50. TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu!

TÜBİTAK 50. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK 50. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2015 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri Töreni’nde yaptığı açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan sonra her alanda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da çıtayı yükseltmemiz, hedeflerimizi büyütmemiz gerekiyor. Bu konuda en büyük görev bilim dünyamızın siz kıymetli temsilcilerine düşüyor. Ben sizlere inanıyorum, güveniyorum" dedi.

Türkiye'nin dört bir yanındaki ve yurt dışındaki üniversitelerden 18 bilim insanının, yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı ödül alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl verilen 4 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 13 Teşvik Ödülünü almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik ederken, kendilerinden çok daha büyük başarılar beklediklerini bildirdi. Erdoğan, TÜBİTAK'ın 1966'dan bugüne kadar 160 bilim, 87 hizmet, 470 teşvik, 15 özel ödül vererek 732 bilim insanını maddi ve manevi olarak desteklediğini ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçen yıl Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payının ilk defa yüzde 1 seviyesini geçtiğini ifade ederek, "Yüzde 1 seviyesi, Türkiye'nin hedefleri için asla yeterli değildir. Önümüzdeki dönemde bu oranı artırmaya devam edeceğiz ve gelişmiş ülkelerdeki yüzde 2-3 seviyesine çıkaracağız" dedi.

TÜBİTAK 50. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi. Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada, verilen ödüllerin bilim insanları için ciddi bir moral ve motivasyon değeri taşıdığına inandığını söyledi. Aziz Sancar'ın kimya dalında Nobel ödülü kazanarak, Türkiye'yi gururlandırdığını hatırlatan Işık, "Önümüzdeki süreçte bilimsel faaliyetlerini Türkiye'de sürdüren bilim insanlarımızın da böyle prestijli ödüller kazandığı, hatta Türkiye'de çalışan yabancı bilim insanlarının bu ödüllere aday olduğu bilim ekosistemini hep birlikte inşa edeceğiz. Tarih boyunca bilimin belli merkezlerde serpilip gelişmesine dikkat edersek, bugün yapmamız gerekenleri daha doğru analiz edebiliriz. Bağdat, İskenderiye, Semerkand, Atina, Endülüs, Floransa gibi tarihi tecrübeler, günümüzde Silikon Vadisi gibi örnekler, bilim ve teknolojinin ekosistem meselesi olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.

Geçmişte Müslüman Türk dünyasının, bilim ve düşüncenin gelişimine çok değerli katkılar sağladığına işaret eden Işık, "Fuat Sezgin Hocamızın çalışmalarında da ortaya koyduğu üzere, özellikle Orta Çağ döneminde Müslümanlar dünyada bilimin, teknolojinin, düşüncenin taşıyıcısı ve geliştiricisi oldular. Optikte İbn-i Heysem'in, matematikte Harizmi'nin, mekanikte El Cezeri'nin, tıpta İbn-i Sina'nın, sosyolojide İbn-i Haldun'un, metafizikte İbn-i Rüşd'ün ve daha nicelerinin çalışmaları, bugünkü bilimsel birikimin oluşmasında kilit rol oynamıştır. İşte biz bu toprakları, toplumu yeniden bilimin, özgür düşüncenin, sanatın çok güçlü şekilde hayat bulduğu, değerli bilim insanlarının yetiştiği bir ekosistem haline getirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz"

Işık, Türkiye'nin daha fazla bilgi üreten, ürettiği bilgiyi ticarileştiren ve dünya pazarlarından daha fazla pay alabilen bir ülke haline gelmesini istediklerini bildirdi. Türkiye'nin son 13 yılda üst-orta gelir grubuna yükseldiğini kaydeden Işık, şöyle devam etti:

"Yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmesini hedefliyoruz. Eğitim sistemimizde yapacağımız uygulamalarla, çocuklarımıza erken yaşlarda bilim sevgisi kazandıracak bilim merkezlerimizle, yükseköğretim reformuyla, ülkemizde bilimsel düşünceyi hakim kılmaya çalışıyoruz. Konya, Kocaeli ve Bursa'da kurmuş olduğumuz bilim merkezlerini diğer illerimizde de kurarak, bilim sevgisini daha erken yaşlarda çocuklarımıza kazandırmak istiyoruz. TÜBİTAK'ta başlattığımız Temel Bilimler Burs programını bu açıdan çok önemsiyoruz. Araştırma altyapılarına, üniversitelere, akademisyenlerimize sağladığımız desteklerle, Ar-Ge'ye ayırdığımız ciddi kaynaklarla, Türkiye'de bilimin gelişmesine öncülük ediyoruz."

Üretilen bilginin teknolojiye dönüşmesi için de mevcut mekanizmaları iyileştirmeye devam ettiklerini dile getiren Işık, artık bilgisi, teknolojisi, patenti, lisansı, tasarımı, fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait üretim süreçlerini yaygınlaştıracak adımlar attıklarını vurguladı. Uzay, nanoteknoloji, biyoteknoloji, enerji, savunma gibi alanlarda uygulamalı bilim çalışmalarını desteklemeye öncelik verdiklerinin altını çizen Işık, teknopark, teknoloji transfer ofisi ve mükemmeliyet merkezleriyle bilimsel bilginin ticarileşmesi için gerekli altyapıları inşa ettiklerini anlattı.

"Reformcu kimliğimizi sürdüreceğiz"

Işık, geçen yıl Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payının ilk defa yüzde 1 seviyesini geçtiğine dikkati çekerek, "Yüzde 1 seviyesi, Türkiye'nin hedefleri için asla yeterli değildir. Önümüzdeki dönemde bu oranı artırmaya devam edeceğiz ve gelişmiş ülkelerdeki yüzde 2-3 seviyesine çıkaracağız. Maddi kaynakları artırmak, inanın artık Türkiye için mesele değil. Maddi imkanları artırırken, çok daha önemlisi, bilimin tabiatına uygun bir sosyal ve demokratik ortamı inşa etmek için reformcu kimliğimizi sürdüreceğiz. Bütün bu çalışmalarımızda, en büyük gücümüzün bilim insanlarımız olacağını biliyoruz. Ödüle layık görülen bilim insanlarımızı tekrar kutluyor ve teşekkür ediyorum. Programı himayelerinde gerçekleştirdiğiniz Sayın Cumhurbaşkanımıza tekrar şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Bakan Işık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, ödülleri sahiplerine takdim etti.

TÜBİTAK 50. Bilim, Özel ve Teşvik Ödüllerini Kazanan Akademisyenler

TÜBİTAK 50. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri
Kategori Alan Kazanlar
Bilim Ödülü Temel Bilimler
  • Prof. Dr. Alikram Nuhbalaoğlu (Alıev),
  • Prof. Dr. Marat Akhmet
Sağlık Bilimleri
  • Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan,
  • Prof. Dr. Özcan Erel
Özel Ödül Sağlık Bilimleri
  • Prof. Dr. Hazire Oya Alpar
Teşvik Ödülü Temel Bilimler
  • Doç. Dr. Ramazan Solmaz,
  • Prof. Dr. Atilla Cihaner,
  • Yrd. Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu,
  • Doç. Dr. Hakan Altan
Mühendislik Bilimleri
  • Yrd. Doç. Dr. Can Alkan,
  • Doç. Dr. Mesut Şimşek,
  • Doç. Dr. Sinan Gezici,
  • Prof. Dr. Çağatay Candan
Sağlık Bilimleri
  • Doç. Dr. Hakan Parlakpınar,
  • Prof. Dr. Hasan Kırmızıbekmez
Sosyal Bilimler
  • Doç. Dr. Şaban Nazlıoğlu,
  • Doç. Dr. Z. Ayşecan Boduroğlu,
  • Yrd. Doç. Dr. Kamil Kıvanç Karaman

TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödüllerihakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tubitak.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor