Türkiye En Çok Uluslararası Yatırım Çeken 22. Ülke Oldu!

YASED, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2015 Dünya Yatırım Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Türkiye en çok uluslararası yatırım çeken 22. ülke oldu. Detaylar haberimizde..

YASED, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2015 Dünya Yatırım Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Türkiye en çok uluslararası yatırım çeken 22. ülke oldu.

YASED tarafından açıklanan UNCTAD 2015 Dünya Yatırım Raporu’na göre, 2014 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım girişi %16 düşüşle 1,23 trilyon dolara geriledi. UNCTAD verilerine göre 2014 yılında 12,1 milyar dolar uluslararası yatırım girişi sağlayan Türkiye, genel sıralamada 22’inci, gelişmekte olan ülkeler arasında 12’nci, Batı Asya bölgesinde ise 1’inci sırada yer aldı. Gelişmekte olan ülkeler toplam 681 milyar dolar doğrudan yatırım çekerek küresel akış içinde %55 paya sahip grup oldu. En çok doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülkenin yarısı gelişmekte olan ülkelerden oluştu. Küresel uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin %55’i ise ilk 10 ülkeye yöneldi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından her yıl hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan Dünya Yatırım Raporu açıklandı. 2014 yılında 201 ülkeye ilişkin uluslararası doğrudan yatırım trendlerini analiz eden raporun ve ‘Uluslararası Yatırım Yönetiminin Reformu’ başlıklı özel ekin Türkiye lansmanı, bu yıl yine 35. yılını kutlayan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından gerçekleştirildi. Düzenlenen basın toplantısına UNCTAD Trend ve Veri Bölümü Direktörü Astrit Sulstarova da konuk konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’ye 2014’te 12,1 Milyar Dolar Uluslararası Doğrudan Yatırım Girdi

2015 UNCTAD Dünya Yatırım Raporu’na göre, 2013 yılında 1,47 trilyon dolar olan Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY), geçen yıl %16 düşüşle 1,23 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye 2014 yılında 12,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alarak, dünyada %1, gelişmekte olan ekonomiler içinde %1,8, ve Batı Asya bölgesinde % 28 paya sahip oldu.

Gelişmekte Olan Ülkeler Uluslararası Doğrudan Yatırım Rekoru Kırdı

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonominin kırılganlığı, politik belirsizlik ve artan jeopolitik risklerin küresel yatırım girişlerini azalttığını belirtti.

Küresel düşüşte, özellikle gelişmiş ülkelere doğrudan yatırımların %28 oranında azalmasının etkili olduğunu vurgulayan Erdem, gelişmekte olan ülkelerin ise sadece yatırım girişlerindeki lider konumları açısından değil, bu ülkelerin uluslararası şirketlerinin dünyaya açılımı açısından da dikkat çektiklerini söyledi. Gelişmekte olan ekonomiler 681 milyar dolar ve %55 pay ile rekor seviyede uluslararası doğrudan yatırım girişi aldı. Erdem’in verdiği bilgiye göre, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası şirketlerinin dünyadaki yatırımları ise 2014 yılında rekor seviye ile 468 milyar dolara ulaştı.

Erdem: “Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım artışı için, ortak akıl ve işbirliği içinde çalışmalıyız…”

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin dünyada uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı payın %1 oranındaki seviyesini sürdürdüğünü vurgulayan Erdem, “UNCTAD Raporu, YASED olarak hedeflediğimiz sürdürülebilir kalkınma, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve uluslararası doğrudan yatırımlardan alınan payın yükseltilmesi için önemli ipuçları ve öneriler getiriyor. Hep birlikte ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, yatırım ortamının iyileştirilmesi, küresel sermaye akımından aldığımız payın ve uluslararası doğrudan yatırımların verimliliğinin arttırılması için tüm paydaşlarla el ele vermemiz gerekiyor.

Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi adına hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, fikri ve sınaî mülkiyet hakları, Ar-Ge ve teknoloji kullanımı, istihdam ve eğitim gibi tüm yatırımcıların çok hassas olduğu konulardaki sorunları ortak akıl, uzlaşı ve işbirliğiyle çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Küresel Toplam Uluslararası Yatırım Girişlerinin %55’i İlk 10 Ülkeye Yöneldi

UNCTAD Raporu’nun detaylarını açıklayan YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de şunları kaydetti: “2014 yılında uluslararası doğrudan yatırım girişleri küresel çapta yaklaşık %16’lık düşüş gösterdi. 2014 yılında dünyada en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ülke 129 milyar dolarla ilk defa Çin olurken, Hong Kong 103 milyar dolarla ikinci, ABD 92 milyar dolarla üçüncü, İngiltere ise 72 milyar dolarla dördüncü sırada yer aldı. Küresel uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin %55’i ilk 10 ülkeye yöneldi, en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülkenin yarısını gelişmekte olan ekonomiler oluşturdu.”

Rapora göre önümüzdeki 3 yılda küresel uluslararası doğrudan yatırım girişinde artış bekleniyor. Uluslararası doğrudan yatırımların 2015 yılı için 1,4 trilyon dolar, 2016 yılı için 1,5 trilyon dolar ve 2016 yılı için ise 1,7 trilyon dolar olacağı öngörülüyor.

Çok Uluslu Şirketlerin Ülke Ekonomilerine Katkıları Mercek Altında

UNCTAD Trend ve Veri Bölümü Direktörü Astrit Sulstarova da basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu yıl ana teması ‘Uluslararası Yatırım Yönetiminin Reformu’ olan UNCTAD Raporu, genel olarak ülkelerin yatırım politikalarının liberalleşme, yatırım promosyonu, yatırım yapmayı ve yatırım girişlerini kolaylaştırma yönünde ilerlediğini ortaya koydu. Raporda; uluslararası yatırım anlaşmalarının yeniden düzenlenmesinin artan bir ihtiyaç olduğu vurgulandı. Ayrıca bu yılki raporda ilk kez çok uluslu şirketlerin ülke ekonomilerine olan katkıları incelendi. Ülkelerin uyguladığı yatırım promosyonlarının ve uluslararası yatırım ve vergi politikalarının, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına olan etkisi değerlendirildi.”

Uluslararası Yatırımcılar Derneği - YASED hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.yased.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor