Dijital Okuryazarlık Eğitimi İle 300 Bin Kişi Yazılımcı Olacak!

Yazılım sektöründe 300 bin kişilik açık bulunduğunu belirten TİM Başkanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile konuştuklarını, bir yıllık dijital okuryazarlık eğitimi verilecek gençlerin bu açığı kapatacağını söyledi. Detaylar haberimizde..

Yazılım sektöründe 300 bin kişilik açık bulunduğunu belirten TİM Başkanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile konuştuklarını, bir yıllık dijital okuryazarlık eğitimi verilecek gençlerin bu açığı kapatacağını söyledi.

Vodafone Türkiye’nin ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi, 3 bini aşkın davetlinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.“Yarına hoş geldiniz” temasıyla düzenlenen ve 3 bini aşkın davetlinin katılımıyla başlayan zirve dijitalleşmede yeni trendlerle tanışarak geleceğin dünyasına bugünden hazır olmayı hedefliyor.

Gökhan Öğüt’ün moderatörlüğünde düzenlenen “Türkiye’de Dijitalleşme Oturumu-Türk İş Dünyası” oturumunda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Doğan TV Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay dijitalleşme ve getirdiği dönüşümü konuştu.

Kendisinin dijital doğan nesilden olmadığını dile getiren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Bugün Türkiye’de hayatında daha önce hiç teknoloji kullanmamış binlerce çiftçimiz tarlasını evinde oturduğu yerden sulayabiliyor. Dijitalleşme ile artık ülkemizde binlerce kadın ekonomik hayata kolayca katılabiliyor. Artık, sağlıktan bankacılığa, tarımdan hizmete, her sektörde dijitalleşme yaşamı ve iş yapış şekillerini değiştiriyor” dedi. Hem sabit hem de mobil genişbant yatırımlarını arttıdıklarını söyleyen Öğüt, “İşte bu çalışmalardan esinlenerek, biz de bu yıl ilk kez bu zirveyi düzenliyoruz. Bugün burada sizlerle Türkiye’de dijitalleşme diyaloğunu başlatmak istiyoruz. Vodafone olarak, geleceği bugünden yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Hizmet İhracatında Hedef 3 Kat Büyümek

Bugün 50 milyar dolar seviyesinnde olan hizmet ihracatının 2023 yılında 150 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığını hatırlatan Büyükekşi, ihracatın artırılmasının geleneksel metodlarla başarılamayacağını ifade ederek şöyle dedi: “Bunu başarabilmemiz için yeni ekonomiye odaklanmamız lazım. Katma değeri artırmamız gerekiyor. Geleneksel metod ve eski uygulamalarla firmalarımız artık dünyada öne geçemezler. Burada mutlaka dijitalleşme ile ilgili kendilerine hedef belirlemeleri lazım, her sektörde dijitalleşme mümkün.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile yaptığı bir sohbete de değinen Büyükekşi, “Türkiye’nin yazılım sektöründe 300 bin eksiği var. Öneri şu oldu, İŞ-KUR ile bir çalışma yapıp, üniversite mezunu gençlere 1 yıllık bir dijital okuryazarlık eğitimi vererek, bu ihtiyacı karşılama hedefi var” dedi. Mehmet Büyükekşi, ODTÜ Teknopark ve Türk Ekonomi Bankası ile geçen ay Silikon Vadisi’nde açtıkları ofisi anımsatarak, “2020 yılına kadar Türkiye’den, ODTÜ Teknopark’tan 1 milyar dolarlık bir şirket çıkarma hedefi koyduk, bunu dijitalleşme ile başaracağız” diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes da TÜSİAD’ın dünyadaki dijital ekonomi etrafındaki tüm gelişmeleri takip eden bir çalışması olduğunu belirterek, çalışmaları 9 ana tema altında topladıklarını, bunların ortasına da dijital ekonomiyi koyduklarını söyledi. Symes, “Geçen hafta Bilkent Üniversitesi ile Bilgi Ekonomisi Forumu kurduk. Burada son derece değerli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. İş dünyasında dijital dönüşümü ve bunun çok önemli bir ayağı olan büyük datanın analizine odaklı çalışacağız” diye konuştu.

Tüketiciyle yakın bir ilişkiye sahip medyanın, dijital dönüşüm sonrası hiç olmadığı kadar tüketiciyle iç içe olduğunu söyleyen Doğan TV Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, daha önce 500 bin satan gazetenin, bugün internetle birlikte 24 milyon kişi tarafından okunduğunu söyledi. İnternet tüketicilerinin yüzde 32’sinin internetten para harcamaya başladığını söyleyen Yalçındağ, Türkiye’de halen bir korsan sorunu olduğunu ve bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Kendilerini bankacılık lisansı olan bir teknoloji şirketi olarak gördüklerini söyleyen ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ise, “İnsanların bankacılara ihtiyacı yok, bankacılığa ihtiyacı var. Nüfusumuzun yüzde 14’ü mobil bankacılık hizmetleri kullanıyor. 2013’de mobil bankacılıktan işlem hacmi yüzde 4 iken, 2014’te yüzde 8 olarak katlanmış durumda. Genç nüfusa sahip Türkiye teknolojiye çok çabuk adapte olabiliyor” dedi.

Dünya kaynaklı haberimizi yazılım ve dijital sektörde faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor