Araç Kiralama Deneyiminizi Değiştiren Yerli Girişim: Garajyeri!

Kişiden kişiye araç kiralama platformu Garajyeri.com, Türkiye’nin araç kiralama alışkanlıklarını değiştiriyor. Airbnb modelini kişisel araçlara uygulayarak günün yüzde 95’inde boş duran kişisel araçların, ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılmasının yolunu açıyor. Detaylar Haberimizde..

Kişiden kişiye araç kiralama platformu Garajyeri, Türkiye’nin araç kiralama alışkanlıklarını değiştirmek için yola çıkmış. Airbnb modelini kişisel araçlara uygulayarak paylaşım ekonomisine katkı sağlamak isteyen Garajyeri, günün yüzde 95’inde boş duran kişisel araçların, ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılmasının yolunu açıyor.

Garajyeri, araç sahiplerine ekstra gelir sağlarken, saatlik ve günlük, hatta uzun dönem araç kiralamak isteyenlere de ekonomik bir seçenek vadediyor. Anlık ihtiyaçlardan hareketle kullanıcıları için android ve ios mobil uygulamalarıyla lokasyon tabanlı bir çözüm sunuyor.

Garajyeri Hangi İhtiyaca Çözüm Sunuyor?

Türkiye’de araç sahiplerinin en sık dile getirdikleri sorunların başında, araç fiyatlarının ve yıllık araç masraflarının yüksekliği geliyor. Buna gün içinde araçların yüzde 95’inin boş durduğu gerçeğini de ekleyince, ortaya çıkan tablo oldukça yüklü bir maliyet üreten bir araç sahipliği durumunu ortaya koyuyor. Garajyeri, gün içinde kullanılmayan araçların kiralanmasını sağlayarak araç sahiplerinin maliyetlerini azaltmayı ve gelir elde edecekleri bir ağ oluşturmayı
hedefliyor.

Garajyeri’nin getirdiği yenilik, oldukça yorucu kağıt işleriyle özdeşleşen geleneksel rent-a-car şirketlerinden farklı olarak, kişilerin kendi araçlarını yalnızca günlük değil saatlik olarak da kiralamasını sağlaması. Araç kiralamak isteyenlerin daha uygun fiyatlı ve daha geniş bir ürün çeşitliliğiyle karşılaştığı platformdan kiralanan her araç sayesinde, trafikten tam 9 araç çekilmiş oluyor.

Garajyeri, İstanbul gibi trafik sorunuyla boğuşan bir kentte, araç sayısının artmasına karşı bir önlem olarak da öne çıkıyor. Mahalledeki araçları kiralayarak komşuluk ilişkilerini güçlendirmek de Garajyeri’nin sosyal hedefleri arasında.

Aracını kullanmaya vakit bulamayıp ayda 1500 TL gibi ek bir gelir yaratmak isteyen araç sahipleri ile özellikle de hafta içi servisle işine gittiği için yalnızca haftasonu kullanacağı bir araba satın almak istemeyen beyaz yakalı çalışanlar için harika bir fırsat olduğunu söylemeliyiz.

Peki Garajyeri Nasıl Çalışıyor?

10 yaşından genç olan araçlarının zorunlu trafik sigortasını yaptırmış olan araç sahipleri araçlarını sisteme kayıt edip TC kimlik numaralarını, cep telefonu numaralarını, IBAN numaralarını, e-posta adreslerini ve ruhsat bilgileri gibi temel verileri siteye giriyor. Verilen bilgilerin doğruluğunu geçerli sorgulama sistemleriyle kontrol eden Garajyeri, araç sahipleriyle iletişime geçiyor ve üyeliklerini onaylıyor. Araç kiralamak isteyenler de aynı şekilde bilgilerini vererek platforma üye oluyor ama ayrıca, ehliyet puanı yeterliliği ve Facebook ile giriş gibi bir takım ek zorunluluklar da var.

Platformdaki araçların saatlik veya günlük kira fiyatları araç sahipleri tarafından belirleniyor. Araç kiralamak isteyen kullanıcılar lokasyon ve tarih seçerek arama yapıyor ve gelen sonuçlar içinden, fiyat, model ve mesafe açısından en uygun olan araca istekte bulunuyorlar. Araç sahibi bu isteği onayladığında, kiracı Garajyeri üzerinden ödeme yapıyor ve gidip anahtarı elden teslim alıyor. Araç iade edilinceye kadar Garajyeri hesabında tutulan kira bedeli, aracın teslimiyle
birlikte araç sahibine aktarılıyor.

Çevrendeki Araçları Sahibinden Uygun Fiyatlara Kiralama Şansı!

Peki ya Araç Güvenliği?

Garajyeri, hem araç sahiplerinin hem de araç kiralamak isteyenlerin çok önemsediği araç güvenliği sorununu Doğa Sigorta ile çözüyor. Türkiye’de kişiden kişiye araç kiralama sigortası kavramını ilk kez ortaya koyan Garajyeri, Doğa Sigorta ortaklığıyla, kiralama süresince sigorta güvencesi altına almış.

Ayrıca kiralama boyunca araçlar sigortalamanın yanında 7×24 yol yardımı ve çekici hizmeti de sağlayan Garajyeri, aslında oldukça iddialı bir sistem sunuyor. Kendi geliştirdiği araç takip sistemiyle ek bir güvenlik katmanını devreye sokan platform, araç sayısı arttıkça kullanıcılar tarafından çokca talep alan bir sistem olmayı hedefliyor. Türkiye’nin ilk kişiden kişiye araç kiralama platformu Garajyeri.com’a ilk dört ayda binden fazla İstanbullu otomobil sahibi araçlarını kaydettirmiş olması, bu hedefin gerçekçiliğini gösteriyor.

Girişimin Potansiyeli Nedir?

TOKKDER rakamlarına göre 2012 yılında yılda 4 milyon gün günlük araç kiralama yapılmış. Pazar, yılda ortalama yüzde 15-20 civarı bir büyümeye sahip. Garajyeri’nin hedefi araç kiralama sektöründe, Türkiye’deki tüketicilerin online ortamdaki ilk tercihi olmak ve kısa sürede Orta Doğu ve Doğu Avrupa’ya doğru genişlemek. Garajyeri Girişimcileri, araç ihtiyacı duyan birinin ilk bakacağı yerin Garajyeri.com olacağı iddiasındalar.

2015 yılının ocak ayında Arda Aşkın, Güven Özyurt, Erman Çağıral ile Doğa Girişim tarafından yapılan yatırımla kurulan Garajyeri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.garajyeri.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi paylaşım ekonomisine ilgi duyan, aracını kiralamak isteyen ve kısa süreli araç kiralama ihtiyacı olan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor