Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Türkiye dünyada 6 insansız hava aracı üreten ülkeden bir tanesi. Bunu son derece önemsiyoruz. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli geliştirmenin gayretindeyiz" açıklamasında bulundu. Detaylar haberimizde..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: "Türkiye dünyada 6 insansız hava aracı üreten ülkeden bir tanesi. Bunu son derece önemsiyoruz. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli geliştirmenin gayretindeyiz" açıklamasında bulundu.
"Savunma Sanayindeki Yerlilik Oranımız Yüzde 60'lara Geldi"
Işık gazetecilerin, "Yerli insansız hava aracı ANKA'nın silahlı versiyonlarını operasyonel olarak önümüzdeki günlerde görebilecek miyiz?" şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:
"İnsansız hava aracının tehdit gördüğünde komuta merkezinden Bozok füzesinin atılarak hedefin imha edilmesini sağlayacak teknolojimiz var. Bunun seri üretimiyle ilgili de Savunma Sanayimiz gerekli çalışmayı yapıyor.
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyayı hepimiz biliyoruz. Etrafımıza baktığımız zaman 5'ten fazla ülkede devlet otoritesi hiç yok. Belki bir o kadar ülkede de kamu düzeni tam sağlanabilmiş değil. Böyle bir coğrafyada Türkiye'nin çok güçlü bir orduya, bu ordunun çok iyi bir savunma sanayine ihtiyacı var. 2002'de savunma sanayinin yerlilik oranı yüzde 24'tü, bu yüzde 24'ün de niteliği çok düşüktü. Şu anda Allah'a hamdolsun, savunma sanayindeki yerlilik oranımız yüzde 60'lara geldi. Nitelikte de ciddi artış sağladık. Artık sadece kendi silahlarımızı üretmekle kalmıyoruz, dünyanın en gelişmiş silah fabrikalarına Türkiye'den parça satıyoruz. Bu bizim uyguladığımız politikaların sonucudur. Biz offset uygulamalarına çok önem verdik. Eğer ben yurtdışından silah satın alıyorsam o firmanın da Türkiye'den mal almasını zorunlu hale getirdik. Bu noktada yaptığımız çok yoğun yatırımlar savunma sanayinde çok önemli bir noktaya getirdi Türkiye'yi."
Bugün terörle mücadelede büyük oranda yerli silahların kullandığına dikkati çeken Bakan Işık, "Hatırlarsanız bir dönem bazı ülkeler terörle mücadele 'benim silahımı, tankımı, şunumu, bunumu kullanamazsınız' diye sınırlama koyuyordu. Şimdi bu sınırlamaların hiçbirisine tabi olmamız gerekmiyor. Kendi silahımızı kendimiz üretiyoruz. İnsansız hava araçlarıyla ilgili de bu süreç öyle bir süreç ki, bisiklet sürmek gibi, durduğunuz an düşersiniz. Onun için sürekli teknolojiyi yenilemek, insansız hava araçlarının yakıt noktasında, daha yüksek irtifadan, daha sessiz uçmasını sağlayacak, silah sistemiyle yüklenmesini sağlayacak, komuta kontrolünü güçlendirecek, yazılımlarını çok daha geliştirecek pek çok projeyi de art arda devreye sokuyoruz. Türkiye dünyada 6 insansız hava aracı üreten ülkeden bir tanesi. Bunu son derece önemsiyoruz. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sürekli geliştirmenin gayretindeyiz. TÜBİTAK'ta yeni projeleri art arda devreye alıyoruz. Asıl önceliğimiz sadece TÜBİTAK'ın , kamunun bu noktada çalışması değil, özel sektörün de bu noktada daha fazla yatırım yapması" değerlendirmesinde bulundu.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.