Ana teması ‘Sektörel ve Finansal Derinleşme için Fırsatlar’ olarak belirlenen 2. Türkiye-İran Forumu; Van Valiliği, DAKA stratejik partnerliğinde, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi ile TASAM'ın ev sahipliğinde 26-27 Aralık 2015 tarihlerinde Tahran’da gerçekleşecek.
Ana teması ‘Sektörel ve Finansal Derinleşme için Fırsatlar’ olarak belirlenen 2. Türkiye-İran Forumu; Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) stratejik partnerliğinde, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS) ile Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) ev sahipliğinde 26-27 Aralık 2015 tarihlerinde Tahran’da gerçekleşecek.
Türkiye için İran ile birlikte, tüm Orta Asya, Güney Asya ve Kafkasya ülkelerine çıkış kapısı; İran için ise Türkiye ile birlikte tüm Avrupa ülkelerine erişim noktası konumunda olan Van’da; nükleer anlaşma öncesi stratejik ve proaktif bir yaklaşımla ‘Türkiye-İran Van Forumu’nun ilki Sektörel ve Finansal Derinleşme ana teması ile 23-25 Ekim 2014 tarihlerinde yapılmıştı.
Türkiye-İran Forumu’nun ikincisi Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) stratejik partnerliğinde İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS) ile Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) ev sahipliğinde İran’da yapılacak. Ana teması ‘Sektörel ve Finansal Derinleşme için Fırsatlar’ olarak belirlenen 2. Türkiye-İran Forumu "26-27 Aralık 2015" tarihlerinde Tahran’da gerçekleşecek.
2. Türkiye-İran Forumu’nun Konu Başlıkları
- Kamu Diplomasisi,
- Kültür ve Turizm,
- İnşaat, Müteahhitlik ve Altyapı,
- Eğitim (Dil),
- Sağlık ve Sağlık Turizmi,
- Enerji ve Petrokimya,
- Lojistik, Ulaştırma ve Haberleşme,
- Bankacılık ve Finans,
- Ekonomi ve Ticaret,
- Medya ve İletişim,
- Bilim ve Teknoloji,
- Sürdürebilir Çevre ve Marka Şehirler,
- Türkiye-İran Medeniyet Diyaloğu
Yoğunluklu olarak iş adamları ve iş dünyasının temsilcileri ile, Türkiye ve İran’dan uzman, araştırmacı, akademisyen, yerel yönetim temsilcileri, gazeteci, bürokrat ve diplomatların izleyici veya müzakereci olarak katılacakları Forum üç gün sürecek. Türkçe ve Farsça simultane çeviri hizmetinin de verileceği Forum’da sunulacak tebliğler TASAM Yayınları tarafından kitaplaştırılacak.
Süleyman Şensoy: "İran ve Türkiye’nin 100 Milyar Dolar Ticaret Hacmi Potansiteli Var"
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada İran-Türkiye ticaret hacminin 100 milyar dolarlık potansiyle sahip olduğunu belirten TASAM Başkanı Süleyman Şensoy bunun için aşılması gereken zihinsel eşiğin ise ‘karşılıklı bağımlılık’ temelinde ‘sektörel ve finansal derinleşme’ye dayandığını söyledi.
Anlaşmazlıkların hep bölge dışı unsuların çıkarlarına hizmet ettiğinin altını çizen Şensoy, İran-Türkiye ilişkilerini her iki ülkenin bütün ön yargılarından uzak ‘yüksek rakebet’ ve ‘yüksek işbirliği’ ile tanımlanması gerektiğini dile getirerek; “Ne İran’ı dışlayan bir Türkiye’nin ne de Türkiye’yi göz ardı eden bir İran’ın bölgesel ve küresel politikalarının başarıya ulaşma şansı vardır” dedi.
Van, Tahran, Tebriz ve Hoy gibi şehirlerin, Türkiye-İran arasındaki ekonomik ilişkilerden hak ettiği payı alamadıklarını, bunun için ulaşım ve iletişimin yanı sıra finansal, bürokratik ve diplomatik hizmetler gibi alanlardaki eksikliklerin süratle giderilmesi gerektiğini söyleyen Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye-İran Forumu adı altında dönüşüm sırası gereği bu yıl İran’da düzenlenecek etkinliğin temel amacı, özelde şehirlerin genelde Türkiye ve İran ekonomilerinin karşılıklı derinlik kazanmasına stratejik katkı sağlamaktır. Nükleer müzakerelerin başarıyla sonuçlanması ile tarih; iki ülkeye karşılıklı bağımlılığı derinleştirecek stratejik fırsatlar sunmaktadır. Bu bağlamda sektör temsilcilerini stratejik boyutu da kapsayan bir yaklaşımla bir araya getirecek olan Forum önemli bir işlev görecektir.”
2. Türkiye-İran Forumu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tasam.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi İran ile ticari faaliyetleri olan girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.