Türkiye-Güney Afrika İş Forumu, T.C. Ekonomi Bakan Yard. Adnan Yıldırım, G.Afrika Cumhuriyeti Kobilerden Sorumlu Bakan Yard. Elizabeth Thabethe, G.Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo’nun katılımları ile DEİK Afrika İş Konseyleri Koord. Başkanı Tamer Taşkın’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Türkiye-Güney Afrika İş Forumu, T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Güney Afrika Cumhuriyeti Kobilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo’nun katılımları ile DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın’ın ev sahipliğinde 28 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
Ticaret, yatırım, enerji, turizm ve lojistik merkezi olan Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde geçen on yılda Avrasya Bölgesi’nde bir cazibe merkezi haline geldiğini anımsatan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “800 milyar doların üzerindeki nominal gayri safi yurtiçi hasılası, 400 milyar dolarlık mal ticareti, 50 milyar dolarlık hizmet ticareti geliri ve son on yıldaki toplam 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım miktarı, Türkiye’nin çarpıcı yükselişinin temel göstergeleri.” dedi.
Projelerin Değeri 55 Milyar Dolar
Yıldırım, şunları söyledi: “Stratejimiz sayesinde, Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizde önemli mesafeler katedildi. Kıta ile olan ticaret hacmimiz 2014'te 23.4 milyar dolara, Afrika’daki Türk yatırımları 6.2 milyar dolara ve Türk müteahhitlik firmaları tarafından kıtanın tamamında üstlenilen projelerin değeri ise 55 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Güney Afrika, güçlerini birleştirmeli ve bu enerjinin ortaya çıkaracağı ortaklık fırsatlarını sadece Afrika için değil tüm dünya için değerlendirmeli.”
"Güney Afrika’da Yapılacak Çok İş Var"
Güney Afrika’ya ihracatın 2014 yılında 545 milyon dolar, buradan yapılan ithalatın ise 1.1 milyar dolar olarak kaydedildiği bilgisini veren Yıldırım, söz konusu ülkenin Türkiye’nin Sahra Altı Afrika’daki en büyük ikinci ticaret ortağı olduğunu kaydetti.
10 yıl zarfında ülkeler arasındaki ticaret hacminin 2 kattan fazla artırılmış olmasına rağmen halen yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları ekledi: “Türkiye ve Güney Afrika arasındaki yatırım ve müteahhitlik rakamlarının ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığını görüyoruz. Ülkemizin Güney Afrika’da yaklaşık 500 milyon dolar değerinde yatırımı mevcuttur. Müteahhitlerimizce bugüne kadar Güney Afrika’da 18.6 milyon dolar değerinde toplam 3 proje üstlenildi.”
Yatırımcıya Özel Teşvikler
Güney Afrika Cumhuriyeti Kobilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Güney Afrika’nın birçok ülke ile tercihli ticaret anlaşmasının olduğunu söyledi. İki ülkenin stratejik konumlarından faydalanılması gerektiğini belirten Thabethe, Afrika’da Güney Afrika’nın ekonomik güç olarak yoluna devam ettiğini söyledi. Güney Afrika’da yatırımcılar için önemli fırsatların bulunduğunu belirten Thabethe, Türk işadamlarına yerel üreticiler ile ortaklık kurabileceklerini, ülkenin bir yatırım destinasyonu olduğunu söyledi. Afrika'nın nüfusunun 1 milyar civarında olduğunu ve Güney Afrika'dan her yere açılımın mümkün olduğunu hatırlatan Thabethe, "Gümrük vergilerimiz iş adamları için son derece dostane seviyede. Teşviklerle de doğrudan yatırımları cezbediyoruz." dedi.
"İki Ülke Ortak Platformlarda Bir Araya Gelmeli"
Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, gelişmekte olan ülkelerin bir takım engeller ve zorluklar ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Güney Afrika ile Türkiye’nin işbirliği ve yatırım fırsatlarını atağa geçirmek için çalıştıklarını belirten Khumalo, Güney Afrika’da Arçelik ve Anadolu Holding’in büyük yatırımcılar arasında olduğunu söyledi. Khumalo, iki ülke ekonomilerinin ortak platformlarda küçük ve orta ölçekli şirketler için bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.
"Güney Afrika Piyasasında Uzun Vadeli Planlama ve Strateji İzlenmeli"
DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve Sahra Altı Afrika’nın ekonomik lideri olan Güney Afrika ile Türkiye’nin ticaret hacminin 2014 yılında 1 milyar 734 milyon dolar olduğunu söyledi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin zengin hammadde kaynakları, tekstil, turizm otomotiv ile tarım gibi sektörlere ve oturmuş bir altyapıya sahip olduğunu belirten Taşkın, iki ülke arasındaki ticaretin çeşitlendirilerek geliştirilebileceğini vurguladı. Güney Afrika’da gerçekleştirilmesi planlanan projelerde Türk iş adamlarının önemli roller alabileceğini vurgulayan Taşkın, firmaların Güney Afrika piyasasında kısa vadeli değil uzun vadeli planlama ve strateji izlemeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye-Güney Afrika İş Forumu, Güney Afrika Gümrük Birliği beyaz eşya pazarının lideri, 324 milyon dolar ciroya sahip Defy firmasını Temmuz ayında satın alan Arçelik’in sponsorluğunda gerçekleşti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.deik.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.