İstanbul, Dünyanın En Büyük Gayrimenkul Pazarlarından Birisi!

İstanbul, küresel ticari gayrimenkul faaliyetlerinin odağında bulunan şehirlerin yer aldığı Global300 araştırmasında, dünyada 20'nci, Avrupa'da ise 4'üncü oldu. Detaylar haberimizde..

Jones Lang LaSalle (JLL) tarafından yapılan küresel ticari gayrimenkul faaliyetlerinin odağında bulunan şehirlerin belirlendiği Global300 araştırmasının sonuçları açıklandı.

İstanbul, küresel ticari gayrimenkul faaliyetlerinin odağında bulunan şehirlerin yer aldığı Global300 araştırmasında, dünyada 20'nci, Avrupa'da ise 4'üncü oldu.

Global300 araştırması; bir şehrin ekonomik ve gayrimenkul gücü ile statüsünü ölçen Ticari Cazibe Endeksi'ni baz alıyor. Endeks, yatırım hacmi ve ticari gayrimenkul stoğu gibi kilit gayrimenkul ölçümlerinin yanı sıra ekonomik çıktı, nüfus, hava yolu bağlantısı ve kurumsal varlık gibi sosyo-ekonomik ve ticari göstergeleri de kapsıyor. Global300'de yer alan şehirler; dünyanın en güçlü, üretken ve bağlantılı şehirleri olarak tanımlanıyor.

Araştırmaya göre; "Dünyanın En Büyük İş Merkezleri ve Gayrimenkul Pazarları" olarak tanımlanan 30 şehir arasında İstanbul, 20. sırada bulunuyor. İstanbul ayrıca, Avrupa sıralamasında 4'üncülüğe yerleşti.

Listenin ilk dört sırasında "süper şehirler" olarak nitelendirilen Tokyo, New York, Londra ve Paris bulunurken, İstanbul ise Washington DC, Hong Kong ve San Francisco gibi şehirlerle birlikte ikinci 10'da yer aldı. Boston, Sydney ve Frankfurt gibi şehirler ise sıralamada üçüncü 10'da yer alarak İstanbul'un altında kaldı.

Araştırmada, İstanbul'un hızlı büyüyen ekonomisi ve nüfusundan aldığı güçle, Londra, Paris ve Moskova ile Avrupa'nın dört mega şehrinden biri olma yolunda ilerlediğine işaret edildi.

İstanbul'a hava yoluyla gelen yolcu sayısının, son beş yılda ikiye katlanarak 80 milyonun üzerine çıktığı vurgulanan araştırmada, şehrin bir ulaşım merkezi olarak öneminin günden güne arttığı kaydedildi.

Araştırmada, İstanbul'a yapılan yatırımların, yeni metro hatlarının yanı sıra Boğaz'a yapılan 3. Köprü ve 3. Havalimanı ile sürdüğü aktarılarak, şehirdeki A sınıfı ofis stoğunun gelecek üç yıl içinde yüzde 57 artmasının beklendiği bildirildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, 300 şehrin yer aldığı sıralamada ilk 30'un ağırlığının diğerlerine kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük iş merkezleri ve gayrimenkul pazarları olan 30 şehir:

Global300 Araştırması
 İlk 10
 İkinci 10  Üçüncü 10
1- Tokyo
2- New York
3- Londra
4- Paris
5- Los Angeles
6- Seul
7- Chicago
8- Şangay
9- Pekin
10- Moskova
11- Washington DC
12- Hong Kong
13- Atlanta
14- Dallas
15- San Francisco
16- Singapur
17- Sao Paulo
18- Houston
19- Jakarta
20- İstanbul
21- Boston
22- Mumbai
23- Sydney
24- Delhi
25- Toronto
26- Mexico City
27- Bangkok
28- Frankfurt
29- Guangzhou
30- Manila

Söz konusu 30 şehrin gayrimenkul yatırımlarındaki payının yüzde 60 olduğunu, sınır ötesi yatırımlarda bu oranın yüzde 64'e yükseldiğini aktaran Alkaş, şunları kaydetti:

"Perakende satışların yüzde 3'ü yine bu şehirlerde gerçekleşirken, ofis istihdamının da yüzde 37'sini listedeki ilk 30 şehir sağlıyor. Araştırmada ayrı bir parantez açılarak, İstanbul'un en çok gelişen 10 şehir arasında gösterilmiş olmasını da dikkat çekici buluyoruz. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ay yine JLL tarafından yayınlanan Şehir Endeksi ve Şehirlerin Yeni Dünyası araştırmasında da İstanbul, yabancı yatırımcıların gözdesi olarak gösterilen Gelişen Dünya Şehirleri kategorisinde yer almıştı."

Global300 araştırması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.jll.com.tr/turkey web adresini ziyaret edebilirsiniz.

JLL Türkey kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor