G3 Forum'da 600 Girişimciye 90 Mentorden Girişim Tavsiyesi!

Girişimcilik hafatasının ülkemizdeki en büyük etkinliği olan Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum 5. kez girişimci ve girişimci adaylarını İstanbul Suada’da bir araya getirdi. Detaylar Haberimizde..

Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum, bu yıl 5. kez girişimci ve girişimci adaylarını işin uzmanlarıyla buluşturdu. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 600’ü aşkın katılımcı aralarında Gülden Yılmaz, Ali Sabancı, Hamdi Akın, Acun Ilıcalı, Vuslat Doğan Sabancı, Hasan Aslanoba, Hanzade Doğan Boyner, Murat Özyeğin ve Nevzat Aydın’ın da bulunuduğu 90 mentorle bir araya gelip onların tavsiye ve tecrübelerinden yararlanma imkanı buldu.

Girişimcilik hafatasının ülkemizdeki en büyük etkinliği olan Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum 5. kez girişimci ve girişimci adaylarını İstanbul Suada’da bir araya getirdi.

Uluslararası Girişimcilik Merkezi UGM, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirilen G3 Forum 2015’te, Türkiye’nin 81 ilinden gelen 600’ü aşkın katılımcı, 10’ar kişilik masalarda mentorlerle buluştu. Alanında başarıya ulaşmış 90 iş insanı gün boyunca tecrübeleriyle girişimci ve girişimci adaylarına yol gösterdi.

G3 Forum Başkanı Gülden Yılmaz, G3 Forum’da bugüne kadar yuvarlak masalarda 4 bin 500 girişimci ve girişimci adayını 250 mentor ile buluşturduklarını söyledi. Bu yıl “Neden olmasın?” sloganıyla G3 Forumu hayata geçirdiklerini belirten Yılmaz, “Katılımcılar yuvarlak masalarda alanında başarı yakalamış mentorlerle bire bir temas kurma imkanı yakaladı. Geniş bir iletişim ağı kurup, bilgi alıp kafalarındaki sorulara cevap buldular” dedi.

G3 Forumun panel bölümünde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise genç girişimcilere “Param yok, ben ne iş yapayım demeyin. Dünün parasız gençleri bugünün milyarderleri oldu, dev şirketleri yönetiyorlar. Ve başarısızlıktan da korkmayın, denemden kazanamazsınız” dedi.

İşte mentorlerin yuvarlak masalarda girişimcilere verdiği tavsiyeler:

- TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı

“Girişimcilik konusunun Türkiye’de her zaman birinci planda olması gerekiyor. Girişimcilere ve gençlere yatırım yapmak orta ve uzun vadeli bir iş. Amacımız gençlere girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatabilmek ve onları ‘sen neden bir girişimci olamayasın’ diye düşündürebilmek. Artık sadece fikir sahibi olmak yetmiyor. Girişimcilerin bir iş planının olması, icra etme ve risk alma iç güdüsü olması gerekiyor.”

-FIBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin

“Güçlü ve zayıf yönleriniz ile ilgili gerçekçi olun. Neyi bilmediğinizi bilin. Bunu bildiğiniz noktada ekibinizi zayıf yönlerinizi tamamlayacak kişiler ile güçlendirebilirsiniz, doğru mentorleri seçebilirsiniz.”

-Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın

“Kendi işini yapmak isteyen insanlar için en önemli şey tecrübedir. Çünkü tecrübe ile fiziki gücün kesiştiği nokta, sizin girişimciliğinizin patladığı nokta olacaktır. Ayrıca yeni nesil olarak sizlerin daha eğitimli, daha bilgili geldiğinizi kabul ediyoruz. Kendinizi geliştirmekten kaçınmayın. Mutlaka yabancı dil ve diller öğrenin. Çünkü, artık lokal değil uluslararası işadamlarına ihtiyaç var.”

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

 “Param yok, ben ne iş yapayım demeyin. Dünün parasız gençleri bugünün milyarderleri oldu, dev şirketleri yönetiyorlar. Ve başarısızlıktan da korkmayın, denemden kazanamazsınız. Rüzgar esmeye başlayınca bazılar duvar örer, bazılar yel değirmeni inşa eder. İşte girişimci yel değirmeni inşa eden kişidir. TOBB olarak girişimciliği özendirmek ve girişimcilik kültürünü Türkiye’nin 81 iline yaymak için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Girişimcilik zenginlik demektir, işsizlikle mücadelenin ilacıdır. Odaklanmamız gereken husus; Türkiye’deki şirketlerin daha hızlı büyümesi gerektiğidir. Örneğin en hızlı büyüyen şirketlere baktığımızda, ABD’de ortalama yüzde 7200 büyürken, Türkiye’de yüzde 360 büyüyor. TÜİK veri tabanını kullanarak 17 bin sanayi şirketi üzerinden yapılan analize göre; 5 yıl üstü üste satış, ihracat ve verimliliğini aynı anda arttıran şirket sayısı sadece 15. Bu yüzden ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve şirketlerin iş yapma biçimlerini gözden geçirmesi son derece önemli. Önümüzdeki dönem reformların ivme kazanmasıyla birlikte şirketlerimizin büyük bir atak yapacağını düşünüyorum.”

-G3 Platformu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz

"Girişimciliğin altın kuralının doğru iş planından geçtiğine inanıyorum. Girişimciler gelir ayağı ve pazarlama ayağı çok iyi tanımlanmış bir plan yapmalı. Girişimciler dogmaları sorgulayarak, kalıpları kırarak, ezber bozarak, yaptığı işe ve dünyaya bakarsa iş fırsatlarını daha iyi görebilirler. Bir fikir bir girişim başarısız olabilir ama senin olman için bir sebep yok, Denenmemişi deneyebilirsin, farklılaşarak öne çıkabilirsin. Neden olmasın?”

-Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın

“Girişimcilik, sahip olduğunuz tutkuyu insanların hayatını değiştirecek iş fikirlerine dönüştürmektir. Hedefiniz insanların yaşamlarına “Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?” dedirtecek şekilde dokunmak olsun. Hayallerinizin peşinden koşun, kendinize büyük hedefler koyun, engellerin çözümü, ararsan mutlaka var.”

-Aslanoba Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba

“Dünyada son 2-3 yıldır mobilitenin ateşlediği yepyeni bir dijital devrim yaşanıyor. Dijital ekonomide değerin nasıl yaratıldığını anlamak zorundayız, geç kalırsak zor yoldan öğreneceğiz. Girişimciler özellikle ABD gibi gelişmiş pazarları takip etsinler. Hangi startup’lar yatırım alıyor, hangileri niçin değer kazanıyor, bunları takip edebilirsek, ülkemizde nelerin değişeceğini de öngörebiliriz.”

-Doğan Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner

"Gelecekte iş yapış şekillerindeki değişimin en önemli belirleyicisi teknoloji olmaya devam edecek. Girişimcilerin teknolojideki gelişmelerin mümkün kıldığı yeni fikirleri kovalamak adına her zaman tetikte kalmalarında yarar görüyorum. Aynı zamanda neyi kaçırdıklarının muhasebesini de gerçek zamanlı olarak yapmaları gerekiyor. İşinde yenilik peşinde koşmayanların eninde sonunda rekabette geride kalacağı, yeni girişimlerin daha cazip vaatlerine tarihte hiç olmadığı kadar kısa bir sürede yenik düşeceği bir 'global gerçeklik' çağı yaşıyoruz. Bu dijital çağın kilit girişimci niteliklerinin ise yaratıcılığı beslemek, vasat ile yetinmemek ve sorgulayıcı ve araştırmacı beyinlerden olan ekiplerle çalışmak olduğu inancındayım."

-Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk

“Vodafone olarak 4 yıldan bu yana sponsoru olduğumuz; girişimcilik ekosisteminin tüm taraflarını biraraya getiren, Türkiye’nin bu alandaki en önemli buluşması noktası olan G3 Forumu’na bu yıl ilk kez girişimcilik programımız Vodafone FikirÇarkı ile destek veriyoruz. Vodafone olarak girişimciliği ülkemizin geleceği olarak görüyoruz. Özellikle yeni istihdam alanları yaratması bakımından girişimciliği önemli buluyoruz. Bu nedenle girişimcilik yoluyla gerek gençlerimiz gerekse kadınlarımızın ekonomiye tam katılımlarına destek olmak için sosyal sorumluluk anlayışımızla önemli yatırımlar yapıyoruz. Bir inovasyon ve girişimcilik programı olarak konumlandırdığımız Vodafone FikirÇarkı ile özellikle yenilikçi mobil teknolojilerin ülkemizde daha fazla geliştirilip üretilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın Dijital Dönüşümü’ne katkı sağlayacak projeleri fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar değerlendirerek, altyapı, pazarlama, mentorluk, finansman ve eğitim desteği sunuyoruz. Birinci yılını doldurmak üzere olan Vodafone FikirÇarkı ile bugüne kadar 1.500’ün üzerinde projeye ulaştık. Son 11 ayda 378 proje ön değerlendirme komitesinden geçerken, 165 girişimciyle ayrıntılı görüşmeler yaptık ve 26 projeye destek verdik. Destek verilen projelerden 3 girişim için Londra’da şirketlerini kurduk. 62 melek yatırımcı programımıza üye oldu. Bire bir sağlanan eğitimlerle 11 ayda 1.200 girişimciye ulaştık. Uluslararası Girişimcilik Merkezi ile birlikte Anadolu’da 38 üniversiteye gidilerek 10 binin üzerinde potansiyel girişimciye eğitim verdik. Bu faaliyetler sonucunda, birinci yılımızı tamamladığımızda 5 milyon TL’yi aşan bir yatırım bütçesine ulaşmayı hedefliyoruz. "Vodafone Önce Kadın Programı"mız ile de kadınlarımızın ekonomiye eşit katılmalarını ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmalarını destekliyoruz. Programdan bugüne kadar 580 binin üzerinde kadın faydalandı. Bundan sonra da Türkiye’de girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz.”

-Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Kadın Girşişmciler Kurulu Başkanı Evrim Aras

“Kadın girişimciliğini artırmak için öncelikle kadının kendi önünde kendisinin engel olmaması gerekli. İddia ediyorum aynı zamanda hem çocuk emziren, hem yemek yapan, hem sunum yetiştiren, hem şirketin finansallarıyla uğraşan hem de telefona cevap veren kadın pek çok şeyi erkeklerden daha kolay yapabilir. Bazı prangalar insanın zihninde. Yeterince inanırsak, istersek, işin tembelliğine kaçmazsak, hayal edersek her istediğimizi gerçekleştirebileceğimize inananlardanım. Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 8, erkek girişimci oranı %92. Bu ilk bakışta feci bir rakam gibi görünsede bence fırsatları kendi içinde barındırıyor. Haydi biraz cesaretle bu rakamları altüst edelim”

-TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi

“Banka olarak kendimizi Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlandırıyoruz. TEB Girişim Bankacılığı ile girişimcilere, TEB Özel Bankacılık ile de melek yatırımcılara odaklanıyoruz. Türkiye'de Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansı’nın (BKY) uygulamaya alınmasıyla birlikte 'melek yatırımcı' konseptini müşterilerine sunan ilk bankayız. Bu kapsamda, TEB Özel Bankacılık bünyesinde 2013’te kurduğumuz TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile melek yatırımcılığı Türkiye’de büyütecek, melek yatırımcıların sayısını artıracak çalışmalar yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla, gerçekleştirdiğimiz melek yatırımcılık eğitimleriyle, kurduğumuz geniş network ile ciddi bir tecrübe edinirken, ekosistemin gelişimine de katkı sağladık. Hatta burada, banka olarak kendi ekosistemimizi yarattığımızı da söyleyebilirim. Türkiye’de ve dünyada başka örneği olmayan yeni bir model geliştirerek oluşturduğumuz TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile kazandığımız bankacılık sektöründe ilk olma statümüzü yılın başında kurduğumuz TEB Özel Yatırımcı Kulübü ile daha da ileri taşıdık. Müşterilerimize farklı alanlarda yatırım fırsatları sunarken, TEB Özel Melek Yatırım Platformu ve TEB Özel Yatırımcı Kulübü ile gelecek vadeden projelere sermaye bularak girişimcileri ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Müşterilerimize ve ülke ekonomisine çift yönlü bir fayda sağlamayı sürdüreceğiz.”

Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu hakkında bilgi edinmek için www.g3forum.com web adresiniz ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi ekosistemimizdeki tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor