Fikirler ve Girişimciler "Teknoloji Transferi Platformu"nda Buluşuyor!

Şubat 2015 itibarıyla hayata geçirilen Teknoloji Transferi Platformu sitesi buluş sahipleri ile girişimcileri buluşturuyor. Sitede patent, faydalı model veya tasarım korumasına sahip teknolojilerin transferiyle ilgili veriler de yayımlanıyor. Detaylar haberimizde..

Şubat 2015 itibarıyla hayata geçirilen Teknoloji Transferi Platformu sitesi buluş sahipleri ile girişimcileri buluşturuyor. Sitede patent, faydalı model veya tasarım korumasına sahip teknolojilerin transferiyle ilgili veriler de yayımlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Teknoloji Transferi Platformu sitesinde patent, faydalı model veya tasarım korumasına sahip teknolojilerin transferiyle ilgili verilerin yayımlandığını anımsatarak, "Bu kapsamda paydaşlardan, teknoloji transferiyle ilgili etkinlik duyurusu, haber, başarı hikayesi, paydaş bilgisi, her tür bilgi akışı ve platform üzerinden sunulan, sunulacak hizmetlerin geliştirilmesi ve devamı adına eleştiri, iyileştirme önerileri konularında yardım bekliyoruz" dedi.

Işık, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun (BTYK) 2011 yılında gerçekleştirilen 23'üncü toplantısında, "Yerli Patentlerin Lisanslanmasını Teşvik Edecek Politika Araçlarının Geliştirilmesi" kararının alındığını ve karar kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda Teknoloji Transferi Platformu için "www.teknolojitransferi.gov.tr" internet sitesinin oluşturulduğunu hatırlattı.

Şubat 2015 itibarıyla hayata geçirilen söz konusu sitede patent, faydalı model veya tasarım korumasına sahip teknolojilerin transferiyle ilgili verilerin yayımlandığını anlatan Işık, "Sahip oldukları teknolojiyi lisans vermek veya devretmek isteyen taraflar 'Lisans/Devir Verme Teklifleri' bölümü, belli bir teknolojiye ihtiyaç duyan taraflar 'Lisans/Devir Alma Teklifleri' bölümü üzerinden ilan verebiliyor ve verdikleri ilanlara ilişkin güncelleme yapabiliyorlar. 'Koruma Süresi Dolan Buluşlar/Tasarımlar' bölümünde ise üçüncü kişilerin ücretsiz faydalanabilecekleri Türkiye'deki koruma süresi dolan patent, faydalı model ve tasarımlar yayımlanıyor" diye konuştu.

"Sitede 'Yok' Yok"

Işık, sitenin diğer fonksiyonları hakkında şu bilgileri verdi:

"Teknoloji Transferi Platformu sitesinde sınai mülkiyet ve yönetimiyle ilgili konularda ülkemizde gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası seminer, çalıştay ve benzer faaliyetlere ilişkin program ve sunumların yer aldığı 'Etkinlikler' bölümü bulunuyor. Bunun yanında ilgili konularda yerli ve yabancı kitap, makale, derleme gibi bilgi kaynaklarıyla anket ve analiz çalışması sonuçlarının paylaşıldığı 'Yayınlar' kısmı mevcut.

Türkiye'den çıkan buluş ve tasarımlarla ilgili ticarileştirme hikayelerinin anlatıldığı 'Ticarileşme Hikayeleri', teknoloji transferiyle ilgili ulusal verilerin yayımlandığı 'İstatistikler', teknoloji transferiyle ilgili tarafların bilgilerinin yayımlandığı 'Teknoloji Paydaşları' ve sitede yayımlanan içeriğin periyodik olarak paylaşıldığı 'Teknoloji Transfer Platformu E-Bülteni' gibi bölümler de yer alıyor."

 

"Online Değerleme Motoru ve Kamu Spotu da Var"

Işık, teknoloji transferiyle ilgili anlamlı tüm verilerin kamuoyuyla paylaşılmasını amaçlayan platform için ilgili paydaşların bilgi paylaşımlarının hayati önem arz ettiğini vurgulayarak, "Bu kapsamda paydaşlardan, teknoloji transferiyle ilgili etkinlik duyurusu, haber, başarı hikayesi, paydaş bilgisi, her tür bilgi akışı ve platform üzerinden sunulan, sunulacak hizmetlerin geliştirilmesi ve devamı adına eleştiri, iyileştirme önerileri konularında yardım bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Teknoloji Transferi Platformu sitesine e-posta adresi ve ad soyad bilgileriyle kolayca üye olunabileceğine değinen Işık, sitede ilan yayımlanabileceğini ve e-bülten gibi bilgilendirmelerden haberdar olunabileceğini belirtti. Yayına başladığı yaklaşık 5 aylık süre zarfında Teknoloji Transfer Platformu sitesine 401 kişinin üye olduğunu, 880 'Lisans/Devir Verme Teklifi' ilanı, 3 'Lisans/Devir Alma Teklifi' ilanı ve bin 928 'Koruma Süresi Dolan Buluş/Tasarım' ilanı yayımlandığını kaydeden Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizdeki patent, faydalı model veya tasarım korumalı teknolojilerin ticarileştirilmesi çalışmalarına yardımcı bir araç olan Teknoloji Transfer Platformu kapsamında önümüzdeki günlerde bazı yeni çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Lisans/Devir Verme veya Alma Teklifi ilanı veren taraflarla bir anket çalışması yaparak, ilan süreci ve sonrasında yaşanan tecrübeleri ve önerileri tespit etmek bu çalışmalardan biri olacak. Bir diğer çalışma da lisans/devir verme teklifi verilen buluş ve tasarımların niteliksel değerlemesini yapacak online değerleme motorunun geliştirilmesiyle ilgili. Ayrıca Teknoloji Transfer Platformu için hazırladığımız kamu spotuyla sitenin tanıtımını yaparak herkesin site hakkındaki farkındalığını artırmaya çalışacağız."

Teknoloji Transferi Platformu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseni www.teknolojitransferi.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yaratıcı fikirleri olan buluş sahibi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.101 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Tanıtım Haberi, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor