2015 Küresel İnovasyon Endeksi Açıklandı! Peki Türkiye Ne Durumda?

Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun bu yıl 8.si Cornell Üniversitesi, INSEAD ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) işbirliği ile geçtiğimiz hafta yayınlandı. 2014 yılında 54. sırada kendine yer bulan Türkiye bu yıl 4 basamak gerileyerek kendisine 58. sırada yer buldu. Detaylar

Her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporunun bu yıl 8.si Cornell Üniversitesi, INSEAD (The Business School for the World) ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) işbirliği ile geçtiğimiz hafta yayınlandı. 2014 yılında 54. sırada kendine yer bulan Türkiye bu yıl 4 basamak gerileyerek kendisine 58. sırada yer buldu.

Küresel İnovasyon Endeksi ülkelerin inovasyon faaliyetlerini çok boyutlu bir zeminde incelemekte. Ülkelerin uzun dönemli büyümelerinin, üretim faaliyetlerinin teşvikinin ve iş yönünden gelişimlerinin amaçlandığı raporda dünya nüfusunun %95.1’lik bir bölümünü kapsayan 141 ülke incelenmekte.

Ana teması “Kalkınma İçin Etkin İnovasyon Politikaları” olarak belirlenen 2015 yılı raporu öncelikli olarak 141 dünya ekonomisinin inovasyon kapasitelerini farklı bileşenler altında incelemekte. Raporda, yerel ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi ve yenilikçi yönlerin geliştirilebilmesi için inovasyonun arkasında yatan insan gücünün farkında olunması gerekliliği vurgulanıyor.

İnovasyona Girdi Veriler Nasıl Belirleniyor?

2015 yılının inovasyon endeksi için oluşturulan veriler iki alt eksene dayanıyor. Bunlar İnovasyon Girdi Alt Endeksi ve İnovasyon Çıktı Alt Endeksi.

  • Girdi Alt Endeksi 5 temel bileşenden bu bileşenler ise 3 göstergeden oluşuyor. Bunlar;
  1. Kurum ve Kuruluşlar (politik çevre, düzenleyici çevre, iş çevresi)
  2. İnsan Kaynağı ve Araştırma (eğitim, yükseköğretim, ar-ge)
  3. Altyapı (bilişim, genel altyapı, sürdürülebilir çevre)
  4. Pazar Gelişmişliği (kredi, yatırım, ticaret & rekabet)
  5. İş Gelişmişliği (bilgi işçileri, inovasyon çevresi, bilgi birikimi)
  • Çıktı Alt Endeksi 2 temel bileşenden bu bileşenler ise 3 göstergeden oluşuyor. Bunlar;
  1. Bilgi ve Teknoloji Çıktıları (bilgi üretimi, etkisi ve yayılımı)
  2. Yenilikçi Çıktılar (maddi olmayan varlıklar, yenilikçi ürün ve hizmetler, çevrimiçi yaratıcılık)

Bu göstergeler de toplamda 79 alt göstergeye ayrılarak bu göstergelerin ağırlıklandırılmış skorları alınmış ve bu yılki Küresel İnovasyon Endeksi oluşturulmuş.

 

 

Raporda dünyanın en inovatif ülkeleri sıralamasının ilk 5’inde sırasıyla İsviçre, İngiltere, İsveç, Hollanda ve ABD yer alıyor. Dünyanın en inovatif 25 ekonomisinde geçmiş raporlara göre çok büyük değişiklikler olmadığı gözlemlenmiş olmakla birlikte Çin (29. sırada) ve Malezya (32. sırada)’nın daha üst basamaklara tırmanarak ilk 25’i zorladığı gözlemlenmekte.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Asya bölgesindeki inovasyon lideri ülkeler sırasıyla Avrupa’da İsviçre, İngiltere ve İsveç; Kuzey Afrika ve Batı Asya’da İsrail, Kıbrıs ve Suudi Arabistan, Orta ve Güney Asya’da Hindistan, Kazakistan ve Sri Lanka; Uzakdoğu Asya’da ise Singapur, Hong Kong(Çin) ve Kore Cumhuriyeti.

Gelir gruplarına göre inovasyon lideri ülkeler yine sırasıyla İsviçre, İngiltere, İsveç, Hollanda ve ABD olarak gerçekleşmiş. Orta gelir grubunun üstünde Çin, Malezya ve Macaristan, orta gelir grubunun altında Moldava, Vietnam ve Ermenistan ile düşük gelir gruplarında Kenya, Mozambik ve Uganda yer alıyor.

Bilimsel yayın, patent ve üniversite kalitelerinin incelendiği göstergelerde ise ilk 3 sırada sırasıyla ABD, İngiltere ve Japonya. İnovasyon endekslerini geçen yıla göre en çok artıran ülkeler ise sırasıyla Tacikistan (+23), Sri Lanka (+20), Vietnam (+19), Karadağ (+18) ve Filipinler (+17).

İnovasyonda Türkiye nerelerde kazanıyor nerelerde kaybediyor? konusunun analizini makalenin devamı olan buradan okuyabilirsiniz.

Küresel İnovasyon Endeksi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.globalinnovationindex.org adresini ve buradaki pdf dosyasını incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Stratejik Bilişim Danışmanı Ufuk Kılıç'ın www.ufukkilic.com.tr adresli blogunda kaleme aldığı bu makalesini tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor