azalmasına neden olmuştur. FED’in büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ve tarım dışı istihdamın beklenenden az artması gibi gelişmelerin akabinde %0,2 olarak açıklanan büyüme oranı ile FED’in faizleri uzun bir müddet daha artırmayacağına yönelik beklentiler artmıştır” şeklinde konuştu.
‘Avro Bölgesinde Deflasyon Riski Artıyor’
Avro Bölgesi'ndeki ekonomik aktivitenin zayıf seyrettiğini ve bu şekilde sürmesi halinde deflasyon riskinin artmakta olduğunu söyleyen Olpak, ”2014 yılının son çeyreğinde yalnızca %0,9 büyüyebilen Avro Bölgesi’nde, Mart ayı itibariyle başlayan ve 19 ay boyunca sürdürülmesi planlanan aylık 60 milyar Euro’luk varlık alımlarının, bölge ekonomisine pozitif etki etmesi beklenmektedir. Markit Economics tarafından hazırlanan Avro Bölgesi PMI Endeksi, Mart 2015 döneminde bir önceki aya göre 0,7 puan artmış ve 54,1 puana yükselmiştir” ifadelerini kullandı.
‘Küresel Ekonomideki Gelişmeler Türkiye’nin Büyüme Potansiyelini Sınırlıyor’
Küresel ekonomideki bu gelişmelerin Türkiye’yi de etkilediğini beyan eden Olpak, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyelini sınırladığını vurguladı. Nail Olpak,” Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylardaki seyrinde iç ve dış politikanın yanı sıra uluslararası piyasaların, özellikle FED ve ECB’nin politikalarının etkili olmaya devam etmesi beklenmektedir” dedi.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.