Cash-Back Shopping Sistemini Türkiye’ye Getiren Girişim: Avantajix!

Yaşamları para toplamakla geçen Türkiye’nin iki ünlü nümismatı (para koleksiyoncusu), online alışverişte dünyada yeni trend olan “cash-back shopping” sistemini Avantajix.com ile Türkiye'ye getirdi. Detaylar haberimizde..

Yaşamları para toplamakla geçen Türkiye’nin iki ünlü nümismatı (para koleksiyoncusu), online alışverişte dünyada yeni trend olan “cash-back shopping” sistemini Avantajix.com ile Türkiye'ye getirdi.

İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun Güçlü Kayral ile Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu Tunç Buyurgan, çocukluk yaşlarında gönül verdikleri para koleksiyonculuğu alanındaki çalışmaları ve yayınladıkları kitaplarla nümismat dünyasının önde gelen isimleri arasında yer aldı.

Uzun süre özel sektörde üst düzey yöneticilik yapan Kayral ve Buyurgan, en büyük hobileri olan parayla ilgili ortak iş yapmak amacıyla “kafa yorarken”, dünyadaki online alışverişlerin dörtte birine yakınında kullanılan “cash-back shopping” uygulamasını Türkiye’ye taşımaya karar verir. Daha sonra özel sektördeki görevlerinden ayrılan Kayral ve Buyurgan, Avantajix.com adlı siteyi kurarak kısa sürede sektörün lider markası haline gelmeyi başarırlar.

Avantajix.com ortaklarından Güçlü Kayral, ABD’de başlayan, kısa sürede Avrupa’ya yayılan “cash-back shopping” sistemini Türk tüketicilerle ilk kez kendilerinin tanıştırdığını belirtiyor. Avantajix.com’un bir alışveriş sitesi olmadığını, üyelerden kredi kartı bilgisi istenmediğini anlatan Kayral, sistemi, “Biz alışveriş sitelerine müşteri yönlendiriyoruz, karşılığında o sitelerden komisyon alıyoruz. Bu komisyonu da alışverişi yapan müşteriye ödüyoruz” diye kısaca özetliyor.

Dünyadaki online alışverişlerin dörtte birine yakınının artık “cash-back shopping” sistemi üzerinden yapıldığına dikkati çeken Kayral, şunları söylüyor:
“Sistem oldukça basit. Avantajix.com’a ücretsiz üye olan kişi, internetten bir şey almak isterse, önce avantajix.com’u tıklıyor. Avantajix.com’da giyecek, yiyecek, otel rezervasyonu, araç kiralama, uçak bileti, sigorta gibi aradığı her şeyi bulabileceği, Türk ve yabancı 300’e yakın ünlü alışveriş sitesinin linki yer alıyor. Her alışveriş sitesinin yanında da ödenecek komisyon miktarı görülüyor. İstenilen siteden alışveriş yapılıyor, çıkılıyor. Alınan ürüne alışveriş sitesi bir indirim uygulamışsa, bir kampanya düzenlenmişse, müşteri o indirimden, kampanyadan da aynen yararlanıyor. Bunların üzerine de Avantajix.com’un duyurduğu komisyon, nakit para olarak alışveriş yapılan ayın sonunda müşterinin hesabına aktarılıyor. Müşteri, Avantajix.com üzerinden değil de direkt siteye girmiş olsaydı, alacağı komisyondan haberi bile olmayacaktı. Yani yaptığı alışveriş karşılığı hiç hesapta olmayan ekstra bir para kazanmış oluyor.”

Türk halkının hızla büyüyen bir oranının internet üzerinden şu ya da bu şekilde para harcadığına işaret eden Kayral, “Ancak halkın internetin tüm avantajlarından haberdar olduğunu söylemek zor. Sadece bir fazla tıkla 100 liralık alışverişte, kimi sitelerden 2-3 lira, kiminden de 50-60 lira nakit para iadesi almak mümkün. Üyeliğimiz ücretsiz. Üye olan kişi eğer alışveriş yaparsa kendisine iade edilecek paranın ilk 10 lirası senelik hizmet bedeli olarak kesiliyor. 10 liranın dışında bir yıl boyunca yaptığı alışverişler karşılığı kazandığı para iadelerinin tamamı müşterilerin hesabına aktarılıyor” diyor.

İngiliz Financial Times gazetesi sistemi, “Ne alacağını bilenler için bedava para” diye tanımlarken, ABD’de bu akımı başlatan eBates.com’un geçen yıl 1 milyar dolar karşılığında bir Japon şirketine satılması, sistemi 5 milyon İngiliz tüketiciyle buluşturan Quidco.com’un üzerinden 800 milyon paundluk alışveriş yapılması, üyelerine 50 milyon paund dağıtması, cash-back sisteminin ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor.

Avantajix.com hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.avantajix.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor