STM: Siber Güvenlik ve Büyük Veri Alanına Çok Ciddi Yatırımlar Yapıyoruz

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, teknoloji alanında siber güvenlik ve büyük veri alanına bu yıl çok ciddi yatırım yaptıklarını söyledi. Detaylar haberimizde..

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, teknoloji alanında siber güvenlik ve büyük veri alanına bu yıl çok ciddi yatırım yaptıklarını söyledi.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Davut Yılmaz, "Teknoloji alanında siber güvenlik ve büyük veri alanına bu yıl çok ciddi yatırım yaptık, yakında tamamen özgün, oldukça üstün kabiliyetlere sahip ve dünyadaki en iyi ürünlerle kolaylıkla yarışacak entegre ürünler çıkaracağız" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına (SSM) sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri görevlerini gerçekleştirmek amacıyla kurulan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, deniz ve hava platformlarının üretim ve geliştirilmesinden, siber güvenlik ve geliştirilen savunma sanayi ürünlerinin ihracına yönelik bir dizi çalışmayı bir arada yürütüyor.

Yüzde 50'si Tamamlandı

Yılmaz yaptığı açıklamada, deniz platformlarında devam eden projelerden milli savaş gemisi (MİLGEM) 3 ve 4'te dizayn, entegrasyon, lojistik, tedarik ve inşa açısından üslendikleri kritik sorumlulukların, projenin zamanında bitmesinde önemli rol oynamaya devam ettiğini söyledi.

Davut Yılmaz, deniz platformu projeleriyle ilgili "Bu ay içinde gemilerin güç sistemleriyle ilgili kritik bir safhayı daha geride bıraktık ve projenin planlanan sürede bitmesi için önemli bir adım attık. Pakistan'daki Denizde İkmal Gemisi Projesi, geçtiğimiz ay itibarıyla yüzde 50 oranında tamamlandı ve sorunsuz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Diğer yandan devam eden yeni tip denizaltı projesinde, denizaltı teknolojilerindeki yerli katkının artırılması, tasarım ve sistem entegrasyon yeteneklerinin geliştirilmesi ve entegre lojistik destek gibi üstlendiğimiz görevlerin, milli denizaltı projemize çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Hava platformlarında bu yıl önemli programlarda, kritik roller üstleneceklerini vurgulayan Yılmaz, "Bu konudaki olumlu gelişmelerin yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacak olgunluğa erişeceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Hedef Dünyanın En İyilerinden Birini Üretmek

Türkiye'nin ve sektörün dinamiklerini dikkate alarak STM'yi yakın zamanda mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında yeniden yapılandırdıklarını anlatan Yılmaz, stratejilerini, ciroyu artırmak için agresif bir pazar politikası belirlemek üzerine değil, belli kritik alanlarda yeni kabiliyetler geliştirme ve bu alanlarda dünyanın en iyileri arasına girme üzerine odakladıklarını vurguladı.

Bu kapsamda, mühendislik alanında deniz ve hava platformlarına büyük önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Deniz platformlarımızdaki etkinliğimizi artırmak için mevcut ekibimizi güçlendirerek yeni Ar-Ge projeleri başlattık. Benzer şekilde hava platformlarında özgün sistem, tasarım ve entegrasyon projelerine başladık.

SSM'nin stratejisi doğrultusunda, bu ay içinde STM siber güvenlikte mükemmeliyet merkezi olarak konumlandırıldı. Teknoloji alanında siber güvenlik ve büyük veri alanına bu yıl çok ciddi yatırım yaptık, yakında tamamen özgün, oldukça üstün kabiliyetlere sahip ve dünyadaki en iyi ürünlerle kolaylıkla yarışacak entegre ürünler çıkaracağız.

Diğer yandan şu anda pek çok hava platformunda kullanılan görev yönetim sistemimiz FocusFlite ürün ailesini kendi sınıfındaki en iyi ürün olma hedefiyle sürekli geliştiriyor ve yeni kabiliyetler ekliyoruz. Ayrıca sivil havacılık alanında orijinal çözümler üzerinde çalışıyoruz. Danışmanlık alanındaki uzmanlığımızı savunma sanayine ek olarak, gelen talepler üzerine diğer kamu kurum ve kuruluşları için de kullanmaya karar verdik. Bu kapsamda özellikle kritik teknolojilerin ülkemize kazandırılması, program yönetimleri, sanayi koordinasyonu gibi alanlarda hizmet vermeye başladık."

Ülke Güvenliğinin Ayrılmaz Parçası

Siber güvenlik alanında yürütülen işbirliği ve arayışlar konusunda değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, SSM'nin bir iştiraki olarak birinci önceliklerinin ciroyu ya da karı artırmak değil, milli güvenliğe katkı sağlayacak ürün ve hizmetler geliştirmek olduğunu vurguladı.

Yılmaz, siber güvenliği de bu kapsamda ele aldıklarını ve anayurt güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirdiklerini dile getirerek, "Bu nedenle siber güvenlik alanında yürüttüğümüz iş birliği ve çalışmaların çıktısına ticari öncelikli olarak değil, ülke güvenliğine etkin olarak katkı sağlayacak bir unsur olarak bakıyoruz. Belli alanlarda yazılım yapanlardan, donanım geliştirenlere, bir takım güvenlik testlerini sağlayanlardan danışmanlık hizmeti verenlere kadar geniş bir yelpazedeki sektörden bahsediyoruz" diye konuştu.

Kendi vizyonlarının ise siber güvenliği bir bütün olarak ele alarak, söz konusu kurum ve şirketlerin kabiliyetlerini tek merkezde toplama ya da onların ürün ve hizmetlerini entegre bir sürece dahil etme şeklinde olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla siber güvenlik kapsamındaki işbirliklerimizin temeli, bu entegrasyon modelini kurarak, özgün ve güçlü bir yapı oluşturmak üzerine kuruldu. Biz hem şu anda geliştirdiğimiz Ar-Ge projelerimizde, hem de yürüttüğümüz diğer projelerde bu konuya çok önem veriyor; etkin, güvenilir ve somut çıktılara odaklanıyoruz."

"25 Milyar Doları Yakalamak İçin"

Davut Yılmaz, savunma sanayi ürünleri ihracatına yönelik faaliyetlerine ilişkin de bilgiler verdi. Başta MİLGEM korvetleri ve diğer deniz projeleri olmak üzere, kara ve hava platformları için geliştirdikleri görev yönetim sistemlerini, özel askeri projeleri, siber güvenlik çözümlerini ve uzman danışman hizmetlerini ihraç etmeye çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, bu kapsamda Pakistan'da yürüttükleri ve Türkiye'nin platform bazında bir kalemde en büyük ihracat değerine sahip Denizde İkmal Gemisi başta olmak üzere, farklı ülkelerde yürüttükleri projelerin devam ettiğini, teknoloji odaklı yeni ürün ve hizmetlerle ihracatlarını artırmaya gayret etiklerini söyledi.

Savunma sanayi ihracatının her sene ciddi şekilde artsa da 2023'deki 25 milyar dolar hedefine ulaşmak için ürün çeşitliliğinin artırılması, var olan pazarın derinleşmesi ve yeni pazarlara açılınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu nedenle bir yandan sektörün özgün, kaliteli ve fiyat avantajı olan yüksek teknoloji ürünlere odaklanması, diğer yandan da devletler arası anlaşmalar yoluyla doğrudan satış için hukuki altyapının tamamlanarak ilgili düzenlemenin hızla hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

"Milgem Görüşmelerinde Çok İyi Noktalara Gelindi"

Yılmaz, MİLGEM korvetlerinin ihracat sorumluluğu STM'de olduğu için pazarlama faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ifade ederek, bu kapsamda Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Kuveyt, Malezya, Pakistan gibi ülkelerin deniz kuvvetlerine tanıtımlar yapıldığını ve bazı ülkelerle görüşmelerde çok iyi noktalara gelindiğini bildirdi. Yılmaz, "Ancak büyük ve bütünleşik bir sistemler platformu olan bir savaş gemisini satmak için fiyatının uygun olması ya da teknik özelliklerinin iyi olması çok zaman yeterli olmamaktadır. Alıcı ve satıcı ülkeler arasındaki ilişkilerin askeri, siyasi, ekonomi ve benzeri açılardan çok iyi olması ve o anki konjonktür gereği ilgili devletin stratejik kurumlarının alıma karşı çıkmaması gerekmektedir. Bu nedenle bizler bir yandan tanıtım faaliyetlerine devam ederken, diğer yandan bu faktörleri de dikkate alarak ihtiyaç duyduğumuz anlarda devlet büyüklerimizden ve kamu temsilcilerimizden yardım isteyebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

IDEF'e Yeni Bir Ürünle Gidilecek

Davut Yılmaz, 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) kalitesini uluslararası alanda ispat etmiş deniz projelerinin ön planda olacağını söyledi.

Yılmaz, fuarda ayrıca, teknoloji alanında geliştirdikleri ürünleri de sergileyeceklerini ve bu alanda yeni bir ürünün tanıtımını yapacaklarını bildirdi.

STM hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.stm.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor