Türkiye'de Bir İlk: Kendi Elektriğini Kendi Üreten Otel!

Talesun, Şırnak'taki otel kompleksine kurduğu güneş enerjisi santraliyle "Kendi ürettiği elektriği kullanan ilk otel" projesine imza atıyor. Detaylar haberimizde

Talesun, Şırnak'taki otel kompleksine kurduğu güneş enerjisi santraliyle "Kendi ürettiği elektriği kullanan ilk otel" projesine imza atıyor. Projenin sahibi Acar Group, Şırnak'taki yeni otelinde fotovoltaik teknolojisine yatırım yapıyor.

Uluslararası düzeyde önde gelen yüksek kaliteli güneş enerjisi hücreleri ve modüllerinin üreticisi Talesun Solar, Türkiye'deki ortak girişim organizasyonu Talesun Anadolu Solar Enerji üzerinden Güneydoğu Anadolu'da 293 kWp kapasiteli anahtar teslim bir fotovoltaık tesisin inşaatını tamamladı. Türk girişimci Acar Group'a ait Şehr-i Nuh Oteli, yakın gelecekte kendi ürettiği elektriği kullanacak.

293 kWp kapasiteli proje, planlama aşamasından inşa aşamasına ve genel elektrik şebekesine bağlanıncaya kadar tümüyle Talesun Anadolu Solar Enerji tarafından gerçekleştirildi. Talesun Solar Germany şirketi, bu bağlamda uygulamayı yapan genel girişimci oldu. Metrekare başına yaklaşık 1.179 kW saatlik kapasiteyle, Güneydoğu Anadolu kenti Şırnak'taki lokasyon, mükemmel ışınım değerlerine sahip. Şehr-i Nuh Oteli, Türkiye-Suriye-Irak üçgeni içinde yer alıyor. Özellikle yıl boyunca havanın görece az bulutlu olması ve ortalama 284 günün güneşli geçmesi, bölgeyi fotovoltaik kullanım için cazip kılmakta.

Talesun Solar Germany'nin Müdürü Gregor Albrecht, "İş ortaklarımızla birlikte Türkiye'de tüm fotovoltaik değer yaratma zincirini oluşturma konumundayız." açıklamasıyla konuya dikkat çekerek, "Bu değer yaratma zinciri, projelendirmeye uygulama aşamasından finansman hizmetlerine ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına tam olarak uyan fotovoltaik sistemlerin ve parkların teslime kadar uzanıyor" diyerek projenin özelliğini vurguladı.

Yüksek dayanıklılığa sahip polikristal modüller Şırnak'takı tesisin inşasında Talesun, TP 660P tip 250 W kapasiteli 1.172 adet polikristal modül kullanmış. Açık alan tesisi Şehr-i Nuh Oteli'nin arazisi üzerinde şebeke bağlanmış ve otelin kendi elektrik tüketimini karşılama amacına hizmet etmekte. Acar Group'un CEO'su Yahya Acar "Bu proje güvenilir bir biçimde çalışan ve yüksek verim sağlayan bir sistemi gerektirmiştir. Talesun ile tam otomatik modül üretimi sayesinde kalite ve doğru fiyatper'ormans ilişkisini en uygun biçimde bir araya getiren uluslararası düzeyde güçlü ve deneyim sahibi bir EPC iş ortağını yanımıza aldık." diyerek projenin özelliğini açıkladı.

İdeal Güneş Enerjisi Lokasyonu Olarak Türkiye

Türkiye, “Yenilenebilir Enerji” için özellikle cazip bir pazar konumunda. Bunun öncelikli nedeni, Türkiye’nin başlıca enerji kaynağının şimdiye kadar fosil enerji kaynaklarının ithalatına bağımlı olması. Bu nedenle, Türkiye kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’de yenilenebilir enerjilerin toplam enerji teminindeki payını yüzde 30’a çıkarmayı hedeflemekte. Devlet, güneş enerjisinin kapasite hedefini İstanbul’da beş GW olarak tanımlıyor.

Türkiye, 2013 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda değişiklik yapmış ve böylelikle “Şebeke Bağlantılı Tesis”lerden elde edilen elektrikle genel şebekeyi besleyen mümkün olduğunca fazla işletmeci kazanmayı hedeflemekte.

ajanspress kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor