Türkiye'nin Sanayi Büyüklüğünde Anadolu Ağırlığını Artırıyor!

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde Anadolu ağırlığını artırıyor. Lehman’ın batışıyla 2008’de patlak veren küresel krizin ardından 500 listesinde yarı yarıya olan İstanbul-Anadolu ağırlığı artık Anadolu’ya kaymış durumda. Detaylar Haberimizde..

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde Anadolu ağırlığını artırıyor. Lehman’ın batışıyla 2008’de patlak veren küresel krizin ardından 500 listesinde yarı yarıya olan İstanbul-Anadolu ağırlığı artık Anadolu’ya kaymış durumda.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde, Anadolu artık 300 firmaya ulaştı. Küresel krizin patlak verdiği 2008 yılında yarı yarıya İstanbul ile birlikte 500 listesini paylaşan Anadolu artık listede öne çıkıyor. İSO 500’ün her 5 firmasından 3’ü Anadolu kentlerinden. Anadolu daha önceki dönemlerde özellikle ‘KOBİ’lerin yoğunlukta olduğu “İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde etkindi. 2014 verilerine göre hazırlanan son listede ise son 7 yılda olduğu gibi İstanbul dışında kalan kentlerin firmaları devler ligine adını yazdırmaya devam ediyor.

Ancak hala Türkiye’nin 34 kenti listede bir firma ile bile temsil edilemiyor. İlk 500 listesinde tek firmayla temsil edilen Anadolu kentlerinin sayısı ise 16. Geçtiğimiz yıl açıklanan İlk 500’de yine tek firma ile temsil edilen Bilecek, Mardin ve Malatya kentlerindeki firmaların performansının düşmesi üzerine, listeye veda etmesiyle devler liginden isimlerini sildiren kentler oldular.

Geçtiğimiz dönemde listede tek firmalarıyla temsil edilen Bilecik, Mardin ve Malatya 2014 değerlendirmelerine göre bu firmalar sıralamaya giremeyince İSO İlk 500’den şehir olarak isimlerini sildirdiler. Listede 2009’dan beri yer alamayan Amasya ise Kozlu Gıda’nın listeye girmesiyle İSO 500’e ‘merhaba’ dedi. Burdur’un Bucak ilçesinde faaliyetini sürdüren AS Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ ise tek firma ile temsil edilen kentler arasında yükselişe geçmesiyle öne çıktı. AS Çimento, 511 milyon 401 bin 375 TL üretimden net satış gerçekleştirerek, geçen yılın listesine göre 9 basamak birden atladı ve 202’nci sıradan 191’inci sıraya yükseldi.

Kentler bazında liste değerlendirildiğinde ise geçtiğimiz dönem devler liginin tartışmasız parlayan yıldızı Gaziantep’in 2014 verilerine göre kan kaybettiği görüyor. Bir önceki listede 24 firması ile yer alan Gaziantep, bu yıl devler arasına 20 firması yolladı.

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.iso.org.tr web adresini ziyaret edebilirler.

Dünya kaynaklı haberimizi sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor