Çocuklarınızın Girişimci Olmasını İster misiniz? İşte 7 Öneri!

Çocuğunuzun girişimci olmasını istemez misiniz? Eğer sizde çocuğunuzu bir girişimci olarak yetiştirmek istiyorsanız Berke Sarpaş'ın bu konudaki önerilerine kulak verin. Detaylar haberimizde..

Çocuğunuzun girişimci olmasını istemez misiniz? Ona girişimcilikle ilgili bir takım davranışları henüz küçükken kazandırabilirsiniz. Bu süreçte vereceğiniz destek ve yapacağınız yönlendirmeler onlar için çok önemli. Çünkü ağaç yaşken eğilir.

Dünyaya çağ atlatacak sıradaki büyük liderlerden birisi neden sizin çocuğunuz olmasın? Eğer sizde çocuğunuzu bir girişimci olarak yetiştirmek istiyorsanız "Girişim Savaşçısı" Berke Sarpaş'ın bu konudaki önerilerine kulak verin.

1. Fikir geliştirme: "Çocuğunuz dolabın arkasına düşürdüğü oyuncağını oradan çıkartmak için sizden yardım mı talep ediyor? Güzel. Ona kendi çözümünü geliştirmesini için bir fırsat tanıyın. Bulduğu çözümleri ona doğru soruları sorarak tek tek gözden geçirtin. Bu yolla çeşitli yaratıcı fikirler üretmesini destekleyin."

2. Para yönetimi: "Ona asla harçlık vermeyin. Bunun yerine kendi harçlığını kendisinin kazanmasını sağlayın. Kendi gelirini kendisi yönetsin. Batı dünyasında 14 yaşındaki çocuklar McDonalds'da çalışıyor, Ben 8 yaşında eski oyuncaklarımı satarak işportacılığa başlamıştım. Belki siz çocuğunuzun henüz 6 yaşındayken sofrayı kurmaya yardımcı olması karşılığında şeker ikram edebilirsiniz."

3. Dayanıklılık: "Ona karşılıksız bir şey vermeyin. Buna hiç alışmaması en doğrusu. Eğer bir şey alacaksa önce bunu hak etmeli. Ben kendi oğluma bir parça çikolata vermek için once yapbozunu tamamlamasını istiyorum. Hak etmeyi öğrenmeli. Merak etmeyin, bu onu maddiyatçı yapmaz. İstediklerini elde etmek için biraz emek harcamasına müsaade edin."

4. Pazarlama: "Ona pazarlamayı öğretmeye başlayın. Birlikte TV reklamlarını izleyin, gazete/dergi ilanlarını gözden geçirin, buradaki satış mesajlarını inceleyin ve bunları birlikte analiz edin. Sonra ondan yenilerini hazırlamasını isteyin. Mesela size kartondan bir ürün ilanı hazırlasın."

5. Risk alma: "Hata yapmasına müsaade edin. Hatalar neticede bir öğrenmeye yol açıyorsa son derece gerekli ve faydalıdır. Mesela tabağı düşürerek kırdı. Ona neden düşürdüğünü sakince sorun ve açıklamasına izin verin. Ne yapsaydı düşürmezdi? Ne yapsaydı hasta olmazdı?"

6. Yardım etme becerisi: "Neden onu diğer arkadaşlarıyla birlikte bir sosyal girişimcilik projesine yönlendirmiyorsunuz? Sizin desteğinizle arkadaşlarıyla buluşabilir, diğer insanlara yardımcı olmak üzere bir sosyal girişimcilik hareketi başlatabilir."

7. Doğru kararı verebilme: "Ona ne yapacağını asla siz söylemeyin. Bunun yerine ona sorular sorun. Her durumda yeterince doğru soruyu ona arka arkaya sorabilirseniz zaten kendisi kendi doğrusunu bulacaktır. Düşünmeyi, karşılaştırmayı ve doğru kararı vermeyi öğrensin. Biliyorum bu sizin için zor olacak ama ona bir birey gibi davranın. "Ay oğlum", "aman oğlum" şeklinde yaptığınız binlerce uyarının ona nasıl bir faydası var, tekrar düşünün. Onun tercihlerini ve kararlarını kabullenin. Asla sonunda, "Ben demiştim" demeyin. Fikri geliştirmeyi, karar vermeyi, risk almayı, hata yapmayı, sonuçlarına katlanmayı ve asla vazgeçmemeyi öğrensin."

DigitalAge kaynaklı derleme haberimizi çocuğunu girişimci olarak yetiştirmek isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor