TKKMB Genel Müdürü İrfan Güvendi, TKDK'ın destek sağladığı projelerde ön finansman ihtiyacı için kredi vereceklerini açıklayarak, "Finansman ayağında yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız. Böylece tarımsal yatırımlar çok daha hızlı hayata geçirilecek" dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) Genel Müdürü İrfan Güvendi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) destek sağladığı projelerde ön finansman ihtiyacı için kredi vereceklerini açıklayarak, "Finansman ayağında yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız. Böylece tarımsal yatırımlar çok daha hızlı hayata geçirilecek" dedi.
Tarımsal yatırımların çok daha hızlı hayata geçirilmesi için Tarım Kredi Kooperatifleri ile Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliği kararı aldı.
Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu arasında tarımsal yatırımların finansmanı için "IPARD Yatırımları Finansman Protokolü" imzalandı. İmza töreninde konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) Genel Müdürü İrfan Güvendi, protokolü, özellikle çiftçilerin ekonomik gelir seviyesini yükseltmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek için imzaladıklarını vurgulayarak, amaçlarının daha önce var olan çalışmaları, daha da hızlandırmak, güçlendirmek ve sahadaki etkinliğini artırmak olduğunu vurguladı.
Güvendi, Tarım Kredi'nin bin 800 noktada hizmet verdiğine dikkati çekerek, "Tarım Kredi olarak finansman ihtiyacını karşılamanın yanında ortaklarımızın hem yatırım sürecinde hem de yatırım bittikten sonraki süreçte bunun sürdürülebilirliği için neler yapacağımız konusunda da gayret göstereceğiz. Bu projelerde finansman ayağında Tarım Kredi Kooperatifleri olarak biz yatırımcılarımızın yanında olacağız, birlikte olacağız, destekçileri olacağız. Yatırım bittikten sonraki süreçte de yatırımlarını geliştirme konusunda girdi ihtiyaçlarının karşılanması ve çıktılarının değerlendirilmesi konusunda işbirliklerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.
Projelerinin istihdam açısından da önemli olduğunu ifade eden Güvendi, özellikle genç istihdamını artırmak için bu yatırımların yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.
"Protokol Bugünden İtibaren Geçerli Olacak”
TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı da, bugüne kadar 8 bin yatırımcı ile 3,7 milyar lira yatırım sözleşmesi imzaladıklarını ifade ederek, IPARD II Programı'nda bu aşamadan sonra yeni bir perspektif geliştirme ihtiyacı duyduklarını belirtti. Nazlı, projelerde hak ediş usulüyle girişimcilere paralarını verdiklerini, bunun da zaman zaman ön finansman ihtiyacı ortaya çıkardığını belirterek, bunun için de önceki dönemlerde TKDK olarak 17 banka ve Tarım Kredi ile protokol imzaladıklarını, protokol kapsamında bugüne kadar 855 milyon lira kredi kullanıldığını bildirdi.
Bu aşamadan sonra daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyduklarının altını çizen Nazlı, bugünkü protokol ile bu işbirliğini bir adım daha öteye taşıdıklarını ifade etti. Nazlı, "Bundan sonraki süreçte bir fikri, projesi olan, yatırıma dönüştürmek isteyen insanlarımızın yatırımının hayata geçmesi yönündeki bir bariyeri daha aşmış olacağız. Ön finansman problemini çok büyük bir oranda Tarım Kredi'nin desteği ile ortadan kaldırmayı planlıyoruz" ifadesini kullandı.
Yapılan protokol ile kredi üst limitinin 10 milyon liraya çıkarıldığını açıklayan Nazlı, şöyle konuştu: "14. çağrıdayız, 5 Haziran'a kadar yatırımcılarımız bize proje sunabilirler. Bu protokol de bugünden itibaren geçerli olacak. Üst hibe limitimiz 3 milyon avro bunu yüzde 50-65'ine kadarını biz hibe veriyoruz, gerisini yatırımcı karşılıyor. Tarım kredi hem hibenin ön finansmanında hem de yatırımcının öz sermaye kısmında hibe verebilecek, 13. çağrımızla ilgili inşallah 20 Mayıs'ta sözleşme imzalayacağız onlar da bu krediler için hemen başvurabilirler, yatırımı devam edenler de başvurabilir."
İki Kurum Eğitim Programı da Düzenleyecek
TKDK faydalanıcıları tarafından gerçekleştirilen yatırımların maksimum yüzde 65’i Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu'ndan karşılanıyor. Söz konusu protokol ile yatırımcılara, TKDK’nın sağlayacağı desteklere ek olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinden Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sıfır veya indirimli faizli kredi kullandırılabilecek. Yatırımcıların Tarım Kredi Kooperatifleri'nden kullanabileceği kredi üst limiti ise 10 milyon lira olacak.
IPARD Programı'ndan faydalanan proje sahiplerinin yatırımlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla tarımsal faaliyetlerinde kullanacağı tarımsal girdiler de Tarım Kredi Kooperatifleri'nce peşin veya kredili olarak karşılanacak. Tarımsal girdilerin kredili olarak sağlanması durumunda yatırımcı yüzde 0 - 7,5 arasında faiz oranlarından yararlanabilecek. Ayrıca protokol ile TKDK ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, yatırımcıların IPARD Programı'ndan nasıl ve neden yararlanması ile ilgili bilgilendirme ve eğitim programı düzenlenmesi konusunda da işbirliği yapacak.
"IPARD Yatırımları Finansman Protokolü" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tkdk.gov.tr ve www.tarimkredi.org.tr web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hakkında detaylı bilgi edinmek ve desteklerini incelemek için tkdk.gov.tr, Kırsal Kalkınma Aracı IPARD Programı hakkında detaylı bilgi için ipard.tarim.gov.tr web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi tarım sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.