Women Scientists Kitabına Giren 3 Bilim Kadınımız Gurur Verdi!

Üç Türk Bilim Kadınımız; Sezer Şener Komsuoğlu, Gülsün Sağlamer ve Ayhan Ulubelen, OXFORD Üniversitesi yayınlarından “WOMEN SCIENTISTS” kitabına girmeyi başararak bizleri gurulandırdı. Detaylar haberimizde..

Üç Türk Bilim Kadınımız; Sezer Şener Komsuoğlu, Gülsün Sağlamer ve Ayhan Ulubelen, OXFORD Üniversitesi yayınlarından “WOMEN SCIENTISTS” kitabına girmeyi başararak bizleri gurulandırdı.

Magdolna Hargittai tarafından kaleme alınan ve Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan Women Scientists-Reflections, Challenges, and Breaking Boundaries [Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak] isimli kitapta dört kıtadan 18 ülkeden alanında başarılı olmuş bilim kadınları konu edilmiş.

Kitaba ülkemizde üç bilimkadını da girmayi başardı. Kitabın Türkiye’de Bilim Kadınları başlıkları bölümünde; Sezer Şener Komsuoğlu, Gülsün Sağlamer ve Ayhan Ulubelen’in hayatları ve çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. Adı geçen bilim kadınlarından Şener Komsuoğlu ve Gülsün Sağlamer Türk yükseköğretim sisteminde Rektör olarak hizmet ettiler. Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer de İstanbul Teknik Üniversitesi rektörlükleri görevinde bulundular. Prof. Dr. Ayhan Ulubelen ise İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde uzun yıllar görev yaptı.

Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu Kocaeli Üniversitesindeki iki dönem rektörlük görevinden sonra yeni YÖK tarafından bünyesinde kurulan Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı olarak çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr Gülsün Sağlamer

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü oldu. Mimarlık alanında çalışmalarıyla tanınan Sağlamer, 2005-2009 yıllarında Avrupa Üniversiteler Birliği’nde (European University Association) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi olan Gülsün Sağlamer, Avrupa Komisyonu ‘Marie Curie People Programme Advisory Group’un da 2006’dan beri üyesi. Profesör Sağlamer, Cambridge Üniversitesi ve Queen’s University of Belfast’da misafir profesör olarak da eğitim verdi. Mimarlık alanında çeşitli ödüller alan Gülsün Sağlamer’e Carleton Üniversitesi, Universitatea de Nord Din Baia Mare University Romania ve Ovidius University of Constantza in Romania üniversiteleri tarafından fahri doktora ünvanı da verildi.

Prof. Dr. Ayhan Ulubelen

Türkiye’nin önde gelen kadın analitik kimyacılarından biri. ABD’de Arizona Üniversitesi ve Minesota Üniversitesi’nde eczacılık alanında çalışmalar yürüttü. Profesör Ulubelen, 300’ü aşkın makale yayımlandı ve pek çok kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu. Bu çalışmalarına 3 bini aşkın atıf aldı. 20 kadar yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdi. Doktora danışmanlığını yaptığı öğrencilerinden 6 bilim kadını çeşitli üniversitelerde profesör oldu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, Kimya Bölümü’nde Bitki Kimyası Grubuna 10 yıl danışmanlık yapan Prof. Ulubelen 1985’de Türkiye Kimya Derneği’nin ilk onursal üyesi oldu. NATO Bilimsel Komitesi’ne Türkiye’yi temsilen seçilerek 1986-1990 yılları arasında hizmet vermiş olan Prof. Ulubelen, 1991’de TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. 1994’te TÜBA asli üyeliğine seçildi, bu üyelik 2011’deki istifasına kadar sürdü. Prof. Dr. Ayhan Ulubelen’in çalışmalarını antioksidan ve anti-alzheimer etkili bileşiklerin doğadan keşfi üzerinde yaptığı araştırmalarla sürüyor.

Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu

Dünyada nöroloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Bir dönem Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttü. Komsuoğlu, 40’ın üzerinde SCI yayını ve toplamda 61 tanesi uluslararası olmak üzere 150’nin üzerinde akademik yayının da sahibi.

“WOMEN SCIENTISTS” kitabının üç bilim kadınımıza ayırdığı orjinal metine buradan ulaşabilirsiniz

Kadın okurlarımıza ilham olacağını düşündüğümüz haberimizi kadın okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor