Otobüs Kiralamayı Kolaylaştıran Platform Girişimi: Otobüs Bankası!

Şehirlerarası ve turizm taşımacılığındaki firmaları ile 22 yıldır bu sektörde hizmet veren Adnan Değirmenci, Türkiye genelinde D2 ve B2 Turizm taşımacılığı yetki belgesine kayıtlı olan 40 bin turizm vip minibüs ve otobüsünü internet üzerinden online müşterileri ile buluşturmayı hedefliyor. Detaylar

Şehirlerarası turizm taşımacılığındaki firmaları ile 22 yıldır ulaşım sektöründe hizmet veren Adnan Değirmenci, Türkiye genelinde Ulaştırma Bakanlığı'nda D2 ve B2 Turizm taşımacılığı yetki belgesine kayıtlı olan 40 Bin adet turizm vip minibüsünü ve otobüsünü internet üzerinden online müşterileri ile buluşturmayı hedefleyerek Otobüs Bankası platformunu hayata geçirdi.

Türkiye’de benzeri olmayan bir sistem oluşturduklarını belirten otobusbankasi.com kurucusu ve Genel Müdürü Adnan Değirmenci, “2010 senesinde aldığım otobusbankasi.com ismini 5 yıl içinde olgunlaştırdım. Ekibimizi ve sistemimizi kurduk. Bu platformda otobüs sahibi ile müşteriyi buluşturuyoruz. Türkiye genelinde D2 ve B2’ye kayıtlı olan 40 bin turizm otobüsüne ulaşarak, taşımanın verimli karlı ve sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Sistemde Ulaştırma Bakanlığı’ndan belge almış araçlar olacağı için kayıt dışılığın önüne geçeceğiz. Sisteme entegre olan araç sahiplerinin iş potansiyelini artırarak sistem üzerinden toplu seyahat planı içinde olan kişi ve kurumların ihtiyacı olan otobüs, midibüs ve vip minibüs’lerin en uygun koşullarda, en iyi fiyatlara temin edilmesini sağlayacağız” diyor.

Otobüs Bankası ile denetleme mekanizması olarak turizm taşımacılığının kaliteli yapılmasını sağlayacaklarını belirten tecrübeli girişimci Adnan Değirmenci, “Ulaştırma Bakanlığı’ndan belgeli olan vip minibüsün ve otobüsün sistemden iş alması için onay veriyoruz. Biz burada sadece denetleme mekanizması olarak rol alıyoruz. Onay verdiğimiz vip minibüs ve otobüslere iş teklifleri gidiyor. otobusbankasi.com sayesinde bir holding çalışanı, bir banka genel müdürü, internetine girip sitemiz sayesinde seyahat programını belirleyip istediği kişi sayısına göre araç tercihini yapacak. Şu an 300’e yakın kayıtlı araç ile hizmet veriyoruz. 2015 yıl sonuna kadar 500 araca ulaşmak istiyoruz. 2016 yıl sonuna kadar sisteme kayıtlı araç sayısını yüzde 50, 2017 yıl sonuna kadar da yüzde 100 artırmak istiyoruz. 2018-2019 yıllarında da kalan araçları sisteme kazandırmak arzusundayız. Sisteme katılan her araçtan yaptıkları iş karşılığında yüzde 10 hizmet bedeli alacağız” diyor.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

  • Otobüs sahibi firmalar / kişiler ve seyahat planlamak isteyen kişiler sistem kayıt oluyor.
  • Seyahat planlamak isteyen kişiler; seyahat güzergahlarını ve tarihleri belirleyerek sistemde bir talep oluşturuyor.
  • Otobüs sahibi firma veya kişiler; oluşturulan taleplere hızlı bir şekilde teklif veriyorlar
  • Müşteri; tekliflerden birisini onaylayarak hizmeti satın almış oluyor. Ödeme kredi kartı ile veya seyahat öncesi nakit yapılabiliyor.

Platform sayesinde turizm otobüslerinin atıl kapasiteden kurtulacağının ve turizm otobüsçüsüne daha kolay iş bulma konusunda yardımcı olduklarının altını çizen Değirmenci, “Müşteri ile otobüsçünün trafiğini yönetiyoruz. Kamuya büyük bir yarar sağlıyoruz. Korsan taşımacılığı da bir şekilde bu sistem üzerinden engellemiş oluyoruz. otobusbankasi.com aynı zamanda hizmet kalitesini artırarak, tüketiciyi de koruyan sistem olacak” ifadelerini kullandı. 80 ilde temsilcilik10 kişilik bir ekip ile yola çıktıklarını, bu sayının zamanla artacağını dile getiren Değirmenci, “Bilgi İşlem Müdürümüz Ahmet Bey, sistemin internet üzerinden bütün akışını denetliyor. Toplam 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz, ama bu, ekip sahadaki pazarlama elemanları ile artacak. Ekibimiz araç sahiplerine ulaşmak için sahaya gidecek, sistemi anlatacaklar. İstanbul dışında ilk etapta Ankara, İzmir ve Antalya’da bölge müdürlükleri açıp Türkiye’nin diğer illerinde de temsilcilikler açmayı planlıyoruz. Araç sahiplerinin öncelikli bu sistemi öğrenmesi gerekiyor. İstanbul Otogarı’nda, İstanbul ve Ankara’nın turistik bölgelerinde araç sahiplerine birer broşür dağıtacağız” diyor.

Otobüs Bankası'nın en büyük özelliklerinden birisinin yeşile olan saygısı olduğunu vurgulayan Değirmenci, şunları ekliyor: “Yeşile ve doğaya saygılıyız. Çevreci bir platformuz. Bunu web sitemizde belirtiyoruz. Üyelikler sistem üzerinden otomatik yapılacağı için buradakağıt israfını da ortadan kaldırıyoruz.”

Otobüs Bankası Bilgi İşlem ve Operasyon Direktörü ise Ahmet Göker ise oluşturdukları puanlama sistemi ile sistemde temiz ve kaliteli otobüslerin iş yapabileceğini belirterek, “Operasyon kısmında, otobüslere hem biz hem de müşteriler puan verecek. Bizim ekibimiz kayıtlı olan her otobüsü gidip yerinde denetleyecek. Müşteri seyahat bittikten sonra otobüsün temizliğinden otobüsçünün davranışından puan verecek. Böylece temiz otobüslerin sistemde kalması sağlanacak. Bir anlamda özdenetim yaparak Ulaştırma Bakanlığı’na da destek veriyoruz” diyor.

Otobüs Bankası Finans Direktörü Ahmet Karabınar da kamu faydası gözeten, müşteri ve turizm otobüsçüsünün birbirine kolay ulaşabildiği bir sistem oluşturduklarını belirterek, “otobusbankasi.com olarak birçok sektör ile birlikteyiz. Bugüne kadar kayıt dışı yapılan taşımacılık vardı. Bizim getirdiğimiz sistemle taşımacılık kredi kartı kanalı ile yapılacağından kamu tarafında bunlar faturalanacak, böylelikle vergi kaçağını da önlemiş olacağız” diyor.

 

 

Otobüs Bankası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.otobusbankasi.com web adresini ziyaret edebilir, Otobüs Bankası girişimini mobil olarak kullanmak için ise buradaki Google Play'den hemen indirebilirsiniz.

Haberimizi turizm taşımacılığında faaliyet gösteren otobüs-minibus sahibi girişimcilerimiz ve şehirlerarası toplu seyahatlerini gezip yorulmadan online planlamak isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor