TİM'den 68 Ülkeye Teknoloji Transferinde İşbirliği Çağrısı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin 2023'te 500 milyar ihracat hedefini gerçekleştirme yolunda dış ticareti canlandırmak üzere 68 ülkenin büyükelçi ve bürokratlarını Büyükelçiler Buluşması'nda ağırladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin 2023'te 500 milyar ihracat hedefini gerçekleştirme yolunda dış ticareti canlandırmak üzere 68 ülkenin büyükelçi ve bürokratlarını Trabzon'da ağırladı. İlki geçen yıl Mardin'de düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan Büyükelçiler Buluşması'nda, dünya nüfusu, milli geliri ve dış ticaret hacminin yaklaşık yüzde 30'unu, Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 50'sini aşan ülkelerin büyükelçileri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliğinde ağırlandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Trabzon'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin2023 yılında 1,1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi hedefine ulaşması yolunda katılımcı ülkelerden üretime yönelik daha çok yatırım talep etti. Türkiye'nin son 10 yılda ithalatını 1,5 kat, doğrudan yabancı yatırım girişlerini de 3,5 kat arttırdığına dikkat çeken Büyükekşi, "Hollanda, Avusturya ve İngiltere, ülkemize en fazla doğrudan yabancı yatırım yapan ülkeler. Ama sizden özellikle üretime yönelik daha çok yatırım talep ediyoruz. Türkiye'nin dört saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke, 1,5 milyar nüfus ve 10 trilyon dolarlık dış ticaret var. Türkiye ile işbirliği, çok geniş coğrafyalara erişim anlamına geliyor. Kazan-kazan prensibiyle çok başarılı ortaklıklara imza atabiliriz" şeklinde konuştu.

Hedef Kilo Başına İhracat Değerini Artırmak

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram değerini yükselttiklerini, bundan sonra daha da yükseltmek istediklerini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Kilo başına ihracat değeri mücevher sektöründe 974 dolar, savunma-havacılık sektöründe 30 dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 18 dolar. İhraç ettiğimiz ürünlerin kilogram değerini daha da yükseltmek için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanıyoruz. İnovasyon kat üstüne kat çıkmaktır. Ülkelerle işbirliği, inovasyonda daha çok başarı demek. Tüm ülkeleri iş birliğine davet ediyoruz. Özellikle teknoloji transferi konusunda her türlü işbirliğine açığız."

Büyükelçiler: "Trabzon, özellikle Rusya ile ticarette yeni kapı olabilir”

Toplantıda söz alan Belarus Büyükelçisi Andrei V. Savinykh, "Trabzon, Türkiye ile Belarus arasındaki ticaretin gelişimi için büyük potansiyel barındırıyor. Şimdiye dek İstanbul ve Samsun ile olan ticaret kapımızı Trabzon ile genişletebiliriz" diye konuştu.

Trabzon'a ilk kez geldiklerini ifade eden Avusturya Büyükelçisi Klaus Wolferde, "İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, özellikle Rusya ile ticarette Trabzon ile yeni bir kapı açıldığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Litvanya Büyükelçisi Audrius Brüzga, "Trabzon, ihracat potansiyeli ve vizyonu olan bir şehir. Hava ve deniz açısından güçlü bir ulaşım ağına sahip olması, Litvanya ile ikili ticarette daha fazla işbirliği yapılmasına olanak tanıyor" dedi.

Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri, "Trabzon'da da bir kez daha gördük ki, Türkiye insanının en belirgin üç özelliği; zeka, organizasyon yeteneği ve misafirperverlik. Bu gezi için TİM'e teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

TİM kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor