Türkiye’de oyuncak sektörünün korunması ve tekrar canlanması için sürdürülen çalışmalar tasarım ayağı ile devam ediyor. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın başkanlığında düzenlenen 12. Türk Tasarım Danışma Konseyi’nin öncelikli gündem maddesi oyuncak tasarımı oldu. Detaylar haberimi
Türkiye’de oyuncak sektörünün korunması ve tekrar canlanması için sürdürülen çalışmalar tasarım ayağı ile devam ediyor. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın başkanlığında düzenlenen 12. Türk Tasarım Danışma Konseyi’nin öncelikli gündem maddesi oyuncak tasarımı oldu.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu tüm bakanlık temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, tasarlanacak yerli oyuncaklar için atılması gereken adımları aktardı. Sektör, yaratılacak yeni karakterlerin çizgi filmlerle desteklenmesini istiyor.
Türk plastik sektörü önderliğinde başlanan yerli oyuncak sektörü üretimi çalışmalarında tasarım aşamasına geçildi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en önemli tasarımcılarıyla bir araya gelen PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı), üretilecek yeni oyuncakların tasarımı için yapılması gerekenleri 12. Türk Tasarım Danışma Konseyi’nde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile paylaştı. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun gerçekleştirdiği sunum ile tasarım aşamasının yönetiminde atılması gereken adımlar, beklenti ve istekler dile getirildi.
Toplantıda, kültürel değerlerin bir yansıması ve çocukların geleceğine yönelik önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilen oyuncakların Türkiye’deki üretim aşamasının tasarımla desteklenmesi gerektiği belirtildi. Özellikle üretimi yapılacak yeni oyuncaklar için tasarım ölçeğinin tekrar gözden geçirilmesi beklendiği aktarıldı. Eğitim desteğine dikkat çekildi ve bazı üniversitelerde Oyun ve Oyuncak Tasarımı konusunda öğrencilere seçmeli/ek dersler verilmesi gerektiği vurgulandı. Oyuncakların tasarımı için yazılım-donanım ile mesleğe oryantasyon süresi desteği, kalıp maliyetlerinin teşviki, numune oyuncak temini ve gümrük işlemleri için kolaylık sağlanması da istekler arasında yer aldı.
Ayrıca PAGEV öncülüğünde oyuncak sektörünün üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü son sınıf öğrencilerinin bitirme tezlerinin oyuncak tasarımı konusunda oluşturulması yönünde bir çalışma başlatıldı.
12. Türk Tasarım Danışma Konseyi toplantısında yerli oyuncak sektörü için desteklerine devam ettiklerini belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Yerli oyuncak üretimi için tüm süreçler ile PAGEV olarak bizzat ilgileniyoruz. Tasarım da üretimimizdeki en önemli aşama. Türk Tasarım Konseyi’nde Sayın Bakanımıza geçtiğimizde günlerde Türkiye’nin en önemli tasarımcılarıyla gerçekleştirdiğimiz toplantımızın sonuçlarını aktardık. Yeni oyuncaklarımızın üretim, tasarım, reklam ve pazarlama konusunda birçok desteğe ihtiyacı var. Ancak bu şekilde planladığımız üretimi gerçekleştirebiliriz. Oyuncak sektörü dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyor. Bildiğiniz gibi karakterli ürünler, geleneksel oyuncaklar ve dijital oyuncaklar artık bir bütün olmaya doğru gidiyor. Dünyanın birçok ülkesinde oyuncaklar ve bu oyuncakları oluşturan karakterler özellikle çizgi film desteği ve çılgın tanıtımlarla çok geniş kitlelere ulaşıyor ve satış rakamları patlıyor. Bizler de benzer uygulamayı Türkiye’de hayata geçirebiliriz. Çizgi filmlerle yarattığımız karakterleri yerli oyuncak sektörü ile destekleyebiliriz. Hatta ilerleyen süreçte oyuncaklarımızı bilgisayar oyunlarına bile taşıyabiliriz. Bunu başarabilecek potansiyelimiz mevcut. Yalnızca başlangıç için biraz desteklenmeye ihtiyacımız var” dedi.
"Tasarımı Kilit Faktör Olarak Görüyoruz"
12.’si gerçekleştirilen Tasarım Konseyi toplantısının en önemli günden maddelerinden birini oyuncak tasarımının oluşturduğunu açıklayan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz Oyuncak Sektörü Çalıştayı'nda yerli oyuncaklar için tasarımın önemine değinmiştik. Bu doğrultuda oyuncak sektöründe tasarım konusunu Tasarım Konseyi bünyesinde ele almaya karar verdik. Toplantımızda, oyuncak sektörünün bu konudaki sorun ve ihtiyaçlarını dinledik. Bakanlık olarak tasarıma yönelik yeni destek mekanizmalarını kısa zamanda hayata geçireceğiz.”
Türkiye'nin hem kamu hem de özel sektör olarak, ekonomide niteliği ve katma değeri yüksek ürünleri artırmak konusunda önemli bir motivasyon yakaladığına işaret eden Işık, bilim ve teknoloji politikalarının özünü oluşturan bu unsurun, Türkiye'nin temel önceliği olmayı sürdüreceğini kaydetti. Bu anlamda nitelik, rekabet ve katma değer artışının en önemli unsurlarından biri olan tasarım konusuna da öncelik verdiklerine dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:
"Tasarımı, ihracatımızdaki kilogram başına fiyatı 1,7 dolardan 3 dolarlara çıkaracak kilit faktör olarak görüyoruz. Bakanlığımız bünyesindeki Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre de tasarım, Ar-Ge ve ihracat yapan firmaların daha fazla kar ettikleri çok açık ve net olarak görülüyor. Tasarım Konseyi bünyesindeki çalışmalarımızı da bu amaç doğrultusunda, kararlı bir şekilde, ara vermeden sürdürüyoruz. Yılda iki defa gerçekleştirdiğimiz Tasarım Konsey toplantılarının yanı sıra konsey bünyesinde faaliyet gösteren komitelerimiz de teknik düzeydeki çalışmalarına devam ediyorlar. Tasarım adına çalışmalar yürüten kalıcı mekanizmalardan olan Tasarım Konseyi'nin kurumsallaşma sürecinde gelmiş olduğu nokta ise son derece önemlidir."
Hem ürün tasarımı, hem kalıp tasarımının oyuncak sektörü açısından önemine dikkati çeken Işık, toplantıda sektörün tasarım alanındaki sorun ve ihtiyaçlarını dinleyeceklerini ifade etti.
"Yeni Destek Mekanizmalarını Hayata Geçireceğiz"
Işık, Bakanlık olarak tasarıma yönelik yeni destek mekanizmalarını en kısa zamanda hayata geçireceklerini bildirdi.
Tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesine yönelik taslağı TBMM'ye sevk ettiklerini hatırlatan Işık, şu değerlendirmede bulundu:
"Orada kurulacak 10 kişilik bir tasarım ofisi, Ar-Ge merkezi gibi tüm desteklerden faydalanacaktı. Bir farklılık daha getirmiştik önerimizde, hala şu anda gündemde 10 kişilik bir ekip kuramayan firmalarımızda tasarım ofislerinden hizmet aldığı sürece onlar da vergi indirimlerinden faydalanacaktı. Yani 2 kişilik 3 kişilik bir firma bile tasarıma artık yönelsin diye arzu ediyoruz. İnşallah önümüzdeki seçimlerden sonra oluşacak Meclis'in ilk konularından biri bu olur, ilk yasalaşacak taslaklardan biri de tasarımla ilgili bu teklifimiz olur."
Bakanlık olarak üzerinde önemle durulan konulardan birinin de tasarım ofislerini Ar-Ge Merkezi gibi desteklemek olduğunu, bununla ilgili de tasarımcı istihdamına önem verdiklerini belirten Işık, tasarımcı istihdamını artırmak için gayret edeceklerini söyledi.
Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ndaki eylemlerin paydaş kurumların çalışmaları neticesinde birer birer hayata geçirildiğini anlatan Işık, "Strateji belgesinde yer alan 5 hedef kapsamındaki 34 faaliyeti hayata geçirmeyi başardığımızda ülkemiz tasarım ve tasarım üretimi konusunda çok daha iyi bir noktaya gelecektir" şeklinde konuştu.
Haberimizi oyuncak sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.