Türkiye'nin 2023 Ar-Ge Hedefinin Gerçekleşmesini Teknoparklar Sağlayacak!

Kocaeli Üniversitesi'nin (KOÜ) Başiskele ilçesinde bulunan teknoparkını ziyaret eden Işık, Türkiye'de 61 teknoparktan 46 tanesinin faal olduğunu belirterek, teknoparklarda yaklaşık 33 bin personelin çalıştığını ifade etti. Detaylar haberimizde..

Kocaeli Üniversitesi'nin (KOÜ) Başiskele ilçesinde bulunan teknoparkını ziyaret eden Işık, yetkililerden brifing almasının ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 61 teknoparktan 46 tanesinin faal olduğunu belirterek, teknoparklarda yaklaşık 33 bin personelin çalıştığını ifade etti.

Bunlardan 28 binini Ar-Ge çalışanlarının oluşturduğunu anlatan Işık, "Hükumetimizin, devletimizin sağladığı destekler dolayısıyla özellikle Ar-Ge ve inovasyon noktasında teknoparklara çok ciddi bir ilgi var. Şu anda 2 milyar doları geçti teknoparklarda yaptığımız ihracat. Bu rakamları çok daha yukarı seviyelere çıkarmak istiyoruz. Teknoparklardaki cirolar çok ciddi rakamlara ulaştı,  25 milyar lirayı zannediyorum geçti. Teknoparkları, teknoparklarda yapılan üretimi, Ar-Ge'yi artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Bakan Işık, Kocaeli Üniversitesi teknoparkında yüzde yüz dolulukla çalışıldığını, burada ciddi bina ihtiyacı ortaya çıktığını belirterek,  şöyle devam etti:

"Firmalarımızın yoğun talepleri var. Hem firmalarınız kendi binalarını yapmak hem de özellikle bir Ar-Ge binasında faaliyette bulunmak istiyorlar. Kocaeli teknoparka yeni bir bina kazandırmakla ilgili çalışmamızı başlatıyoruz. 2016 yılı içerisinde ümit ederiz ki inşaat çalışmalarına başlarız. Bu konuda, Kocaeli Üniversitemiz ve teknoparkın ortakları ile bakanlığımızın da desteğiyle buraya güzel bir Ar-Ge binası kazandırmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Arkadaşlara talimat verdim. Kendi binalarını yapmak isteyen firmalarla ilgili de teknopark yönetimi de çalışmalarını yürütecek."

 "2023 Ar-Ge Hedefini Teknoparklar Sağlayacak"

Teknoparkların ,Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon açısından son derece önemli bir işlev gördüğünü, Türkiye'nin 2023 hedefi olan 300 bin Ar-Ge personelini, teknoparkları ve merkezleri geliştirerek sağlayabileceklerini aktaran Işık, 2002 yılında Türkiye'de  2 olan teknopark sayısının 46'ya yükseldiğini vurguladı.

Bakan Işık, artık bilim ve teknoloji yarışında teknoparklar ve Ar-Ge merkezleri sayesinde "bizde varız" dediklerini belirterek, "Hele hele geleceğin teknolojileri alanında bugünden yapacağımız çalışmalar Türkiye'nin o günkü iddiasını ortaya koyacak. Dünyanın teknolojideki geleceği olarak düşündüğümüz alanlarda Türkiye'nin bugünden yaptığı yatırımlar, yarın iddiamızı sürdürmemizi sağlayacak. Bu açıdan teknoparkları önemsiyoruz" diye konuştu.

"TSK, Yerli Teknolojimizle Önemli Başarı Elde Etti"

Bugün, savunma sanayinin Türkiye'nin teknoloji geliştirmesinde çok önemli bir kaldıraç olduğuna da değinen Bakan Işık, şu bilgileri verdi:

"Özellikle terörle mücadele sürecinde kendi kullandığımız yerli teknolojimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin önemli bir başarı elde etmesini sağladı. Burada artık kendi milli uydunuzu kullandığınız zaman istediğiniz bölgeden görüntüyü alabiliyorsunuz. Kendi insansız hava aracı ile hareketli noktaları görebiliyorsunuz. Kendi güdümlü mermilerinizle hedefi çok rahatlıkla vurabiliyorsunuz. Bundan 15 yıl önce terörle mücadelede maalesef, 'benim tankımı kullanamazsın, benim silahımı, mermimi kullanamazsın' gibi pek çok sınırlamalar vardı. Savunma sanayi Türkiye'nin teknolojisine çok ciddi katkı sağladı, şimdi Türkiye'nin teknolojik birikimi savunma sanayinde yerliliğe çok ciddi katkı sağlıyor. Bu birbirini sürekli besleyen, geliştiren mekanizma. Türkiye bu yolda kesinlikle duraksamadan, aksamadan devam etmek durumunda. Türkiye'nin önündeki gelecek özellikle orta yüksek ve yüksek teknolojiye yatırım yapmaktır. Bunu Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli görüyoruz."

 "Ar-Ge ve İnovasyon Yapan Firmalara Teşvik Artacak"

Yerli otomobil projesinin devam ettiğini hatırlatan Bakan Işık, artık mekanik aksamın yerli otomobilde ikinci plana düştüğünü, batarya ve elektronik aksamın, donanım ve yazılımın daha önemli hale geldiğini vurguladı.

Işık, teknolojiye daha fazla yoğunlaşılması gerektiğini belirterek, "Teknoloji üreten insanları hem moral motivasyon olarak daha fazla desteklemeniz gerekiyor, hemde devlet olarak onlara sunduğunuz imkanları artırmanız gerekiyor. Bizde bu gayret içindeyiz. Teknoloji üreten insanlara, Ar-Ge ve inovasyon yapan firmalarımıza daha fazla destek ve daha fazla teşvik noktasında her geçen gün çalışmalarımızı artıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işık, konuşmasını tamamlamasının ardından, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Teknopark A.Ş Genel Müdürü Sadık Semizoğlu ve beraberindeki diğer yetkililerle birlikte teknoparkı gezdi.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor